Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa’da nehirlerden sürüklenen çöple deniz kirliliğine en çok yol açan ülke Türkiye – Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik projeleri lideri Nihan Temiz Ataş: “Plastik tüketimini azaltmalı, hatta yok etmeliyiz”

“Nature Sustainability” adlı bir çevre dergisinde, Avrupa’daki 42 nehirden okyanuslara giden çöplerin incelendiği araştırmadan elde edilen veriler yayımlandı. The Guardian ve Der Spiegel’in de yer verdiği araştırmaya göre, nehirlerden denize sürüklenen çöpün yüzde 16’sı Türkiye kaynaklı. Kaynak ülke sıralamasında Türkiye’nin ardından İtalya yüzde 11,3 ile ikinci, İngiltere yüzde 8,4 ile üçüncü ve İspnya yüzde 8,21 ile dördüncü sırada yer alıyor. Daha az kıyı şeridinin bulunduğu Almanya ise nehirlerden denizlere sürüklenen çöplerin yaklaşık yüzde 2’sinden sorumlu. Greenpeace Akdeniz, Nisan 2021’de açıkladığı raporunda, Türkiye’nin 2020 yılında da Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke olduğuna dikkat çekmişti. Rapora göre geçen seneye kıyasla plastik atık ithalatı yüzde 13 arttı ve her gün 241 kamyon dolusu plastik atık Türkiye’ye geldi. Son 16 yılda ise Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atıklar 196 kat arttı.

Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeleri lideri Nihan Temiz Ataş araştırma sonuçlarını Medyascope yayınında yorumladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.