Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmzalanmasının 10. yılında İstanbul Sözleşmesi – Prof. Dr. Gülser Kayır ve Av. Yelda Koçak ile söyleşi: “İstanbul Sözleşmesi, sunduğu çözümler ve geniş çaplı şiddet tanımlarıyla bugüne kadar yapılan en ileri sözleşmedir”

Kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Sözleşmesi”, 11 Mayıs 2011’de ilk imzaya açıldı. Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu sözleşme, 2014’te yürürlüğe girdi. 45 ülke ve Avrupa Birliği’nin (AB) imzaladığı sözleşme, imzacı ülkelerin 34’ünde onaylandı. Resmi Gazete’de 19 Mart’ı 20 Mart’a bağlayan gece yayımlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı karar, bir başka Cumhurbaşkanlığı kararnamesini dayanak göstererek, “Sözleşmenin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesi” ifadelerini içeriyordu.

Kadın hareketi aktörleri “çekilme kararının yok hükmünde olduğunu” söylüyor ve imzalanmasının 10. yılında İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını talep ediyor. Eşitlik İçin Kadın Platformu’ndan (EŞİK) Av. Yelda Koçak ve Prof. Dr. Gülser Öztunalı Kayır, 10. yılında İstanbul Sözleşmesi’nin kadınların yaşam hakkının korunması açısından anlamı ve önemi üzerine Gülçin Karabağ’ın sorularını yanıtladı.

Eşitlik İçin Kadın Platformu, kadınların nafaka hakkına saldırı, çocuk istismarcılarına yönelik af talepleri ve şimdi de İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin imzasının çekilmesi başta olmak üzere pek çok alandaki kazanılmış hakların korunması amacıyla oluşturulan bir platformdur. Uzun süredir bu alanlarda mücadele veren 310’u aşkın kadın ve LGBTİ+ örgütünden oluşan platform, 150’ye yakın sivil toplum örgütü, meslek odası ve sendika tarafından desteklenmektedir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.