Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM’den Ahmet Altan hakkında hak ihlali ve manevi tazminat kararı – Avukat Figen Albuga Çalıkuşu: “Geç verilen bir karar, 15 Temmuz yargısının hukuku nasıl katlettiği bir kez daha kayıt altına alındı”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Ahmet Altan’ın tutukluluğa ilişkin başvurusunda verdiği ihlal kararını Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu Medyascope’a değerlendirdi. “Çok gecikerek verilen bir karar” diyen Çalıkuşu, tahliye talebinde bulunacaklarını söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ahmet Altan’ın özgürlük ve güvenlik, adil ve hızlı yargılanma ile ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Karara göre, Türkiye Altan’a 16 bin euro manevi tazminat da ödeyecek.

Derhal tahliye talebinde bulunacağız, beraat etmesi gerekiyor

Ahmet Altan’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, kararı şöyle değerlendirdi:

“Çok gecikerek verilen bir karar. 2018’de Mehmet Altan’la birlikte yapılan başvuruda bu karar verilebilirdi. Üç yıl tutuklu bırakılması çok yaralayıcı ama bir yandan da hukuksal zulüm sona erdiği için çok sevinçliyim. 15 Temmuz yargısının hukuku nasıl katlettiği bir kez daha kayıt altına alındı.

Boş bir dosya ile dört yıl yedi aydır tutulan bir yazar var. 15 Temmuz yargısı tarafından düşünceye en ağır cezanın verildiği bir dosya. İddia ediyorum ki Türkiye Cumhuriyeti’nde ‘Örgüt üyesi değil ama yardım etti’ denilerek 10 yıl altı ceza verilen başka biri yok. Yedi buçuk yıl ceza verilmiş olsaydı infazı kadar yatmış olacaktı. Büyük bir hukuksal utanç.

Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeler Altan için hak ihlali kararı verilmesi gerektiğini söylemişlerdi ancak bir oy ile bu karar çıkmamıştı. AİHM kararı, Anayasa Mahkemesi Başkanı ve karşı oy yazan mahkeme üyelerinin evrensel hukuka bağlı kaldıklarını, hukuku uygulamak isteyen kişiler olduklarını bize gösterdi.

Ahmet Altan, dört yıl yedi aydır tutuklu. Derhal tahliye talebinde bulunacağız, beraat etmesi gerekiyor.”

Ne olmuştu?

Ahmet Altan, 23 Eylül 2016’da tutuklandı. Hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. 4 Kasım 2019’da yeniden yapılan yargılamada Ahmet Altan hakkında, “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi ve aynı gün serbest bırakıldı. Savcılığın itirazı ile Ahmet Altan, 13 Kasım 2019’da tekrar tutuklandı.

Murat Aksoy için de ihlal kararı

AİHM bugün (13 Nisan) ayrıca, gazeteci Murat Aksoy’un tutuklu kaldığı dosya hakkında da ihlal kararını açıkladı. AİHM, Aksoy’un tutukluluğunun özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi.

 # ahmet altan, aihm, murat aksoy

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.