Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yemeksepeti çalışanı kuryeler, işkolu değişikliği nedeniyle aşı olamıyor – İşçi Orçun Zeren: “Bunlar sendikalaşmamamız için yapıldı”

Taşımacılık sektöründe çalışan işçiler ve kuryeler, Sağlık Bakanlığı’nın kararıyla 12 Haziran Cumartesi gününden itibaren koronavirüs aşı programına dahil edildi. Ancak çevrimiçi yemek sipariş platformu Yemeksepeti’nde çalışan kuryeler, şirketin CEO’su Nevzat Aydın’ın işkolu değişikliği yapması nedeniyle büro çalışanı olarak göründükleri için aşı olamıyor. Konuyla ilgili Medyascope‘a konuşan Yemeksepeti İşçi Komitesi Temsilcisi Kaan Gündeş ve Yemeksepeti işçisi Orçun Zeren, “Benimle aynı işi yapanlar aşılandı. Ben neden aşılanmıyorum? Çünkü en temel hakkım olan sendikalaşma hakkımı istedim” dedi.

İzmir’de yaşayan Orçun Zeren, aşılanamama sebeplerinin, en temelde sendikalaşmak istemelerinden kaynaklandığını söyledi. Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın’ın talebiyle işkolu değişikliği yapıldığını ve şu an büro çalışanı olarak göründüklerini anlatan Zeren, şöyle devam etti:

“Edebiyat alanında eserler vererek ve metin yazarlığı yaparak geçimimi sağlıyordum. Daha sonra Yemeksepeti’nin yeni oluşumu Banabi’de işe başladım. Ancak çalışmaya başladıktan sonra işçinin temel hakkı olan sendikalaşmanın önüne geçmek için yapılanları gördüm ve şirketten umudumu kestim. Düşünce yapıma ters olan, rahatsızlık verici bu uygulamalar sebebiyle kısa zaman içinde çok fazla sayıda tartışma içinde bulundum. İşe girdikten sonra distopik edebiyatla ilgilenmem, eleştirel ve devrimci kişiliğim sebebiyle şirket içinde polemiklere sebep oldum. Hayatın hiçbir alanında korkmadım ve her zaman halk için, hak için bedel ödemeye razı oldum. Bugüne dek beni bir şekilde çıkarmadılar ama bu durum bu saatten sonra açıkçası umrumda değil. Bunların işine de çok ihtiyacım yok. Getir, bizimle aynı işi yapar ama işkolumuz değişti. Bunlar, sendikalaşmamamız için yapıldı. Sendikalaşmaya yoğun bir rağbet olunca bunu engellemeye çalıştılar. Benimle aynı işi yapanlar aşılandı. Ben neden aşılanmıyorum?”

Yemeksepeti İşçi Komitesi Temsilcisi Kaan Gündeş ise kuryeler ile depo işçilerinin çalışma şartlarını Medyascope‘a anlattı. Sendikalaşmanın yoğun olduğu bölgelerde işçilerin işkolunun değiştirildiğini aktaran Gündeş, “Kurye ve depo çalışanı arkadaşlarımız yaklaşık sekiz ay önce sendikalaşmaya başladılar. İşverenin kulağına giden sendikalaşma faaliyetleri dolayısıyla bazı çalışanların işkolu değiştirildi. Sendikalaşmanın yoğun olduğu bölgelerde, örneğin İstanbul’da, sendikalaşan işçilerin işkolu taşımacılık ve kurye olarak gözükmüyor. Bu anayasa ihlalidir. Salgın döneminde sağlık hakkının ihlaline tanık oluyoruz. Bu arkadaşlar ‘taşımacılık’ sektöründe görünmedikleri için aşı randevuları yok. Yemeksepeti’nde birçok ihlal var” dedi.

“Kuryelerden bir saat içinde minimum dört sipariş teslim etmeleri bekleniyor”

Gündeş sözlerini şöyle sürdürdü: “Kuryelerden 15 dakikada bir sipariş teslimi isteniyor. Bir saat içinde minimum dört sipariş hizmeti bekleniyor. Geçen yıl 190 kurye arkadaşımız hayatını kaybetti. Binlercesi yaralandı. Bel fıtığı olduğuna dair belge getiren arkadaşlarımıza bilerek damacana siparişleri teslim ettirildi. Mobbing var ama haksızlıklara karşı ses çıkaranlara da izin vermiyorlar, sürgün ediyorlar. Haksızlıklara karşı bir araya gelen arkadaşlarımızın şehirleri, şubeleri değiştirildi.”

Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın ise iddiaları Twitter’dan yaptığı şu açıklamayla yalanladı: “Ne hikmetse bizimle ve benimle ilgili yalan haber bitmiyor. Yemeksepeti saha çalışanlarının öncelikli olarak aşılanması ile ilgili herhangi bir problem yok. Saha çalışanlarımızın listesini Sağlık Bakanlığı ile cuma günü paylaştık. Aşılamanın pazartesi başlayacağını öngörüyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.