Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir Türkiye panoraması: “Hey Gidi Yıllar”

Hürriyet gazetesinde pazar günleri okuyucu ile buluşan ve her hafta Türkiye’nin bir başka tanınmış simasının geçmişine inen “Hey Gidi Yıllar” köşesi, aynı isimle kitaplaştırıldı. Kitap, ülkenin çok tanınan 28 insanının hikayelerinin derlemesi olmanın çok ötesinde, hem Türkiye tarihine ışık tutuyor hem de azim, tutku, inanç ve çalışkanlık gibi evrensel değerlerin yüceltildiği 28 farklı hayatın kesişen hikayelerini barındırıyor. “Hey Gidi Yıllar” kitabının yazarı gazeteci Zeynep Bilgehan ile konuştuk. 

“Hey Gidi Yıllar,” Türkiye’nin dört bir yanındaki farklı şehirlerde doğmuş ve büyümüş, farklı şekillerde yetiştirilmiş, birbirinden farklı alanlarda çalışmış ve uzmanlaşmış, ülkenin en tanınan simaları haline gelmiş 28 ismin hikayesi. Öte yandan kitap, 28 farklı kişinin hayat hikayelerinin bir derlemesi olmanın ötesinde bir anlam taşıyor çünkü aslında “Hey Gidi Yıllar”, kesişmiş hayatlardan oluşan tek bir hikaye. Gazeteci Zeynep Bilgehan, “Bir Türkiye panoraması” diyerek tanımladığı kitabında, hem yakın Türkiye tarihine ışık tutuyor hem de azim, tutku, inanç ve çalışkanlık gibi evrensel değerleri yüceltiyor.

Bilgehan, hem toplumsal hem küresel olarak geçirilen en zor zamanlarda bile hayal kuran, azmeden, inat eden, inanan, çalışan ve başaran insanların yetiştiği bu ülkenin hikayesini okuyan insanların, kitabı bitirdiklerinde kendilerini iyi hissetmelerini istediğini söylüyor.

“Hey Gidi Yıllar”da fotoğraf albümlerine dalıp hikayelerini okuduğumuz isimler şöyle:

Alpay, Altan Öymen, Prof. Dr. Arif Verimli, Bedri Baykam, Cemal Enginyurt, Cemil Çiçek, Coşkun Aral, Cüneyt Arkın, Doğan Hızlan, Erol Evgin, Ezel Akay, Fatma Şahin, Güneri Cıvaoğlu, Hakan Bayrakçı, Haldun Dormen, İdil Biret, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Muazzez İlmiye Çığ, Prof. Dr. Naci Görür, Nevzat Aydın, Nilgün Belgün, Oya Eczacıbaşı, Selda Bağcan, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Vedat Milor ve Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen.

“Hey Gidi Yıllar” okuyucularına, bu 28 ismin yalnızca çocukluk ve gençlik hikayelerine tanık olmayı vaat etmekle kalmıyor. Kitap, aynı zamanda bu isimlerin mesleklerini nasıl seçtiklerini, başarı sırlarını, unutamadıkları anılarını ve hayatla ilgili öğrendikleri dersleri de içeriyor. Bu nedenle okurlar, yalnızca geçmişte bir yolculuğa çıkmıyor. Tersine hem bugün hem de gelecek adına konuşulanları okurken belki daha umutlu ve iyi hissediyor, belki alanında uzman kişilerden mesleki tavsiyeler alıyor, belki başarı ve başarısızlık hikayelerinden dersler çıkarıyor, belki de tüm bu isimlerin hikayelerinin kesişmelerinden ve tesadüflerden büyüleniyor.

“Hey Gidi Yıllar”dan bazı alıntılar:

Haldun Dormen: “Aklımda oyunculuktan başka şey yoktu ama bunu aileme söyleyemiyordum. 11. sınıftan sonra artık ‘Bu çocuk ne olacak?’ diye telaş etmeye başladılar. Onlar ‘Avukat mı yoksa doktor mu?’ diye tartışırlarken ben gizlice Yale Üniversitesi’ne başvurumu yapmış ve kabulümü almıştım bile! Babam, ‘Her ne olacaksan en iyisi ol!’ dedi. Ben de hayat boyu babama layık olmaya çalıştım.”

Fatma Şahin: “Fabrikadaki 150 mühendis müdürün biri ben olmak üzere yalnızca ikisi kadındı. Yemekhanede çaycılar yalnızca erkek mühendislere servis yapardı. Bize de çay getirmesi için epey uğraştık. Bir bardak çay aslında büyük bir mücadeleyi simgeliyordu. Sonunda kazandık. Bugün, yüzlerce kız çocuğumuz okullarda, kadın mühendisimiz çok başarılı şekilde özel sektörde çalışıyor.”

Cüneyt Arkın: “İlkokulda aileme destek olmak için bostan bekçiliği yaptım. Üç ay tek başıma doğada kaldım. Bu tecrübe yüreğime öylesine zenginlik, engin düşünme farkındalık gücü verdi ki… Tabiatın içinde üç ay herkese hasretken köpeklerimden dostluğu, nezaketi, vefayı öğrendim. Sabrı ve dayanıklılığı da sıpadan öğrendim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.