Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avukatlar, Balyoz davasında yedi sanık hakkındaki beraat kararının bozulduğunu haberlerden öğrendi – Av. Celal Ülgen: “Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nden birileri bilgi servis etmiş”

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, “Balyoz Planı” davasında beraat eden yedi sanık hakkındaki beraat kararını bozdu. Karar, taraf avukatlara tebliğ edilmeden ve Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) yüklenmeden önce Sabah gazetesi tarafından duyuruldu. Dosya avukatlarından Celal Ülgen, kararı ve tebliğ edilmeden yayımlanmasını Medyascope’a değerlendirdi.

Haberlerde, Yargıtay’ın Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç‘a verilen beraat kararının bozulmasına hükmettiği yazıldı. 4 Haziran 2021’de oybirliği ile alınan kararın 37 sayfalık gerekçesinde, sanıkların eylemlerinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 316. maddesinde düzenlenen “suç için anlaşma” suçunu oluşturduğu belirtildi.

2010 yılında başlayan davada verilen hapis cezalarının ardından Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurular sonucu yeniden yargılama süreci başlamış ve beraat kararları verilmişti.

“Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nden birileri bilgi servis etmiş”

Avukat Celal Ülgen dosyaya taraf olan hiçbir avukata tebligat yapılmadığını söyledi:

“Kimseye tebligat gelmedi. Sabah gazetesine özel olarak servis edilmiş. Bugüne kadar asliye ceza, sulh ceza ve ağır ceza mahkemelerinden gazetelere servis yapıldığını biliyorduk ama ilk defa Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nden birileri kendilerini Sabah gazetesi muhabiri yerine koymuş ve bilgi servis etmiş. Bu bilgiler UYAP’a kaydedilmeden, taraf avukatlarına bildirilmeden medyaya birisinin sızdırmış olması soruşturmayı gerektiriyor ama soruşturmanın yapılmayacağını da biliyoruz. Havuz medyası bugün ülkede siyasi iktidarın yayın organı, bu nedenle herhangi bir soruşturma yapmak yerine kendi kendilerini tatmin, kendi kendilerinin kolayca bilgiye ulaşmasını başarı sanan bir zihniyetleri var. Çünkü bu bir atlatma haber değil, emek vererek haber atlatmadılar. Tam tersine ‘Armut piş ağzıma düş’ diyerek, kendi yandaş yargıçlarından ya da yandaş katiplerinden edindikleri bilgiyi paylaştılar. Bu bir gazetecilik faaliyeti değildir. Bunun üzerini çizmek lazım.”

“Balyoz davası üç odak tarafından planlanmıştı”

Ülgen kararı “evlere şenlik” olarak yorumladı: “Karar evlere şenlik bize göre. Balyoz davası üç odak tarafından planlanmıştı. Biri Amerika Birleşik Devletleri, 1 Mart tezkeresine cevap olsun diye Türk Silahlı Kuvvetleri’ni dağıtmak için. İkincisi Fethullah cemaati, şimdiki FETÖ terör örgütü. O tarihte Türk Silahlı Kuvvetleri’ni darbeyi daha erken yapabilecek konuma getirsin diye üst düzey komutanları saf dışı bırakmak için. Üçüncü odak ise siyasi iktidar. Bugünkü siyasi iktidar da aynıdır. O tarihte kendisine karşı vesayet makamı olduğunu gördüğü Türk Silahlı Kuvvetleri’nin etkin komutasından ve disiplininden kurtulmayı sağlamak için. Bu üç odak birlikte Balyoz davasını kumpas davası yaptılar. 

Ortada ne işlenmiş bir suç var ne de suç işlemek üzere suç örgütü kurmak var. Ne de herhangi bir suç işlemek üzere bir anlaşma var. Ortada olan herkesin gördüğü, ses kayıtları da olan legal bir seminer var. Bu seminerin amacı hem iç düşmana karşı hem de dış düşmana karşı, en yüksek tehlikenin ne olabileceğini göz önüne alarak yapılmış ve ne önlemler alınacağı, komutanların nasıl inisiyatif alacaklarına dair test semineridir. Bunu herkes biliyor. Bu nedenle seminerde bazen gerçek yer isimlerinden söz etmek yadırganmamalı. O bir senaryo, senaryonun gerçekleşmesi halinde bunlar yapılacaktı. Darbeyi, darbeciliği yargılamayı gözüne kestiren FETÖ’cüler sonra kendileri darbe yaptılar. Siyasi iktidar da uzun süreden beri hem Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni baypas ederek hem Anayasa’yı baypas ederek hem de hukuku arka bahçesi haline getirerek, medyayı kendine bağlar hale getirerek sistemi değiştirmiş ve adeta darbe yapmış durumundadır.”

Avukat Ülgen, karar ile ilgili son olarak, “Karar geldiğinde kararın düzeltilmesi istenebilir. Tashihi karar sürecinden sonra aynı karar alınırsa yargılama başlar” dedi.

“Biz hukukçuyuz, Yargıtay’ın karar metnine itibar ederiz”

Dosya avukatlarından Hüseyin Ersöz de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bozma kararını kendilerine tebligat yapılmadan önce haberlerden öğrendiklerini dile getirdi:

“Balyoz davasının Yargıtay tarafından bozulduğu haberini okuyunca şaşırmamak elde değil. UYAP’ta dosyanın incelemede görünmesi bir yana, bizlere ulaşan bir tebligatta yok. Haberin gerçekliği değil tartıştığım. Fakat yargının bu durumuna üzülmek mi kızmak mı lazım bilemiyorum. 

Sanık müdafilerine tebliğ edilmeyen ve içeriğini malum medyadan öğrendiğimiz bir karara ne yorum yapılabilir ki. Biz hukukçuyuz ve haberlere değil, Yargıtay’ın karar metnine itibar ederiz. Ancak anlaşılıyor ki sanık müdafileri bir kez daha ikinci planda.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.