Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MKE’nin anonim şirket olmasını düzenleyen kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi: “Hükümet kısa bir süre sonra ‘MKE’nin özelleştirilmesi ülkenin menfaatine’ diyerek burayı da özelleştirecek”

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKE) anonim şirkete dönüştürülmesi hakkındaki kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kabul edilen teklife göre Sayıştay denetimine tabi olan MKE, artık Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine bağlı olacak. Yine başlangıç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan Makina ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE A.Ş.) kurulacak. 

Kanun teklifi görülüşürken Medyascope muhabiri Özgür Özdemir’e teklife dair kaygılarını anlatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır teklifle birlikte MKE’nin özelleştirilmesine neden olacak sürecin başlatılacağını savunmuştu. Teklifin Meclis’te kabul edilmesinden sonra Medyascope’a tekrar konuşan Başarır, “Kanun teklifinin kabul edilmesinden sonra özelleştirmenin yolu açıldı. Göreceksiniz ‘Özelleştirme yok’ diyen AKP çok kısa bir sonra özelleştirmenin ülkenin menfaatine uygun olduğunu söyleyip, MKE’yi özelleştirecek” dedi.

“MKE, Sayıştay denetiminden çıkarıldı”

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen teklife göre Sayıştay denetimine tabi olan MKE, artık Türk Ticaret Kanunu ile özel hukuk hükümlerine bağlı olacak. Yine başlangıç sermayesi 1 milyar 200 milyon lira olan Makina ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE A.Ş.) kurulacak. Şirketin ilgili olduğu bakanlık Milli Savunma Bakanlığı olacak ve sermayesi Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sağlanacak. Medyascope’a kabul edilen teklifle ilgili bilgi veren CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, MKE’nin Kırıkkale için öneminin altını çizerken, teklifle birlikte MKE’nin özelleştirme sürecinin başlayacağını söyledi.

“MKE’de çalışanlara yeni bir sözleşme sunulacak”

Genel kurulda kabul edilen teklif ile birlikte kurumda çalışan işçilerin statülerinde değişikliğe gidilecek. Kurumda devlet memuru statüsünde, sözleşmeli ve taşeron işçi olarak üç ayrı statüde çalışan bulunuyor. Muhalefetin en çok tepki gösterdiği konulardan birisi ise MKE’nin anonim şirkete dönüşmesi. Bu nedenle kurumda çalışanlara yeni bir iş sözleşmesi sunulacak. MKE’nin 6 bin civarındaki çalışanı, anonim şirkete dönüşecek olan kurumda geleceklerine dair endişe taşıyor.

“MKE’nin özelleştirilmesinin yolu açıldı”

Kanun teklifinin genel kurulda kabul edilmesinin ardından Medyascope’a açıklamalarda bulunan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, karara tepki göstererek şöyle konuştu:

“MKE devlet denetimi yerine özel hukuka bağlı herhangi bir şirket gibi denetime tabi olacak. Bu da özelleştirmeye yol açıyor. Bu, AKP’nin önemli bir taktiği. Önce özel statüye alınıp belli zaman geçtikten sonra bu yerler satılıyor. Önce özelleştirme şartları hazırlanıyor, biraz zaman geçtikten sonra buna da ayrı bir savunma getiriliyor. Kanun teklifinin kabul edilmesinden sonra özelleştirmenin yolu açıldı. Göreceksiniz ,‘Özelleştirme yok’ diyen AKP çok kısa bir sonra özelleştirmenin ülkenin menfaatine uygun olduğunu söyleyip, MKE’yi özelleştirecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler