Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (22 Haziran 2021): Koronavirüs kısıtlamaları kaldırılırken müzik yasağı devam edecek

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Meteoroloji dün İstanbul’da yağmurun olduğunu söylemişti ama yağmadı. Şimdi bugün de yağmur yağacağı tahmin ediliyor. Hava parçalı bulutlu ve yer yer çok bulutlu.

Ankara’da hava parçalı ve çok bulutlu. Başkentte yağmur yağacağı tahmin ediliyor.

Meteorolojiye göre ülkenin genelinde yağış bekleniyor. Marmara, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz’de sağanak yağış gözüküyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 55’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 294 yeni vaka tespit edildi, 51 kişi ise hayatını kaybetti. Son sayılarla birlikte toplam vefat sayısı 49 bin 236’ya yükseldi.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 42 milyon 784 bin 224’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 79 kuruş, avro kuru 10 lira 47 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.398 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 504 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,07 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye İstatistik Kurumu bugün de hayli fazla istatistik açıklayacak. Açıklanacak istatistikler şunlar: 

-Haziran ayı tüketici güven endeksi

-2020 yılına ilişkin “Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel” sonuçları

-Kütüphane istatistikleri.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Ege Denizi’nde, Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Bugün gözler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi, grup toplantıları düzenleyecek. Gelişmeleri tüm gün Medyascope’tan takip edebilirsiniz.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Sayıştay başkanı seçilecek. Ayrıca RTÜK’te üç üyenin görev süresi dolduğu için üye seçimleri yapılacak. 

Genel Kurulda askeri suçlarla ilgili kanun teklifi görüşmelerine başlanacak.

Adalet Komisyonu’nda ise Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklik görüşülecek. 

Kısaca düne bakalım:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (21 Haziran) düzenlenen kabine toplantısının ardından koronavirüs salgınında yeni normalleşme adımları ile ilgili konuştu. 

Buna göre 1 Temmuz’dan itibaren:

Sokağa çıkma kısıtlaması (hafta içi ve hafta sonu) tamamen kaldırılacak. 

Şehirlerarası ve şehiriçi toplu taşımada uygulanan yaş kısıtlaması sonlanacak.

Eğlence yerlerindeki müzik yayınına ilişkin sınır 00.00’a çekildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçilecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzik sınırlamasıyla ilgili, “Kusura bakmayın, gece kimsenin kimseyi rahatsız etme hakkı yoktur” dedi. Bir yılı aşkın süredir işsiz kalan müzisyenler de Erdoğan’ın bu açıklamasına tepki gösterdi. 

Avusturya’da gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz, dün Viyana’da hakim karşısındaydı. Korkmaz, hakkındaki iade taleplerinin değerlendirilmesi için 14 gün tutuklu kalacak. 

  • Şimdi de sporun gündemine göz atalım.

Eski futbolcu ve yorumcu Rıdvan Dilmen, Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın’ın kendisine, yeni sezonda kulüpte olmayacağını söylediğini açıkladı.

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda bugün D Grubu’ndaki son karşılaşmalar oynanacak. D Grubu’nda dörder puanla ilk iki sırada yer alan Çekya ve İngiltere karşı karşıya gelecek. Ayrıca Hırvatistan ile İskoçya karşılaşacak. 

Dünkü maçlarda ise şu sonuçlar alındı:

Avusturya 1 – Ukrayna  0

Hollanda 3 – Kuzey Makedonya 0 

Finlandiya 0 –  Belçika 2

Rusya 1 – Danimarka 4

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda son 16 turdaki ilk eşleşmeler belli oldu. A Grubu’nu lider tamamlayan İtalya, C Grubu’nu ikinci sırada noktalayan Avusturya ile eşleşti. A Grubu’ndaki Galler ise B Grubu’nu ikinci sırada tamamlayan Danimarka ile eşleşti. 

Anadolu Efes’i tarihinin ilk EuroLeague şampiyonluğuna taşıyan Ergin Ataman, EuroLeague’de yılın koçu seçildi. Ergin Ataman bu ödülü alan ilk Türkiyeli başantrenör oldu.

  • Kültür-sanat haberleriyle devam ediyoruz. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, tiyatro seyircisini Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde buluşturacak. Açık Hava Yaz Oyunları’nda dört oyun sahnelenecek. İlk oyun cumartesi günü saat 18.00’de sergilenecek.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Delta varyantı nedeniyle Avrupa Futbol Şampiyonası finalinin İngiltere dışında bir yerde yapılması için çalışacağını söyledi.

Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda bu yıl 10 bin seyirciye izin verilecek. 23 Temmuz’da başlaması planlanan olimpiyatlarda, ülke dışından izleyiciler kabul edilmeyecek. Ayrıca seyircilerin bağırmasına veya yüksek sesle konuşmasına da izin verilmeyecek. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriyeli sığınmacıyı barındıran Türkiye’ye mali desteğin sürmesi gerektiğini vurguladı. Konu Avrupa Birliği zirvesinin de gündeminde olacak.

Bugün Medyascope’ta, Müge İplikçi, Zeytin Dalı’nda Banu Özyürek’i konuk edecek. Sedat Pişirici ise saat 16’da Medyascope’un aylık programı “Refah İçin Hukuk”ta Av. Mehmet Gün ile konuşacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.