Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Levent Köker ile Hukuk ve Demokrasi (26): Hukuk devletinden genelge devletine mi, yoksa düpedüz keyfilik mi? – “OHAL Kanunu’nun düzenlemeye ihtiyacı var”

Bu aralar en çok tartışılan konuların başında İçişleri Bakanlığı’nın genelgeleri yer alıyor. Bu genelgelerden ilki, “alkollü içki satışının yasaklanması” diğeri de polisin görüntü ve ses kaydının alınamayacağı ile ilgili. Her iki genelgenin de hukuki bir temeli bulunmuyor. İkinci genelge doğrudan Anayasa ve zayıf da olsa kişisel verilerle ilgili kanuna referans veriyor ama genelgelerin norm olarak kaynağını doğrudan anayasadan veya kanundan almaları mümkün değil, özellikle de buradaki gibi, örneğin Anayasa’nın 26. maddesinde düzenlenen “düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti”ne kısıtlama getiriyorsa. Alkollü içki satışının ve sonra da “temel ihtiyaç maddesi niteliğinde olmayan malların” satışının yasaklanması genelgelerine veya kararlarına gelince: Bunlar da temel haklarla ilgili kısıtlamalardır ve hukuki dayanaktan yoksundur. Dayanak olarak gösterilen 1930 tarihli Umumi Hıfzısıhha Kanunu, bu tür kısıtlayıcı tedbirlerin uygulanması yetkisini Sağlık Bakanlığı’na vermektedir, İçişleri Bakanlığı’na değil. Ayrıca, kanunun 72. maddesinde sayılan tedbirler arasında bu tür yasaklamalar getirme yetkisi bulunmamaktadır. Keza, bunların da ötesinde, bütün yasakların temel dayanağı olan sokağa çıkma kısıtlamaları da hukuki dayanaktan yoksundur zira Anayasa’ya göre sokağa çıkma kısıtlaması ancak ve ancak “şiddet olayları sebebiyle ilan edilen olağanüstü hal” altında getirilebilir. Türkiye, son bir yılı aşan salgın sürecindeki tavırlarıyla, hukuk devleti olmanın ne kadar uzağına düştüğünü bir kez daha kanıtlayan ve bırakın hukuku ve genelgeyi, düpedüz keyfiliğin egemen olmaya başladığı bir devlet manzarası göstermektedir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.