Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını isteyen raporu kabul etti

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alması çağrısında bulunan raporu kabul etti. Raporda Türkiye’ye temel haklar, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları konusunda sert eleştiriler yöneltilirken “Bozkurtlar” olarak adlandırılan Ülkücü hareketin, “AB terör örgütleri listesine” eklenmesi talep edildi.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya alma çağrısında bulunan raporu kabul etti. İspanyol parlamenter Nacho Sanchez Amor imzalı rapor ve buna bağlı karar tasarısı, 480 “evet”, 64 “hayır” ve 150 “kararsız” oyla kabul edildi.

Kabul edilen raporda Türkiye’ye temel haklar, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda oldukça sert eleştiriler yöneltildi. 

Raporda, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin tarihinde hiç olmadığı karar gerilediği ve ilişkilerin tamamen yeniden değerlendirmesi gerektiği vurgusu yapıldı. Türkiye ile AB ilişkilerindeki mevcut durumun acilen ve tutarlı bir şekilde tersine çevrilmemesi durumunda, Türkiye ile katılım müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapıldı. 

AP’de kabul edilen Türkiye raporuna, verilen bir başka değişiklik önergesi ile Türkiye’nin 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıma çağrısı da eklendi. 

AP’nin aldığı bu kararın bir bağlayıcılığı bulunmuyor, hazırlanan rapor sadece bir tavsiye kararı niteliğinde. Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin askıya alınması için AB Komisyonu’nun bu konuda bir öneri sunması ve AB Konseyi’nin de bu yönde bir karar alması gerekiyor. 

Birliğin, AB-Türkiye ilişkilerini haziran ayında yapılacak liderler zirvesinde yeniden ele alması bekleniyor.

Raporda neler var? 

Raporda, AB’den Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması istendi ve “Son parlamento raporunda işaret edilmiş olan durumlarda herhangi bir ilerleme yaşanmadığı aksine daha da kötüye gidildiğine dikkat çekiyoruz. Bu sebeple müzakere sürecinin sona erdirilmesi gerektiğini ve daha gerçekçi ve uygun bir düzlemde ilişkilerin ele alınması gerektiğini tekrarlıyor, ilişkilerin geleceği için olası yeni modellerin bu şekilde keşfedilebileceğini düşünüyoruz” denildi.

Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ve temel haklar, tersine işletilen kurumsal reformlar ve çatışmacı dış politika ile açık bir AB karşıtlığı söylemi gibi üç ana alanda yaşadığı gerilemenin endişe yarattığı belirtildi. 

Türkiye’yi geriye götüren kurumsal reformlardan endişe edildiği belirtilen raporda ayrıca, yargı sisteminin artık bağımsızlığını yitirmesinden ve aşırı merkezileştirilen cumhurbaşkanlığı sisteminin otoriter yorumundan büyük kaygı duyulduğu kaydedildi.

İfade, medya ve bilgiye erişim özgürlüğü konusunda orantısız ve keyfi engellemelerin ciddi endişe yarattığı belirtilen raporda, basın özgürlüğü konusunda acil adımlar atılması istendi. Başta Halkların Demokratik Partisi (HDP) olmak üzere muhalefet partilerine yönelik saldırıların demokrasinin önünü tıkadığı belirtilirken eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamı kınandı. 

Raporda Osman Kavala vurgusu da yapıldı ve AP milletvekillerinin Ankara’yı tutuklu insan hakları savunucularını, gazetecileri, avukatları, akademisyenleri ve hükümet tarafından asılsız suçlamalarla tutuklanan diğer kişileri serbest bırakmaya çağırdıkları kaydedildi.

Türk dış politikasının da eleştirildiği raporda, Türkiye’nin AB üyesi Yunanistan ve Kıbrıs’a yönelik çatışmacı bir siyaset izlediği ve Suriye, Libya ve Yukarı Karabağ’da AB’nin önceliklerine sistematik olarak karşı çıktığı dile getirildi.

Bozkurtlar” hareketinin AB terör örgütleri listesine eklenmesi talep edildi

Raporda, “Bozkurtlar” olarak adlandırılan Ülkücü harekete ait derneklerin yasaklanması da istendi. “Irkçı ve aşırı sağcı” olarak tanımlanan ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile yakınlığına vurgu yapılan hareketin “AB terör örgütleri listesine” eklenmesi ve AB içindeki örgütlenmesinin yasaklanması için inceleme başlatılması talep edildi. Bozkurtlar’ın sadece Türkiye’de değil, birlik üyesi diğer ülkelerde de kaygı verici şekilde ilerlediği vurgusu yapıldı. 

Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki: “Kabul edilmesi mümkün değildir”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise AP’nin tavsiye kararı niteliğindeki 2019-2020 Türkiye Raporu hakkında, “Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin, AB’ye üyelik perspektifi temelinde olumlu bir gündem çerçevesinde yeniden canlandırılmasına yönelik çaba harcandığı bir dönemde, tek taraflı ve nesnellikten uzak olan söz konusu tavsiye kararının kabul edilmesi mümkün değildir” açıklamasını yaptı.  

Raporun tek taraflı ve nesnellikten uzak olan söz konusu tavsiye kararının kabul edilmesi mümkün olmadığı vurgulanan açıklamada, “İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, yönetim yapımıza ve siyasi partilere ilişkin gerçek dışı iddialar içeren, ülkemizin etkin, çözüm odaklı, insani ve girişimci dış politikasını tehdit olarak gören, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında tamamen haksız, yanlı Yunan ve Rum tezlerini yansıtan ve 1915 olaylarına ilişkin tek taraflı tutarsız Ermeni anlatılarına dayanan önyargılı bu yazımı reddediyoruz” denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olduğu, üyeliğin tüm Avrupa ve ötesi için bir kazanç olacağı ve Türkiye’nin bu hedef doğrultusunda çalışmalarını kararlıkla sürdüreceği vurgulandı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.