Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (21 Haziran 2021): Sedat Peker’den yeni video

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da bugün de yağmur var. Hava parçalı bulutlu yer yer çok bulutlu.

Ankara’da hava parçalı ve çok bulutlu. Başkentte yağmur yağacağı tahmin ediliyor.

Meteorolojiye göre ülkenin genelinde yağış bekleniyor. Marmara, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Batı Karadeniz’de ise sağanak yağış gözüküyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 91 yeni vaka tespit edildi, 63 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 49 bin 185’e yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 41 milyon 588 bin 612’ye çıktı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz. 

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Haftaya başlarken dolar kuru 8 lira 75 kuruş, avro kuru 10 lira 39 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.391 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 499 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,11 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, nisan ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu verilerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün bir dizi veri açıklayacak. Açıklanacak veriler şöyle:

-Nisan ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi

-Mayıs ayına ilişkin yurtdışı üretici fiyat endeksi

-2020 yılına dair satın alma gücü paritesi geçici sonuçları

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Bugün, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabine toplanacak. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koronavirüs salgınına ilişkin yeni açıklama yapması bekleniyor. Bugünkü toplantıdan, bazı kısıtlamaların kaldırılması ya da gevşetilmesi öngörülüyor. Akşam öğreneceğiz…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Afyonkarahisar’daki Emirdağ ve Çay ilçelerinde ve kent merkezinde esnafı ziyaret edecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması istemiyle hazırlanan ikinci iddianamenin ilk incelemesini bugün yapacak. Görevlendirilen raportör, yeni iddianamenin kabulünü istemişti. AYM Genel Kurulu, iddianamenin kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek. İlk iddianame eksik bulunarak iade edilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, cuma günü (18 Haziran), İstanbul-Üsküdar’da bulunan Validebağ Korusu’nun düzenleneceğini açıkladı. Bugün başlayacak projeye karşı çıkan çevre aktivistleri, bu sabah itibarıyla Abdülaziz Av Köşkü önünde nöbete başlayacak. 

Manisa’nın Soma ilçesinde sekiz yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik çalışanları, bugün Ankara’ya yürüyecek. Madenciler, geçen ekim ayında da Ankara’ya yürümüş ve kendilerine tazminatlarının ödeneceğine dair söz verilmişti. 

Kısaca düne bakalım:

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, yeni bir video yayınladı. Peker, videoyu, kendisi hakkında çıkan “yakalandı, paylaşımları başkaları yapıyor” iddiaları üzerine oluşan karışıklığı gidermek için çektiğini söyledi.  Peker, bulunduğu ülkede video yayınlamanın mümkün olmaması durumunda başka bir ülkeye geçeceğini belirtti. Video, diğerleri gibi uzun değil, sadece altı dakika…

Son zamanlarda ismini çok sık duyduğumuz Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya’da tutuklandı. Korkmaz, kara para aklama soruşturması kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’nin talebiyle tutuklandı. Türkiye’ye iadesine ilişkin de sürecin başlatıldığı bildirildi. 

Kendisinden 531 gündür haber alınamayan kayıp Hürmüz Diril ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında dün üç kişi gözaltına alındı. Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz konuya ilişkin, “Bugüne kadar herhangi bir ilerleme kaydedilmemişti. Dosyada üç kişi gözaltına alındı. Daha önce de gözaltına alınan ve adli kontrol tedbiriyle salıverilen Apro Diril de gözaltında” dedi. 

  • Şimdi de sporun gündemine göz atalım.

A Milli Futbol Takımı, Avrupa Futbol Şampiyonası’nın üçüncü ve son maçında İsviçre’ye 3-1 yenilerek organizasyona veda etti.

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda gruplarda üçüncü maçlara devam edilecek. C Grubu’nda Ukrayna-Avusturya ve Kuzey Makedonya-Hollanda karşı karşıya gelecek. B Grubu’nda Finlandiya-Belçika ile Rusya-Danimarka maçları yapılacak.

Türkiye maçının dışında dün oynanan tek maçta şu sonuç alındı:

İtalya 1-0 Galler

Galatasaray’ın yeni başkanı seçilen Burak Elmas, teknik direktör Fatih Terim ile yola devam edileceğini açıkladı. 

A Milli Kadın Basketbol Takımı FIBA 2021 Avrupa Şampiyonası C Grubu’nda üçüncü maçında Belçika’ya 63-61’lik skorla kaybetti. Milliler, bu sonuçla Avrupa Şampiyonası’na veda etti. 

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Avrupa Altın Ligi finalinde Ukrayna’yı 3-1 yenerek şampiyon oldu. Filenin Efeleri ligde üst üste ikinci kez yenilgisiz şampiyon oldu.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, dün yapılan erken seçim sonrası zaferini ilan etti. İlk sonuçlara göre Paşinyan’ın liderliğindeki Sivil Sözleşme Partisi oyların yüzde 58’ini aldı. Eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın liderliğindeki Ermenistan İttifakı’nın oy oranı yüzde 19’un altında kaldı. Ermenistan İttifakı, sonucu tanımadığını açıkladı.

Fransa’da dünkü bölgesel seçimlerin ilk turunda, Cumhurbaşkanı Emanuel Macron‘un kurucusu olduğu iktidar partisi Cumhuriyetçiler Hareketi istediği sonucu alamadı. 

Vatikan, Avrupa Birliği’nin kurucularından kabul edilen Robert Schuman’ı aziz ilan etme süreci başlattı. Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, Schuman’ı “kahramanca erdemleri” nedeniyle “mübarek” ilan etti. 

Çin’de 1 milyar dozdan fazla koronavirüs aşısı yapıldığı açıklandı. Yetkililer, nüfusun yüzde 70’inin yıl sonuna kadar aşılanmasını hedefliyor.

Bugün Medyascope’ta, saat 12.00’de “Can Selçuki ile Türkiye Raporu”, saat 13.00’te “Kemal Can ile 5 Soru 10 Cevap”, saat 15.30’da ise “Sedat Pişirici ile Ekonomi Tıkırında” yayınları var. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.