Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kutlu Adalı cinayeti soruşturması – KKTC Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay: “10 gün geçti, başbakana sorduk net cevap vermedi”

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in yayınladığı videolardaki itirafların ardından, 1996 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) işlenen gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili Medyascope‘a konuşan Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, soruşturmanın devam etmesi için gösterdikleri çabaları anlattı. Özersay, “Geçmişte açılan dosya, bu tür müdahaleler ile ileriye götürülmemişken, bugün açılacak soruşturmanın ileriye gitmesini beklemek biraz saflık olur” diye konuştu.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Sedat Peker’in yayınladığı videolar ve Peker’in kardeşi Atilla Peker’in ifadeleri sonrasında tekrar gündeme gelen Kutlu Adalı cinayeti ile ilgili olarak bugün (1 Haziran) soruşturma başlattı. Başsavcılık tarafından KKTC adli makamlarından konuyla ilgili bilgi ve belge talep edilecek.

Adli makamların bilgi ve belge temin edilmesi için çalışmalara başladığı KKTC’de de Cumhuriyet Meclisi’nde bir araştırma komisyonu oluşturuldu. Ancak komisyonun nasıl işleyeceği henüz belli değil. KKTC Başbakanı Ersan Saner dün (31 Mayıs) konu hakkında yaptığı açıklamada, bir iddia üzerine Adalı cinayetinin bu kadar gündemde kalmasını doğru bulmadığını söyledi. 

Konuyla ilgili çok sayıda girişimde bulunan muhalefetteki Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, soruşturmanın ilerletilmesi için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Daha önce eski Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’a, Kutlu Adalı davasının daha ileriye götürülmemesi yönünde telkinde bulunulduğunu belirten Özersay, “Geçmişte açılan dosya, bu tür müdahaleler ile ileriye götürülmemişken, bugün açılacak soruşturmanın ileriye gitmesini beklemek biraz saflık olur. Dolayısıyla başbakana da bu çağrıyı yapıyoruz. Çıkacaksınız ve siyasi irade ortaya koyacaksınız. ‘Ucu nereye giderse gitsin biz arkasında duracağız’ diyeceksiniz. Böyle derseniz, polis de savcılık da bu güveni hisseder ve yürür” dedi.

“Bu olaylar ortaya çıkalı 10 gün geçti” diyen Özarsay, KKTC Meclisi’nde Başbakan Ersan Saner’e sorduğu soruyu da şöyle anlattı: “Mecliste ‘Polisimiz Türkiye Cumhuriyeti ile temasa geçti mi?’ diye sorduk. Başbakan Ersan Saner, ‘Polis herhalde temasa geçmiştir’ benzeri bir cevap verdi. ‘Yazışmalar yapıldı, bilgi, belge talep edildi’ diye bir yanıt vermedi.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.