Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çad lideri İdriss Deby Itno, yeniden cumhurbaşkanı seçildikten bir gün sonra cephede çıkan çatışmada hayatını kaybetti

Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby Itno, cephe hattında çıkan çatışmada yaralanarak hayatını kaybetti. Deby Itno’nun 11 Nisan’daki seçimleri kazandığı, dün (19 Nisan) Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu’nun açıkladığı sonuçlar ile kesinleşmişti. Altıncı kez aday olan Deby Itno, oyların yüzde 79’unu alarak cumhurbaşkanı seçilmişti.

İdriss Deby Itno

Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby Itno‘nun cephe hattında çıkan çatışmada yaralanarak hayatını kaybetmesinin ardından ordu sözcüsü Azem Bermandoa Aguona, Çad ulusal televizyonunda yaptığı açıklamada, 68 yaşındaki Cumhurbaşkanı Deby Itno’nun, hafta sonu ülkenin kuzeyinde ayrılıkçılara karşı düzenlenen operasyona katıldığını, bu operasyonda çıkan çatışma sonucu yaralandığını ve bugün de hayatını kaybettiğini duyurdu. 

Cumhurbaşkanı Deby Itno’nun çatışmalı bölgeyi ziyaret etme gerekçesi ve kendi yönetimine karşı çıkan isyancılar ile devam eden çatışmalara neden katıldığı bilinmiyor.

Aguona, Cumhurbaşkanı Deby Itno’nun hayatını kaybetmesinin ardından bir geçiş hükümeti kurulduğunu ve kurulan Askeri Geçiş Konseyi’nin başına İdriss Deby Itno’nun oğlu General Mahamat Deby Itno’nun getirildiğini açıkladı. 

General Mahamat Deby Itno

İdriss Deby Itno’nun 11 Nisan’da yapılan seçimleri kazandığı dün kesinleşmişti

7 milyon 300 bine yakın seçmenin bulunduğu Orta Afrika ülkesi Çad’da, 11 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılım oranı yüzde 64,8’di. 

Ülkeyi, partisi Ulusal Kuruluş Hareketi ile iktidara geldiği 1990 yılından bu yana yöneten Çad Cumhurbaşkanı İdriss Deby Itno, altıncı kez aday olmuş ve oyların yüzde 79,3’ünü alarak seçilmişti. Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu, Deby Itno’nun seçimleri kesin olarak kazandığını dün (19 Nisan) kamuoyuna açıklamıştı. 

Cumhurbaşkanı Deby Itno, 2018 yılındaki anayasa değişikliği ile bu yıl görev süresinin dolmasının ardından, her biri altışar yıl olmak üzere iki dönem daha seçilebilmesinin önünü açmıştı. Muhalefet, Çad’ı 30 yıldan fazla bir süredir yöneten Deby Itno’yu ülkede monarşi kurmak ile suçlarken, Deby Itno bu değişiklik kararı ile 2033 yılına kadar görevede kalmayı planlıyordu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.