Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman Yeşiller Partisi’nin şansölye adayı belli oldu: Annalena Baerbock

Almanya’da Yeşiller Partisi, 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde partinin eşbaşkanı Annalena Baerbock’u başbakan adayı olarak gösterme kararı aldı. Kamuoyu anketlerine göre seçmenlerin yüzde 20’sinden fazlası Yeşiller’i destekliyor. Diğer partilerin oranlarındaki düşüşün devam etmesi halinde Yeşiller, tarihinde ilk kez bir başbakan çıkarabilecek. Bu durumda yıllarca Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) başkanlığını yapan Şansölye Angela Merkel’den koltuğu yine bir kadın devralacak.

Yeşiller Partisi, bugün (19 Nisan) öğleden önce partinin Berlin’deki genel merkezinde düzenlenen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından, Yeşiller’in başbakan adayının partinin 41 yaşındaki eşbaşkan Annalena Baerbock olduğunu açıkladı. 

Yeşiller’in eşbaşkanları Annalena Baerbock ile Robert Habeck, MYK toplantısından ardından kameraların karşısına geçti. Habeck, Baerbock’u “mücadeleci” ve “cesur” olarak nitelendirdi ve partisinin başbakan adayının Annelane Baerbock olduğunu söyledi. Habeck, hedeflerinin Almanya’nın başbakanlığını Baerbock’un üstlenmesi olduğunu vurguladı. 

Adaylığı açıklanan Baerbock ise “insanların birbirine değer verdiği, eleştirel sesleri ciddiye aldığı ve birbirlerine karşı değil, birbirleri ile çalıştıkları bir siyasi kültürü” desteklediklerini belirtti. Eğitime, dijitalleşmeye ve yeşil teknolojiye olan yatırımın artması konusunda planları olan Baerbock, siyasi deneyim eksikliği konusunda çekinceleri olabilecek seçmenleri de rahatlatmaya çalıştı. Baerbock, “Yenilenmeyi destekliyorum, diğerleri statükoyu savunuyor. Bu ülkenin yeni bir başlangıca ihtiyacı olduğuna inanıyorum” dedi. 

Partinin iklim korunması politikasını sürdürmek için elinden geleni yapacağını söyleyen Baerbock, “İklim korunması bizim görevimiz. İklim korunması günümüzün görevi” dedi. Baerbock, bu konuda Almanya halkının da kendilerine tam destek vereceğine gönülden inandıklarını söyledi. 

Annalena Baerbock kimdir?

Yeşiller’in şansölye adayı Baerbock, 15 Aralık 1980 yılında Hannover’de dünyaya geldi. İlk ve ortaöğretimini Hannover’de tamamlayan Baerbock, 2000 ile 2004 yılları arasında Hamburg Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Kamu Hukuku öğrenimi gördü. 2005 yılında ise Londra Ekonomi Okulu’ndan (LSE) yüksek lisans derecesini aldı. 

Öğrencilik döneminde Hannoverische Allgemeine Gazetesi’nde muhabir olarak çalışan Baerbock, 2005 yılında Yeşiller’e üye oldu. 2009 ve 2012 yılları arasında Avrupa Yeşiller Partisi’nin yönetim kurulunda yer aldı, 2012 ve 2015 yılları arasında da Yeşiller’e danışmanlık yaptı. 

2009 yılında Yeşiller Brandenburg Eyalet Teşkilatı Eşbaşkanı seçilen Baerbock, 2013 yılında Federal Meclis milletvekili seçildi ve eşbaşkanlık görevinden ayrıldı. Baerbock, 2018 yılının Ocak ayından bu yana Robert Habeck ile birlikte Yeşiller’in eşbaşkanı. Baerbock aynı zamanda Alman trambolin şampiyonasında da üç kez bronz madalya kazandı. 

Baerbock, eylül ayında düzenlenecek genel seçimler sonrasında başbakan olması halinde, “Almanya’nın en genç şansölyesi” unvanını alacak.

CDU ve CSU’nun başbakan adayı belli değil

Almanya’da Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) ile Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) aday belirleme süreci ise zorlu geçiyor. CDU Genel Başkanı ve Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı Armin Laschet ile sadece Bavyera eyaletinde faaliyet gösteren CSU’nun lideri ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder arasında kimin başbakan adayı olacağı konusunda ortak bir karara varılamadı.

Laschet ve Söder, 18 Nisan pazar akşamı Berlin’de bir araya gelerek başbakanın kim olacağı yönünde fikir alışverişinde bulundu. Fakat görüşmeden bir sonuç çıkmadı. Kardeş partiler olarak bilinen CDU ile CSU arasındaki başbakan adayı belirleme görüşmeleri devam edecek. Adayın bu hafta içinde belirleneceği son gelen bilgiler arasında.

Seçim anketleri ne gösteriyor?

Almanya’da yapılan son anketler seçmenlerin yüzde 20’sinin 26 Eylül’deki seçimlerde Yeşiller’i destekleyeceğini gösteriyor.  

Merkel’in partisi CDU’nun yüzde 30’un altına düştüğünü gösteren anketlere göre, seçimlerden sonra CDU, CSU ve Yeşiller arasında bir koalisyon hükümeti de kurulabilir. Bazı siyasi analistler ise CDU ile CSU’nun seçimlere dek oylarını artıramamaları durumunda Yeşiller’in, tarihinde ilk kez başbakanlık koltuğunu kazanabileceğini söylüyor.  

Yeşiller Partisi Milletvekili ve eski eş genel başkanı Cem Özdemir, 14 Nisan 2021’de katıldığı Haftanın Konuğu programında Ruşen Çakır’a Almanya’da Yeşiller Partisi’nin iktidara gelmesi halinde Almanya’nın iç ve dış politikasında nelerin değişeceğini anlattı. Programı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.