Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Birliği’nden terörle mücadelede yeni adım: Terör paylaşımları bir saat içinde kaldırılacak

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı Avrupa Parlamentosu dün (28 Nisan), dijital platformları, terör içerikli paylaşımları tespit edildikten sonraki bir saat içinde kaldırmaya zorlayan tartışmalı düzenlemeyi kabul etti.

“Terör içerikli paylaşımların çevrimiçi olarak yayılmasını önleme yönetmeliği”, dijital platformların tüm AB üyesi ülkelerde terör içerikli paylaşımları yükümlülüğünü içeriyor. Yasada yer alan “en kısa süre” tabiri, “kaldırma emrinin alınmasından sonraki bir saat içinde” olarak tanımlanırken “kaldırma emirleri” ise her AB üyesi ülkenin “yetkili makamından” gelen ve tüm üye ülkelere hitap eden emirler olarak belirtiliyor. 

Avrupa Komisyonu da terör içerikli paylaşımların çevrimiçi olarak yayılmasını önlemeye yönelik düzenlemeyi, çevrimiçi terör eylemlerini engellemek için gerekli gördüğünü açıkladı. Komisyon tarafından yapılan açıklamada, yasanın amacının terör içerikli mesajları yaymak, radikalleştirmek, takipçi toplamak ve diğer doğrudan terörist faaliyetler için yayılan çevrimiçi içeriklerle mücadele etmek olduğu belirtildi. 

Öte yandan yasa, dijital platformlara söz konusu içeriklerin kaldırılması veya erişiminin engellenmesi için bu kadar kısa bir süre verilmesinin, düzenleyicileri “algoritma kullanmaya “teşvik etme ihtimali nedeniyle eleştiriliyor. Düzenlemeyi eleştirenler adli kontrolün olmadığı, kaldırma emirlerinin uluslararası kapsamda ifade özgürlüğünü tehdit edeceği ve demokrasi için bir tehlike oluşturacağı görüşünde.

Bu eleştirilerin ardından, yasaya bir dizi güvence eklendi. Güvenceler kapsamında, “eğitim, gazetecilik, sanatsal veya araştırma amacıyla ya da terörist faaliyetlere karşı farkındalık yaratma amacıyla dağıtılan materyallerin terör içerikli olarak kabul edilmemesi gerektiği” belirtildi.

Bununla birlikte paylaşımın “terör içerikli “olduğu tespit edildikten sonraki bir saat içinde kaldırılmasının uygulanabilirliğiyle ilgili sorular da devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) destekli Terörle Mücadele Teknolojisi Girişimi Politika ve Araştırma Başkanı Jacob Berntsson, “Çoğu küçük dijital platformun, bir saat kuralını etkili bir şekilde uygulaması hemen hemen imkansız” dedi ve ekledi: “Teröristlerin, kapasite ve kaynak eksikliğinden dolayı daha küçük platformları istismar ettikleri de göz önüne alındığında, bu düzenleme küçük çevrimiçi platformlara zarar verme riski taşıyor.”

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Gwendoline Delbos-Corfield ise bazı üye devletlerin, yargı incelemesi yapmaksızın diğer üye ülkelerden söz konusu içerikleri kaldırmaya çağırabileceklerini ve bunun “fırsatçılık” yaratabileceğini söyledi. “Terörizm teriminin, artık her yerde ve herkesin ağzında tamamen uygunsuz bir şekilde kullanıldığına” dikkat çeken Delbos-Corfield, “Örneğin Macaristan’da hükümetin bir unsurunu eleştirdiğinizde, terörist ile eşdeğer bir ulus düşmanı olarak görülüyorsunuz. Yarın Marine Le Pen de Fransa’da iktidara gelirse, solcu olmak, terörist olmakla aynı anlama geliyormuş gibi davranır” dedi.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.