Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Manisa’da MHP’li Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile Bengütürk TV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Turgut’un kentin çöpünden elektrik üreten şirketi ve tesisini ele geçirdiği iddia ediliyor: “Bu işler siyasi, sizi kimse duymaz”

Manisa Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Nuh Kaya, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Bengütürk TV’nin sahibi Ahmet Turgut’un da aralarında bulunduğu kişilerin, ortağı olduğu şirkete ve şirketin tesisine baskıyla ve zorla el koyduğu iddiası ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayette bulundu. Şikayetçi Kaya, Manisa Cumhuriyet Savcılığı’nın açtığı soruşturmada ifade verirken belediyenin önce tesisteki payını artırmak istediği, daha sonra şirketi alt taşerona dönüştürdüğü, en sonunda da hizmet sözleşmesini feshettiği, şirket ortaklarının tüm malvarlıklarını kaybederken bir de milyonlarca liralık borç altına girdiği soruşturma dosyasına yansıdı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün

Manisa Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Nuh Kaya, şirkete 2019 yılında ortak oldu. Tesisin merkezi Manisa’nın Uzunburun ilçesinde. Şirket, Şehzadeler ve Turgutlu ilçelerinde de çöpten elektrik üretiyor. Ortak olduğunda şirketin aylık cirosunun 700 bin TL olduğunu söyleyen Kaya, Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne sözleşme gereği, ciro üzerinden yüzde 12,5 pay ödendiğini belirtti. 

Bir süre sonra belediye ile aralarında anlamsız bir gerginlik oluşmaya başladığını dile getiren Kaya, yaşananlar üzerine başta Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün olmak üzere olayla ilgili kişileri birkaç kez CİMER’e şikayet ettiğini, sonunda Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili soruşturma başlattığını söyledi. Kendisinin de soruşturma kapsamında 5 Mayıs’ta savcılıkça ifadeye çağrıldığını anlatan Kaya, Ankara’da ikamet ettiği için Çankaya ilçesindeki Şehit Mustafa Düzgün Polis Merkezi’nde verdiği ifadesinde şunları söyledi:

“Tutanaklar tutulmaya, cezalar yazılmaya başlandı

“’Belediye işlerinde böyle durumlar olabilir’ diyerek işimizi yapmaya devam ediyorduk. Ortağım Cihan Bey ile birlikte süreç devam ederken Soma ve Akhisar ilçelerinde düzensiz depolama sahalarında elektrik enerjisi üretimi ile ilgili projeler hazırlıyorduk. Şartnamede yer almamasına rağmen geliri artırmak için Uzunburun tesislerinde de yaklaşık 70 bin metrekare alana, yaklaşık 1,5 milyon metreküp kapasiteli tehlikeli atık lotu ile ilgili projelere başlamıştık. Uzunburun tesisleri, belediye tarafından uygun şekilde yaptırılmış olmasına rağmen arıtma tesisi, evsel çöp ayrıştırma tesisi, atık lotları ile alakalı olarak ve şu an hatırlayamadığım büyük, küçük her türlü maddi manevi olumsuzluklar ve engeller ortaya atıldı. Şirketimize belediye tarafından tutanak tutulmaya, cezalar yazılmaya başlandı. Ayrıca süresinin daha dolmadığı işlerden şirketimizi sorumlu tutmaya başladılar.”

Belediye, kazandığı payı artırmak istedi

Manisa Byükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’ndan Ertuğrul Yıldırım’ın sürekli tesise geldiğini vurgulayan Kaya, “Yıldırım, atık alımını durdurmakla tehdit edip, zaman zaman yazı yazarak, zaman zaman sözlü olarak alımları durdurmaya ve cezalar yazmaya başladı. Şirketin gelirlerinin belediyeye doğrudan kazanç sağlamasına rağmen ilginç bir şekilde şirketin gelirlerini düşürmeye çalışıyordu. Ortağım Cihan’a sordum, bana şöyle dedi: ‘Bizim şirket olarak şartname gereği yüzde 12,5’lik ciro payımızın dışında, yüzde 17 de belediye başkanı pay istiyor. Sen ortak olmadan önce de bana sürekli bu konuda baskı yapıyorlardı. Ben vermek istemiyorum’. Yani bize bunun için zorluk çıkarıyorlardı. Burası devlet kurumu, Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün şahsi işletmesi değil. Bu isteği hiçbir zaman hazmedemedim. Sonra hukuksuzluklar, cezalar, tesise giriş-çıkışları engelleme faaliyetleri devam etti. Bunlarla alakalı yaklaşık 100 tanık var” dedi.

Tehditler devam etti ve sonunda şirket sahipleri pes etti

Kaya, daha sonra Bengütürk TV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Turgut ve HY Danışmanlık şirketinin sahibi Hüseyin Yolaç’ın tesisi ziyaret ederek yüzde 17’lik payı istediğini ancak kendisinden bu payı alamadıklarını söyledi. Turgut ve Yolaç’ın belediye yetkilisi olmadıkları halde belediye başkanı adına hareket ettiklerini, tahsilat yapmaya çalıştıklarını söyleyen Kaya, “Ben Ahmet Turgut’un bir televizyon sahibi olduğunu duyduğumda, bu konuya müdahil olmasına anlam veremedim. Hâlâ da anlam veremiyorum. Fakat Ahmet Turgut, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün danışmanlığını yaptığını söyledi. Bu kişiler sonra tekrar tesise geldiler, yanlarında da bir keresinde Cemal Karakurt denilen biri vardı. Bana ‘Sözleşmeyi ona devredeceksiniz. Sizi belediye rahat bırakmaz, direnmeniz fayda etmez’ dediler. Tehditler devam etti ve baskıları dayanılamayacak duruma geldi. Bizi ‘Ya devredersiniz ya da batarsınız’ noktasına getirdiler” diye konuştu.

Şirket daha sonra alt taşeron şirket haline getirildi ve şirket sahiplerine ‘Kent Enerji A.Ş.’ye aylık cironun yüzde 22,5’ini vereceksiniz’ denildi. Şirketin ortakları Cihan Yürekli ve Hacı Nuh Kaya, bunu zorla kabul etmek zorunda kaldı. 

“Bu işler siyasi, sizi kimse duymaz”

Ahmet Turgut’un kendisine bir toplantıda “Bu işler siyasi. Sizi kimse duymaz, aptallık etmeyin” dediğini ileri süren Kaya, bir hafta içinde Kent Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş.’nin kurulduğunu söyleyerek, “Bir lira almadan 22 milyon dolarlık sözleşmeyi baskıyla, zorla, tehditle, zorbalıkla devretmek zorunda kaldık” dedi. 

Daha sonra alt taşeron fesih yazısı belediyeden onaylatıldı ve şirketin sözleşmesi tamamen feshedildi. Kaya, şirket sahipleriyle birlikte 70-80 milyon TL borçla ortada kaldıklarını söyledi: “Bir çivi çakmadan, aylık 3 milyon TL’nin üzerinde kazanç sağlıyorlar. Evimize borçlardan dolayı haciz yağıyor. Ticari ve şahsi itibarımız bitti. Sahalarda şu an elektrik üretilmiyor. Kamu zararı milyon liralara ulaştı. Bize yaptıkları hiçbir şey, tabii ki Kent Enerji için yapılmıyor. Ömür boyu çalışsak ödeyemeyeceğimiz çeklerden ceza yiyeceğiz.”

Hacı Nuh Kaya, bu yaşananları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da, Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy’a da yüz yüze anlattığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.