Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (7 Temmuz 2021): EURO 2020’de finalin adı belli olacak

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul ve Ankara’da bugün sağanak yağış bekleniyor. 

Marmara, Kuzey Ege, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Doğu Akdeniz’de sağanak yağış tahmin ediliyor.

Trafik yoğunluğu şu anda İstanbul’da yüzde 50’lerde görünüyor ancak 10-15 dakika sonra yoğunluk yüzde 60’lara çıkabilir. Şimdiden herkese sabırlar dilerim.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 5 bin 299 yeni vaka tespit edildi, 37 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci ve ikinci doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 54 milyon 618 bin 417’ye çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 68 kuruş, avro kuru 10 lira 26 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dünü 1.382 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 502 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 74,53 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Hazine ve Maliye Bakanlığı, üç yıl vadeli altın tahvili ile altına dayalı kira sertifikasının doğrudan satış ihalelerini yapacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), finansal yatırım araçlarının haziran ayı reel getiri oranlarını açıklayacak.

Bu arada Medyascope’taki ekonomi yayınlarını kaçırmamanızı tavsiye ederim. Bugün Haluk Levent ve Öner Günçavdı’nın hazırlayıp sunduğu “Ağır Ekonomi” saat 11.00’de başlayacak. “Murat Kubilay ile Herkes İçin Ekonomi” de 13.30’da Medyascope ekranlarında izleyiciler ile buluşacak. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Münir Özkul Kreşi’ni, Akdeniz ilçesinde esnafı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret edecek. Kanaat önderleri ve iş insanlarıyla bir araya gelecek olan Kılıçdaroğlu, Mersin Teksin lansman programına katılacak.

İYİ Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grup toplantısı düzenleyecek.

TBMM Genel Kurulu’nda, dördüncü yargı paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine bugün devam edilecek.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda, Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde görüşmeler sürdürülecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan Emniyet Müdürleri Kararnamesi ile 10 ilin emniyet müdürü merkeze alındı, 33 ile yeni emniyet müdürü atandı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanan rektör Melih Bulu’ya karşı protestolar bugün de devam edecek.

Kısaca düne bakalım: 

Anayasa Mahkemesi’nin Ömer Faruk Gergerlioğlu ile ilgili verdiği “hak ihlali” kararının Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesinin ardından söz konusu mahkeme, Gergerlioğlu hakkında infaz durdurma kararı verdi.  Ömer Faruk Gergerlioğlu dün akşam tahliye edildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Haziran 2021 raporuna göre Türkiye’de 18 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 20 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Haziran ayında öldürülen 18 kadının 10’u evli olduğu erkek, ikisi akraba, ikisi tanıdık biri, biri baba, biri birlikte olduğu, biri eskiden birlikte olduğu, biri ise eskiden evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. 

  • Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

EURO 2020’de (Avrupa Futbol Şampiyonası‘nda) ilk finalist belli oldu. Normal süresi ve uzatma devreleri 1-1 eşitlik ile biten karşılaşmada İtalya, penaltı atışları sonucunda İspanya’yı 4-2 yenerek adını finale yazdırdı. İtalya’nın rakibi bugün Türkiye saati ile 22.00’de oynanacak İngiltere-Danimarka maçının ardından belli olacak.

Teniste sezonun üçüncü grand slam turnuvası Wimbledon’da tek erkeklerde çeyrek final maçları yapılacak.

Kültür-sanatla devam edelim.

Keman virtüözü ve besteci İlyas Tetik (61), İstanbul Fatih Camii’nde son yolculuğuna uğurlandı. Cenazeye sanatçının ailesi ve dostları katıldı. Tetik’in uzun yıllardır birlikte çalıştığı sanatçılardan Muazzez Ersoy da cenazeye katılanlar arasındaydı.

Mayısta yapılması planlanan ancak salgın nedeniyle 6-17 Temmuz’a ertelenen 74. Cannes Film Festivali dün, küçük çaplı bir kırmızı halı seremonisiyle başladı. 

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de, ABD askerlerinin de bulunduğu Uluslararası Erbil Havalimanı’na füzeyle saldırı düzenlendi. IKBY Terörle Mücadele Servisi’nin açıklamasına göre füzeli saldırı, insansız hava araçlarıyla yapıldı. Saldırıda herhangi bir can kaybının olmadığı aktarıldı.

Hollanda’da muhabir Peter R. de Vries, başkent Amsterdam’da uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralandı. Yargı ve güvenlik muhabirleri arasında tanınan Vries, suç örgütleri tarafından tehdit ediliyordu.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.