Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Av. Yelda Koçak: “Altı muhalefet partisinin başlattığı görüşmelerde masada kadınların ve kadınların taleplerinin de olması gerekiyor”

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için toplantılara başlayan muhalefet partilerinin altı kişilik heyetinde kadın temsilci yer almamasını eleştirdi. Platform, kadınların “eşit temsil” ve “şiddetsiz bir hayat” taleplerini dikkate almayan ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekçi politikaların ana unsurlarını içermeyen mutabakatı tanımayacağını belirtti. Medyascope‘a konuşan EŞİK üyesi Avukat Yelda Koçak, “Kadınların eşitlik talebi, eşit yurttaşlık talebi ve kadınların haklarına ilişkin ilkelerin konuşulması alt gündem olamaz” dedi.

“Altı erkek siyasetçinin bunu konuşması kabul edilemez”

EŞİK’ten Avukat Yelda Koçak, altı partinin görüşmelerinde kadınların yer almamasıyla ilgili Medyascope‘a şu değerlendirmede bulundu:

Altı partinin temsilcisinin ilkesel metinlerine ya da konuştuklarına baktığımızda alt başlıklar olacağını söylediler. Biz kadınların eşitlik talebi, eşit yurttaşlık talebi ve kadınların haklarına ilişkin ilkelerin konuşulması alt gündem olamaz. Haklarımıza yönelik taleplerimiz alt başlık haline getirilemez. 2021 dünyasında altı erkek siyasetçinin bunu konuşması kabul edilemez. Eşit temsil ve eşit istihdamın olması gerekiyor her anlamda. Bu partilerde kadınların olduğunu biliyoruz. Görüşmelere katıldıklarını haricen yapmış olduğumuz görüşmelerde anlatan kadınlar da var. Kadınların da bu altı partinin oluşturduğu masada ve görüşmelerde olması gerekiyor. Sadece kadınların değil, kadınların taleplerinin de olması gerekiyor.”

EŞİK: “Acil taleplerimizi içermeyen hiçbir toplumsal mutabakat metnini kabul etmiyoruz”

EŞİK, altı muhalefet partisinin başlattığı “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş İlkeleri” taslağının yazım çalışmalarına ilişkin 6 Ekim’de bir açıklama yapmıştı. Açıklamada, “Muhalefet İttifakında Kadınlar Olacak mı?” diye soran platform, heyette hiç kadın siyasetçinin yer almamasını eleştirmişti.

“Acil taleplerimizi içermeyen hiçbir toplumsal mutabakat metnini kabul etmiyoruz” başlıklı açıklamasında EŞİK, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş İlkeleri’ni hazırlayan altı muhalefet partisine, kadınların ‘eşit temsil’ ve ‘şiddetsiz bir hayat’ taleplerini dikkate almayan ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için gerçekçi politikaların ana unsurlarını içermeyen hiçbir mutabakatı tanımayacağımızı bir kez daha hatırlatıyoruz” diyerek seslenmişti.

Kadınsız bir demokrasinin mümkün olmayacağı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin net bir biçimde uygulanmadığı, parlamento dahil hiçbir mekanizmanın milleti/cumhuru/toplumu gerçek anlamda temsil etmeyeceği belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verilmişti:

“Bu görüşmelerde öncelikle ortak ilkeler taslağını hazırlayacak heyette kadın olmamasını eleştirdik. Yazım heyetinin, partilerin seçim, hukuk, adalet ve ekonomi işlerinden sorumlu başkan yardımcıları veya ilgili birimlerin başkanlarından oluştuğu ve onların arasında kadın olmadığı için bu sonucun ortaya çıktığı yanıtını aldık. Oysaki, örneğin CHP’de dört kadın genel başkan yardımcısı; tüm partilerde onlarca kadın hukukçu, akademisyen, siyasetçi, milletvekili, yönetici vardı. Ne yazık ki, onların unutulmasının bir sorun olarak görülmediğini gözlemledik. Türkiye’nin geleceğini belirleyici önemdeki bir heyette tek bir kadının bile yer almamasının, hedeflenen demokratik dönüşüm ve eşit yurttaşlık temeline dayalı bir toplumun temelinin en baştan yanlış atılmasına neden olacağını ilettik. Henüz geç olmadığını, partilerin heyete birer kadın temsilci göndermeleri ile eşit temsil adına önemli bir adım atmış olacaklarını hatırlattık. Bu türden tüm mekanizmalarda, heyetlerde eşit temsil ilkesine özen gösterilmesi talebimizi ilettik. Tüm görüşmelerde ikinci olarak, sözde kalmayan fiili bir kadın erkek eşitliği için EŞİK olarak kendilerine defalarca ilettiğimiz beş acil talebimizin belirlenecek ilkeler arasında yer almasını talep ettik. Her gün en az üç kadının öldürüldüğü bir ülkede, her alanda eşit temsil ve şiddetsiz bir hayat talebimizin ertelenemez olduğunu her seferinde tekrar tekrar vurguladık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.