Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: “Türkiye, ABD’den Kabil Havalimanı’nın işletmesini istedi”

Reuters, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türkiyeli yetkililere dayandırdığı haberinde, NATO güçlerinin Afganistan’dan askerlerini çekmesi sonrasında Türkiye’nin Kabil Havalimanı’nı korumak ve işletmek için asker yollayabileceğini ve bu konuda çözülmesi gereken şartları masaya koyduğunu aktardı. 

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, Türkiye’nin NATO askerlerinin 11 Eylül’de Afganistan’dan çekilmesi sonucunda Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı hem koruyup hem de işletmek için teklifte bulunduğunu aktardı. 

Ajansa konuşan ABD’li yetkililer, Türkiye’nin bu önerisinin 14 Haziran’da ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Brüksel’de yapılacak ikili toplantıda ele alınacağını söyledi. Yetkililer, Türkiye’nin çok fazla koşul öne sürdüğünü belirtse de ABD’nin konuya olumlu yaklaştığını kaydetti. 

Biden’ın 20 Ocak’ta göreve başlamasından bu yana Türkiye’ye karşı mesafeli durduğunu hatırlatan Reuters, ABD liderinin gelecek hafta Erdoğan ile yüz yüze bir görüşme yapacağını fakat iki ülke arasında çözüme kavuşmamış sorunlar olduğunu hatırlattı. 

İsmini açıklamayan bir Türkiyeli yetkili ise “ABD’li ve Türk yetkililer bu görev için olası ihtiyaçları görüşüyor. ABD’nin ayrılmasından sonra Türkiye Kabil Havalimanı’nı korumak için teklifte bulundu. Bu çerçevede NATO ve ABD ile  görüşmeler devam ediyor” diye konuştu.  

Hulusi Akar’dan erken sinyal: “Koşullara bağlı olarak Afganistan’da kalma niyetimiz var”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da dün (7 Haziran) yaptığı açıklamada, Ankara’nın Afganistan’da kalma niyeti olduğunu aktarmış ve “Koşullara bağlı olarak Afganistan’da kalma niyetimiz var. Şartlarımız nedir? Siyasi, mali ve lojistik destek. Bunlar sağlandığı takdirde Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda kalabiliriz. Şartlarımızla ilgili cevabı bekliyoruz” demişti. 

Reuters: “Bu adım Türkiye ile Batı arasındaki ilişkilerin düzelmesine yardımcı olabilir”

Türkiye’nin NATO görevi dolasıyıyla Afganistan’da 500’den fazla askerinin olduğunun hatırlatıldığı haberde, “Türk yetkililer havalimanını korumak için fazladan askere de ihtiyaç olacağını söyledi. Afganistan hükümeti ile 2001 yılındaki ABD işgali sonrasında yönetimi yitiren Taliban arasındaki görüşmeler devam ediyor. O zamandan beri taraflar birbirlerini provokasyonla suçluyor. Taliban’ın Türkiye’nin bölgedeki görevinin genişletilmesini kabul edip etmeyeceği henüz belli değil” değerlendirmesi yer aldı.

Haberde, Türkiye’nin Kabil Havalimanı’ndan NATO güçlerinin çekilmesi sonucunda yapılacak uluslararası uçuşları güvence altına almanın, Türkiye ile Batı güçleri arasında S-400’ler ve Doğu Akdeniz krizi nedeniyle gerilen ilişkilerin düzelmesine yardımcı olacağı yorumu da yapıldı. 

Jake Sullivan: “Biden ve Erdoğan, ilişkilerin tüm boyutlarını gözden geçirmek için bu fırsatı değerlendirmeyi dört gözle bekliyor”

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’nin düzenlediği günlük basın toplantısına konuk olarak katılan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden’ın 10 Haziran’da başlayacak Avrupa gezisi hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlarken Erdoğan-Biden görüşmesi hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

İki liderin Doğu Akdeniz, Suriye, İran, Dağlık Karabağ gibi bölgesel konularda geniş ve kapsamlı bir ajandaları olacağını belirten Sullivan, “İnsan hakları başlığı ve önemli farklılıklarımız görüşülecek” dedi. 

Sullivan, “Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok iyi biliyor ve bu iki isim birbiriyle epey zaman geçirdi. Biden ve Erdoğan, ilişkilerin tüm boyutlarını gözden geçirmek için bu fırsatı değerlendirmeyi dört gözle bekliyor” diye konuştu.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.