Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul-Tozkoparan’da tartışmalı kentsel dönüşüm kararı: Mahalleli beş gündür elektriksiz

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi’nde alınan kentsel dönüşüm kararı sonrası vatandaşlar evlerinden çıkmaya zorlanıyor. Mahalleli bu karara direnerek, kararın “rant için” alındığını savunuyor. Güngören Belediyesi geçen hafta çarşamba günü (23 Haziran) mahalle sakinlerinin suyunu, elektriğini ve doğalgazını kesti. Beş gündür temel ihtiyaçlarını karşılayamayan mahalle sakinleri, Tozkoparan’daki Barış Parkı’nda bekleyişlerini sürdürüyor.

Yaklaşık 13 yıldır Tozkoparan Mahallesi’nde kentsel dönüşüm yapılmak isteniyor. Mahallenin bir bölgesi Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle “riskli alan” ilan edilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) raporuna göre ise aynı bölge, risk açısından, Güngören’deki 11 mahalle arasında dokuzuncu sırada yer alıyor. “Kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşümün olduğunu” söyleyen mahalle sakinleri, evlerinden çıkmak istemiyor.

Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını söyleyen mahalleliler, ranta karşı olduklarını ve yerinde dönüşüm istediklerini söylüyor.

Kentsel dönüşüm kararının hukuki olmadığını, rant uğruna yapıldığını söyleyen avukat Onur Cingil ise “Tozkoparan’da riskli alan kararlarını depreme göre almıyorlar. Burası Merter’in dibinde. Vatandaş burada kaç daire çıkacağını öğrenirse, buradaki rantı da öğrenir. Dolayısıyla insanlara söz vermiyorlar, projeleri göstermiyorlar. İlk başta imza alacaklar, sonra proje değiştirecekler” dedi.

Tozkoparan Mahallesi Dayanışma Derneği (TOZ-DER), daha önce Danıştay’a yürütmenin durdurulması için dava açmış ve Danıştay da 2010 yılında projeyi iptal etmişti. Mahalle sakinleri, şimdi yine Danıştay’ın yürütmeyi durdurmasını bekliyor.

Güngören Belediyesi mahallelinin elektriğini, doğalgazını, suyunu kesti. Mahalleli temel ihtiyaçlarını kendi evlerinde karşılayamıyor. Barış Parkı’nın girişine her gün tankerler ile su geliyor, İBB tarafından yiyecek-içecek ihtiyacı karşılanıyor, tuvalet ihtiyacı için de bir adet karavan getirilmiş. Mahallede bir tek çocukları SMA hastası olan bir ailenin evinde elektrik kesilmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.