Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar’ın “barış akademisyenleri”, darbe karşıtı protestolara destek verdikleri gerekçesiyle görevlerinden uzaklaştırıldı

Askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı protestoların devam ettiği Myanmar’da askeri yönetim, 15 üniversiteden bin 683 akademisyen ve idari personeli, “ordu karşıtı greve katıldıkları” gerekçesiyle görevden uzaklaştırdı. 

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da, ordunun 31 Ocak’ta yönetime el koyarak hükümet yetkililerini tutuklamasının ardından başlayan protestolar sürüyor. The Irrawaddy gazetesinde yer alan habere göre, Myanmar’daki askeri yönetim, 15 üniversiteden bin 683 akademisyen ve idari personeli darbe karşıtı protestolara destek verdikleri gerekçesi ile görevlerinden uzaklaştırdı. 

Askeri yönetim, greve giden eğitimciler ile idari personelin 3 Mayıs’a kadar işe dönmeleri yönünde talimat vermiş ve üniversite yetkililerinden devamsızlık yapanların listesini istemişti. Üniversite rektörleri tarafından imzalanan yazıda, darbe karşıtı protestolara destek veren akademisyen ve idari personelin yetkisiz devamsızlık nedeniyle görevlerinden uzaklaştırıldıkları belirtildi.

Açığa alınma korkusu ile ismini yalnızca Thandar olarak veren 37 yaşındaki bir üniversite rektörü, “Çok sevdiğim bir işi bıraktığım için üzgün hissediyorum ancak adaletsizliğe karşı durmaktan gurur duyuyorum” dedi. Departmanının kendisini acilen göreve çağırdığı söyleyen rektör, “Çağırdılar ama gitmiyorum, askeri konseyin emirlerine uymamalıyız” diye konuştu.

Greve Yangon Üniversitesi’nden katılan bir öğretim görevlisi de “Ne olursa olsun, sivil itaatsizlik hareketine sonuna kadar katılmaya devam edeceğiz. Direnmek zorundayız çünkü gelecek nesilleri askeri yönetimin eline bırakamayız” dedi.

Myanmar Öğretmenler Federasyonu’ndan bir yetkili ise Reuters’a verdiği demeçte, 10 Mayıs Pazartesi günü itibarıyla 11 bin 100’den fazla akademik ve idari personelin üniversitelerinden uzaklaştırıldığını söyledi. 

Myanmar’da neler oluyor?

Myanmar ordusu, ülkede 8 Kasım 2020’da düzenlenen seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 31 Ocak’ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve ülkede bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan etmişti.

Dördüncü ayına giren darbe karşıtı protestolarda, ordunun silahlı müdahaleleri sonucu en az 780 sivil hayatını kaybetti.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.