Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İklim krizine dair yeni araştırma: İki derecelik hedef yeterli değil, ekolojik kırılma noktaları art arda çökebilir

İklim değişikliğini durdurmak için sera gazı emisyonlarının sınırlandırılmasını öneren Paris İklim Anlaşması, küresel ortalama sıcaklıklardaki artışın en kötü senaryoda 2 derecede sabit tutulmasını hedefliyor. Son yapılan bir araştırma, sıcaklıkların 2 derece arttığı senaryoda bile ekolojik dengedeki kırılma noktalarının art arda çökebileceğini ortaya koydu. Ekolojik kırılma noktalarının çökmesi büyük çevre felaketlerini beraberinde getirebilir.

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre, sıcaklıkların 2 dereceden az arttığı senaryoda bile okyanuslardaki ve Amazon ormanlarındaki ekolojik denge noktaların birbirlerini tetikleyerek çökmesi mümkün. Ekolojik denge noktalarının çökmesi, sıcaklıkların belirli bir kritik noktayı geçtikten sonra çevre için geri dönülemez ve felaket düzeyinde etkilere neden olduğu senaryoya deniyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre halihazırda risk altında olan okyanuslar ve Amazon ormanlarındaki ekolojik değişimlerin, zincirleme etkiye girerek birbirlerinin durumlarını daha kötüye götürme ihtimali bulunuyor. Bu ihtimallerden biri, buzulların erimesi sonucu yükselen deniz seviyesinin okyanus akıntılarını değiştirerek Amazon ormanlarındaki yağışın sıklığını azaltması.

Araştırmaya göre buzulların erimesi sonucunda Atlantik Okyanusu’ndaki tuz oranının değişmesi, tropik bölgelerden kutuplara doğru ısı akışını azaltarak buzul bölgelerinin daha sıcak yağış almasına ve buzulların daha da hızlı erimesine sebep olabilir.

Araştırmayı yönetenlerden Profesör Tim Lenton, bu yeni bulgular için “Yeni araştırma bize, Paris Antlaşması’nın ortaya koyduğu 2 derecelik sıcaklık artışının bile yeterli olmayabileceğini ortaya koyuyor” dedi.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.