Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rize-İkizdere’de yapılması planlanan taşocağına karşı eylemler devam ediyor: Jandarma köylülerin yolunu kesti, yurttaşlar maden alanına patika yollardan geçerek ulaştı

Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı Cevizlik Köyü’nde, Rize Limanı ve Lojistik Merkezi‘nin yapımında kullanılmak üzere taşocağı açılmak istenmesi, köylülerin tepkisine neden oldu. Deniz alanının doldurulması için bölgeden 16 milyon metreküp taş alınması hedefleniyor.

Cengiz İnşaat tarafından İkizdere’de yapılması planlanan liman inşaatında kullanılması için açılmak istenen taşocağı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle mart ayında bölgede “acele kamulaştırma” kararı alınmıştı.

Bölgelerinde taşocağı istemeyen İkizdereliler, taşocağı açılmak istenen İşkencedere Vadisi’nin girişinde çadır kurarak nöbet tutmaya başlamıştı. Vatandaşların direnişi sonrası iş makinelerini geri çeken şirket, 23 Nisan’dan itibaren ilan edilen üç günlük sokağa çıkma yasağında alana tekrar iş makinelerini getirdi. Köylüler, jandarma desteğiyle çalışmaya başlamak isteyen şirkete bağlı iş makinelerinin önünde barikat kurdu.

Köylülerin eylemine jandarma dün (25 Nisan) biber gazı ve copla müdahale ederek altı köylüyü gözaltına aldı.  Müdahale esnasında birçok kişi biber gazı ve cop nedeniyle yaralandı.

Köylüler, patika yollardan maden sahasına indi

Bugün (26 Nisan) ise köylülerin direnişine komşu köyler de katıldı. Jandarmanın engeline rağmen patika yolları kullanan köylüler ve dayanışmaya gelenler maden sahasına ulaştı. 

Köylülerin jandarma barikatı önünde bekleyişleri devam ediyor. İş makineleri ise durdu.

İstanbul’da İkizdere destek eylemi yasaklandı

Öte yandan İstanbul Valiliği, İkizdere’deki taşocağı projesine karşı Rize Masası ve İkizdere Dernekler Federasyonu tarafından İstanbul-Kadıköy’deki Osmancık Sokak’ta yapılmak istenen eylemi yasakladı. Yasak kararını Rize Masası Başkanı Necati Ekşi duyurdu. Açıklama yasak nedeniyle, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadıköy İlçe Başkanlığı’nda yapıldı.

Taşocağına karşı çıkan köylülere Tarkan’dan destek geldi

Sanatçı Tarkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İkizdereli vatandaşlara “Yanınızdayım” dedi.

Tarkan’ın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımı şöyle:

“Canım memleketim Rize, canım İkizdere, canım hemşehrilerim! Acılı feryadınızı duyuyorum. İçim yanıyor benim de. Doğanızı, yurdunuzu korumak istemekteki haklı isyanınızı derinden hissediyorum ve bu mücadelenizde tüm kalbimle yanınızdayım. Her gün memleketimizin doğasını, toprağını para ve güç uğruna feda edenler; çocuklarımıza, yarınlarımıza miras bırakacağımız güzel memleketimize bu katliamları reva görenler, bi durun artık! Yeter!”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.