Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekrem İmamoğlu, Sazlıdere’de konuştu: “Kanal İstanbul’a karşıyım dedim, halk beni bu yüzden seçti”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul Projesi’nin temelinin atılacağı Sazlıdere Barajı’nda açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, “Bu projenin net olarak karşısında olduğumu ifade ettim. Karşı duracağım dedim ve halk beni seçti. Bana göre bu proje değil, sadece bir fikir” dedi.

Kamera & Kurgu: Sedat Elbasan

“Sizlere özel bir alanda, Sazlıdere Barajı’nda sesleniyoruz” diyen İBB Başkanı İmamoğlu, “Bu baraj İstanbul’un önemli su havzalarından biri. Bu bölge en önemli tarım alanlarını da içerisinde bulunduruyor. Burası 1998 yılında, başka bir siyasi partinin iktidar olduğu dönemde, DSİ (Devlet Su İşleri) tarafından yapıldı bu baraj. Erdoğan’ın belediye başkanı olduğu dönemde, 23 yıl önce İstanbul’un su ihtiyacı için yapıldı ve İBB’ye devredildi. Yıllık 55 milyon metreküp su verimi var. Yüzde 10’a yakın su ihtiyacını karşılıyor. Doluluk oranı da yüzde 45’e yakın” diye konuştu.

Kanal İstanbul’un, yetkililer tarafından “devlet projesi” olarak tanıtıldığını hatırlatan İmamoğlu, “Devlet projesine karşı çıkmakla suçlandım. Adına, ‘Beton Kanal’ dediğimiz bu proje, bir devlet projesi değildir; bir seçim projesidir. Sayın Genel Başkanım Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener, bu yıkım projesine karşı uyarılarını yaptı.Hem iktidara hem de bu işe sermayesiyle yeltenecek ulusal ya da uluslararası şirketlere ciddi uyarıda bulundular. Bu haklı bir uyarıydı. Neden? Bildiğiniz gibi çok sayıda Türk bankasının, Birleşmiş Milletler Sorumlu Bankacılık ilkeleri mutabakatını imzaladıkları için bu projeye kredi veremeyecekleri ortaya çıkmıştı. Bu mutabakat, bankaların insanlara ve gezegene zarar vermemesi için çerçeve sunuyor ve imzalayanların buna uyması gerekiyor. Dünyada bu imzayı atmış 131 banka bulunuyor. Sadece Türk bankaları için geçerli değil yani” dedi. 

“Hiçbir bilim insanının ‘Bu proje faydalıdır’ dediğini duymadık”

Eski başbakanlardan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile eski bakanlardan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın da Kanal İstanbul ile ilgili eleştirileri ve uyarıları olduğunu aktaran İmamoğlu, “Hepsinden önemlisi ise Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarının yüksek sesli ikazlarını dinledik. Ama hiçbir zaman hiçbir bilim insanının ‘Bu proje faydalıdır’ dediğini, hiçbirimiz duymadık. Sadece bu bile projenin bir felaket olduğunun kanıtıdır” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.