Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, 2020 yılında Avrupa’dan en çok plastik atık ithal eden ülke oldu: Plastik atık ithalatı son 16 yılda 196 kat arttı

Türkiye, 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da Avrupa’nın plastik atıklarının en büyük alıcısı oldu. Bu yıl geçen yıla göre yüzde 13 daha fazla çöp satın alan Türkiye’ye, Avrupa’dan 659 bin ton yani günde 241 kamyon dolusu çöp gönderildi. Avrupa’dan gelen plastik atık miktarı son 16 yılda 196 kat arttı.

Greenpeace Akdeniz’in Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi’nden konuyla ilgili topladığı veriler şöyle: 

  • Türkiye, 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam 659 bin 960 ton plastik atık ithal etti. 
  • 2019 yılında Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atık miktarı 582 bin 296 tondu. Bir yılda plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı. 
  • Türkiye 2020 yılında da Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke oldu. Türkiye, Avrupa plastik atık ihracatının yüzde yüzde 28’ini karşıladı.
  • Plastik atık ithalatı son 16 yılda (2004’ten bu yana) ise 196 kat arttı.  
  • Türkiye’ye 2020 yılında en çok plastik atık gönderen ilk beş ülke şöyle: İngiltere (209 bin 642 ton), Belçika (137 bin 71 ton), Almanya (136 bin 83 ton), Hollanda (49 bin 496 ton), Slovenya (24 bin 884 ton).
Greenpeace Akdeniz tarafından İzmir-Kemalpaşa’da tespit edilen, Türkiye’ye illegal olarak getirilmiş plastik atıkların gelişigüzel tutulduğu bir kaçak depolama alanı.

Çin, çöp almayı bırakınca Türkiye’nin “atık pazarındaki” payı arttı

Avrupa’nın plastik atıklarının başlıca varış yeri Türkiye’nin yanı sıra Çin’di. Ancak Çin yönetimi 2018 yılında plastik atık ithalatını yasakladı, çöplerin yeni ve en önemli adresi Türkiye oldu. Türkiye’nin plastik çöp ithalatının 16 yıllık artışı son yıllarda hız kazandı.

Türkiye’ye en çok plastik atık gönderen ülke İngiltere

Türkiye’nin 2020 yılında ithal ettiği 659 bin ton plastik atığın üçte biri İngiltere’den geldi. İngiltere’nin ardından Türkiye’ye en çok plastik atık yollayan ülkeler sırasıyla Belçika, Almanya, Hollanda ve Slovenya oldu.

Greenpeace: “Türkiye Plastik Çöplüğü Olmasın”

Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeler Lideri Nihan Temiz Ataş, Türkiye’nin “Sıfır Atık” hedefine her geçen gün katlanarak artan ithal plastik atıklarla ulaşmasının mümkün olmadığını belirterek, acilen ithalatın yasaklanması gerektiğini söyledi.  

Greenpeace Akdeniz, 2020 yılında “Türkiye Plastik Çöplüğü Olmasın” projesini başlatmıştı. Kampanyanın sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plastik atık ithalatı kotasını düşürmesine karşın alınan çöp artmaya devam etti. Ataş, “Bu durum, denetim mekanizmalarının sıkılaştırılması gerektiğini gösteriyor. Bununla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı, ocak ayında hedefin ‘sıfır atık ithalatı’ olduğunu belirtti. Bakanlığın bu taahhüdünü acilen gerçekleştirerek plastik atık ithalatı yasağı eylem planını açıklamasını, denetim ve şeffaflık mekanizmalarını artırmasını talep ediyoruz” dedi.

Yurtdışından gelen plastik atıkların Türkiye’de işi ne?

Medyascope muhabiri Doğu Eroğlu, “Bir Medyascope belgeseli: Plastiğin Yolculuğu” haber dosyasının dördüncü bölümünde “Yurtdışından gelen plastik atıkların Türkiye’de işi ne?” sorusunu araştırmıştı. Belgesel için görüşülen uzmanlar, ithal edilen çöplerden büyük bir miktarın niteliği itibariyle geri dönüştürülemez olduğunun altını çizmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.