Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar: Demokrasi yanlısı milletvekilleri yeni hükümet kurdu, ayrılıkçı gruplar orduya karşı silahlanmaya başladı

Ordunun 1 Şubat’ta yönetime el koyduğu Myanmar’da halkın sivil direnişi sürüyor. Ülkedeki etnik ve ayrılıkçı gruplar orduya karşı silahlanırken, darbeye karşı çıkan milletvekilleri tarafından kurulan ve “sivil hükümet” olarak adlandırılan Ulusal Birlik Hükümeti‘nin (NUG) yetkilileri, “Bu daha başlangıç, işler kontrolden çıkacak. Ülke iç savaşa doğru gidiyor” uyarısında bulundu.

İngiltere’nin The Guardian gazetesine konuşan “Dr. Sasa” lakaplı Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) yetkilisi, ordu yönetimini silahlanmaya başlayan gruplara karşı uyararak “Askerlerin, insanların yaşamlarını tehdit etmesi ve yaptıkları işkenceler insanlara başka bir seçenek bırakmadı. Bu daha başlangıç. İşler kontrolden çıkacak. Köyde bir kişi olsa bile bütün köyü bombalıyorlar. Ülke iç savaşa doğru gidiyor” dedi.

Ülkenin Kayah eyaletinde ise orduyla yeni kurulan etnik silahlı grup Karenni Savunma Gücü arasındaki çatışmalar nedeniyle bir hafta içinde binlerce insan göç etmek zorunda kaldı. Ordu dün (31 Mayıs) ise helikopterlerle savunma güçlerine saldırdı.

Myanmar’da orduyla halk arasındaki çatışmaları takip eden sivil toplum kuruluşu Silahlı Çatışma Konumu ve Olay Verileri Projesi’ne (Acled) göre, ülkede şu anda faaliyette bulunan 12 silahlı örgüt var. Bu grupların birçoğu yerel düzeyde örgütlenmiş durumda ve yeni kurulan Ulusal Birlik Hükümeti’yle doğrudan bir bağlantıları yok.

Myanmar’ın en büyük şehri Yangon’daki kolluk kuvvetleri son haftalarda çeşitli saldırılara uğradı. Geçen hafta, protestocularla ilgili ordu yetkililerine bilgi aktardığı düşünülen bir kişinin nikah törenine yapılan bombalı saldırıda dört kişi hayatını kaybetmişti.

NUG, cumartesi günü (30 Mayıs) sosyal medya hesaplarından yayınladığı bir videoda, ordu hükümetine karşı olan protestoculara “savaş prensiplerinin” korunması gerektiği ve ne olursa olsun hastanelerin hedef alınmaması gerektiğine yönelik bir çağrı yaptı. NUG ayrıca, yeni bir “Myanmar ordusu” kurulacağını açıkladı. 

Orduyla halk arasındaki çatışmaların 1 Şubat’tan bu yana sürdüğü Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da bugüne kadar en az 768 kişi çatışmalarda hayatını kaybederken Birleşmiş Milletler (BM), şiddetin son bulmasına yönelik çağrıda bulundu.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.