Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünden bugüne yeraltı dünyası – Cengiz Erdinç: “Sedat Peker bürokrasinin sesini yükseltmesine neden oldu, bunun sonuçları olacaktır”

“Overdose Türkiye” kitabının yazarı, gazeteci Cengiz Erdinç ile Sedat Peker videolarından yola çıkarak dünden bugüne yeraltı dünyasının seyrini konuştuk. Erdinç, devlet, mafya, siyaset üçgeninde ilişkilerin nasıl değiştiğini, “Türk tipi mafya” diye adlandırdığı kavramı anlattı ve Peker’in videolarını değerlendirdi. 

Sedat Peker videolarına dair “Anlattıklarının bildiklerine göre çok küçük bir bölüm olduğunu düşünüyorum. O bile sarsıyor” diyen Erdinç, “Türk tipi mafya” kavramını şöyle anlattı: “Kökeni 60’lara dayanıyor. Tam mafya da değil, tam devletle de değil. Bir ara yapı, hibrit figürler. Yeraltı dünyasıyla iş dünyası bağlantısı 1970’lerde kuruluyor. Daha öncesinde kabadayılığa benzer durumlar var. Ailelere dayanan mafya var. Racona dayanan, kendi içinde kuralları olan, kumar oynatan, haraç alan mafyalar. Mafya ile iş dünyasının birleşiminde önemli olan ise para. Devletle ilişki bakımından, ilk profil de Alaattin Çakıcı. Klasik mafyaların arasına acayip bir güçle dalıyor. Çünkü arkasında devlet var, herkes biliyor.”

“Yeni” mafya ne zaman ortaya çıktı?

“Devlet mi mafyayı kullanıyor, yoksa mafyanın kendi özgül gücü mü var?” sorusunu ise Erdinç şöyle yanıtladı: “Politikacılar, birtakım mafyaları kullanıyorlar. İstihbarat işi özelleştiriliyor. Siyasetin finansmanı denen de bir şey var. 1970’lerde görünüyor ki, mafya birtakım bürokratları satın alıyor. Bakan dahi satın almış, o güce erişmiş. Peki bu yeni mafya ne zaman, neden ortaya çıktı? 1980’lerden sonra mafya, kendi politikacılarını sahaya sürdü. Doğrudan uyuşturucuyla ilgili insanların parlamentoya girdiğini gördük. Büyük aşiretlerin temsilcisi konumundalardı. Bu model, Susurluk’ta cezasızlıkla geçiştirildi.” 

Peker’in yerini Çakıcı’nın aldığı fotoğraf

Erdinç’e göre Sedat Peker’i diğerlerinden ayıran ise şu: “Peker, başından beri bağımsız bir mafya faaliyeti olmadan, devlet ekseninde bu işi yapmış bir isim. Örgütlenmesi de böyle bir örgütlenme. Mafyalarda aşiret veya babadan gelen bir kabadayılık görürsünüz. Karadeniz’de Saral’lar, Şahin’ler böyledir örneğin. Peker, kısmen ülkücü. Geçen yıl marinadaki fotoğrafta gördüğümüz, Peker’in yerini Çakıcı alıyor demek. Bizim bu alemdeki işlerimizin temsilcisi budur gibi bir fotoğraf o. Klasik bir mafya olmaktan çok, Türk tipi mafya. Devlet işi yaptığını düşünüyor, bu yüzden bu kadar itiraz ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.