Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde sekiz mahkûm koronavirüse yakalandı – Avukat Diyar Çetedir: “Virüsü çalışanların yaydığı düşünülüyor, mahkûmlara aşılamada öncelik verilmeli”

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde aynı koğuşta kalan sekiz mahkûm koronavirüse yakalandı. Diyarbakır Tabip Odası, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, cezaevinde çok sayıda kadının koronavirüse yakalandığını, diğer temaslı mahpuslara test yapılması gerektiğini duyurdu. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan ve Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Diyar Çetedir, konuyla ilgili Medyascope’a konuştu.

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde aynı koğuşta kalan sekiz mahkûm koronavirüse yakalandı. Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Diyar Çetedir, A-5 ve B-11 koğuşlarındaki bazı mahkûmlarda koronavirüs belirtilerinin olduğunu söyledi. Çetedir, olayı şöyle anlattı:

“Perşembe günü ailelerden ve avukatlardan baromuza bilgiler geldi. A-5 karantinada olduğu için herhangi bir görüşme yapamadık. B-11 de karantinada ama onlardan bilgi alabildik. Salgının cezaevinin tümüne yayıldığını düşünüyoruz. Cezaevlerinde, tutuklandığınızda, revire gönderildiğinizde ya da mahkemeye çıktığınızda 14 gün tek başınıza koğuşta tutuluyorsunuz. Bu yüzden virüsü çalışanların yaydığı düşünülüyor. Herhangi bir ziyaretçi görüşü olmamakla birlikte, avukatlar ile de önlemler çerçevesinde görüş yapılıyor. Hiçbir fiziksel temas söz konusu değil. Mahkûmlar, 14 gün karantinada tutulduğu için dışarıdan bir salgın gelme durumu yok. Mahkûmların iddiasına göre, günlük rutin sayımlar ve aramalar sırasında gardiyanlar önlüklerini değiştirmiyor. Cuma günü savcı ile görüştük. Net olarak bildiğimiz, sekiz kişinin testinin pozitif çıktığı fakat henüz bütün koğuşlarda test yapılmış değil.”

“Mahkûmlar, riskli gruba alınmalı ve aşılamada öncelik verilmeli

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, cezaevlerinin normal zamanlarda da bulaşıcı hastalıklar için riskli bir alan olduğunu belirterek koronavirüs salgınında mahpusların riskli gruplardan olması gerektiğini vurguladı. Turan, şöyle konuştu:

“Cezaevleri aslında bu bağlamda sürekli gündem oluyor, özellikle salgın döneminde. Koronavirüs salgını bütün yıkıcılığı ile devam ediyor. Cezaevlerinin kapalı olmasından dolayı mahpuslar, bulaş açısından en riskli gruplar arasında. Şu an sekiz kadın mahkûmun testinin pozitif çıktığını biliyoruz. Ciddi semptomları olanlar hastaneye yatırılmalı. Testi pozitif çıkanların karantinaya alınması ve gerekli ilaç tedavisi, takviye gıdaların alınması ve beslenmelerinin sağlanması gerekiyor. Kronik rahatsızlığı olan mahpusların hastaneye yatırılması gerekiyor. Mutlaka bütün mahkûmlara test yapılmalı, filyasyon yapılmalı. Salgında mahkûmlar, riskli gruba alınmalı ve aşılamada onlara öncelik verilmeli.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.