Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir Tabip Odası’ndan aile hekimlerinin çalışma koşullarını düzenleyen yönetmeliğe tepki: “Ceza yönetmeliğidir, reddediyoruz”

Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 29 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe giren, aile hekimlerinin çalışma koşullarında değişiklikler yapılan ve hekimlerin basına açıklama yapmasını kısıtlayan yönetmelik tepki çekiyor. İhtar yaptırımı, “kronik hasta izleme” gibi uygulamalar barındıran yönetmeliğe göre izinsiz şekilde üç kez basına konuşan aile hekiminin sözleşmesi uzatılmayabiliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Tabip Odası yetkilileri, “ceza sözleşmesi” olarak niteledikleri yönetmeliği reddettiklerini söyledi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, aile hekimlerinin mevcut çalışma koşullarına değindi ve yönetmeliğin bu koşulları daha da zorlaştıracağını belirtti: “Pandemi sürecinde özellikle aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları hastalığa maruz kalarak ciddi bedeller ödedi. Buna karşılık ciddi bir destek de göremediler. Belki alkışlandılar ama vaatler hiçbir zaman yerine gelmedi. Zaman zaman tepkilerini dile getirmeye çalıştılar. Ancak gördük ki haklı taleplerini dile getirmeleri bile çok görüldü ve sonuçta adeta ağızlarını açmamaları istendi. Bu tabii ki kabul edilebilir bir durum değil. Gerek Türk Tabipleri Birliği gerek de İzmir Tabip Odası bu konudaki tavrını net bir şekilde ortaya koyacaktır. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini, eğer vazgeçilmezse hukuki süreçlerin başlatılacağını buradan ifade ediyorum. Zaten düzgün bir mevzuatı olmayan, angaryalar ile rutin işlerini yapmaktan adeta alıkonan aile hekimliği sistemine yeni birtakım angaryalar getirilmeye çalışılıyor.”

“Ceza sözleşmesi”

Toplantıda söz alan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri ve Aile Hekimi Nuri Seha Yüksel de yönetmeliği “ceza sözleşmesi” olarak niteledi: “Biz bu basın açıklamasını iş yükünü ölçüsüz şekilde artıran, gelir kaybına sebep olan, aile hekimlerini susturan, ‘ceza sözleşmesi’ olarak nitelendirdiğimiz bu sözleşmeyi reddettiğimizi belirtmek için yapıyoruz. Bu yönetmelikle birlikte iş yükümüzün arttığını gördük. Aile hekimlerimize ‘kronik hasta izleme’ adı altında yeni bir yük yüklendi. Aile hekimleri tabii ki kronik hastalarını takip edecekler ama öyle bir hedef koymuşlar ki muhtemelen bunu hesaplarken bir hesap makinesi kullanmamışlar. Bir işin ne kadar sürede yapılacağını, bir gün içinde ne kadar sayıda hastaya bakılabileceğini hesaplamamış gözüküyorlar. Ancak bu hesaplamayı yapamayan yöneticiler ceza puanları uygulamasıyla sözleşme feshini kolaylaştırma yöntemlerini aramaktadır.

“İfade özgürlüğü ile tamamen çelişen bir yönetmelik”

İzmir Tabip Odası Avukatı Mithat Kara ise yönetmeliğe karşı hukuki sürecin derhal başlatılacağını belirtti: “Bu yönetmelikle bakanlığın aile hekimlerine ilk hediyesi ihtar puanı uygulaması. Aile hekimi eğer göreviyle ilgili basına demeç verirse 50 ihtar puanı ile cezalandırılma riski var. Bu şekilde eğer üç kez ceza alırsa sözleşme bittikten sonra yenilenmeme ihtimali var, dördüncü kez olur ise de sözleşmenin feshi söz konusu. Burada ifade özgürlüğü ile tamamen çelişen bir yönetmelik değişikliği görüyoruz. Bu baskı rejimininin çok sıradan bir yansıması. Yönetmeliğin uygulanmasının durdurulması ve iptali için hukuki süreci başlatıyoruz.”

“Kesinlikle reddediyoruz”

Kara’nın ardından söz alan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Funda Müftüoğlu da kronik hasta izleme uygulamasının teknik olarak mümkün olmadığına vurgu yaparak “Pandemi döneminde izin bile kullanmadan çalışan hekimlere karşı bu yönetmelik, bir ceza yönetmeliğidir. Sorunlarımızı çözmek yerine artıracak niteliktedir. Aile sağlık merkezlerinde çalışma düzenini baltalayan bir uygulama olacaktır. Kronik hasta izleme denilen bilimsel ve hukuki açıdan hiçbir zemini olmayan uygulamayı kesinlikle reddediyoruz” dedi.

İzmir Tabip Odası’nın konuyla ilgili yazılı açıklaması ise şöyle: 

“Hekimliği, sürekli olarak aile sağlığı merkezi çalışanlarının aleyhine değişen yönetmeliklerle kanuni dayanağı olmayan ihtar puanı cetveline göre verilen keyfi cezalarla yönetilmeye çalışılmaktadır. Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu sağlık hizmetlerinin yönetiminden anladığı budur. 30 Haziran 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği bu anlayışın bir ürünüdür. Reddediyoruz! Üzerinde hiç çalışılmadığı anlaşılan kronik hastalık izlemleri ile ölçüsüz artırılan iş yükü aile hekimlerinin sürdürebilecekleri bir durum değildir. Bu artan iş yükü ile bir pozitif performans olacağı ifade edilmiş olsa da bu yönetmelik hekimlerinin gelirini azaltacak bir kandırmacadan öteye gitmeyecektir. Reddediyoruz! Bu yönetmelikle aile hekimlerinin görevleriyle ilgili olarak basına demeç vermesi, sosyal medya paylaşımı yapması, tweet atması durumunda 50 ihtar puanı ile cezalandırılacağı, bunun iki kez tekrarlanması durumunda ise sözleşmenin fesih edileceği belirtilmektedir. Gerçek durumu yansıtan verilere ulaşamadığımız pandemide, paylaşımlarla ortaya çıkan gerçeklerin Sağlık Bakanlığı’nda yarattığı rahatsızlığın bu cezaların verilmesine neden olduğu anlaşılmaktadır. Halkın sağlığını tehdit eden durumları gizlemeye çalışan ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan bu zihniyeti reddediyoruz! Kişilerin aile hekimleri hakkında suçlamalarda bulunması ve bu durumun iki kez yaşanması durumunda sözleşme fesihlerinin gerçekleşebilecek olması büyük bir tehdittir. Bu hekimin mesleğini özgürce yapabilmesine engel olacak akıldışı bir karardır. Reddediyoruz! Bu yönetmelikle entegre hastanelerde sağlık hizmeti sunan aile sağlık çalışanları nöbet görevlerini yerine getirmedikleri takdirde mazeretlerinin olup olmadığına bakılmaksızın sözleşme feshi ile karşı karşıya kalacak. Bu mantık ve insaf dışı uygulamayı kabul etmek mümkün değildir. Reddediyoruz! Yeni çıkan yönetmelikle cezaevinde çalışan aile hekimlerinin gider ödemeleri yüzde 80 düşürülerek, ellerine geçen ücret azaltılmıştır. Zor şartlarda, zor bir görevi yerine getiren aile hekimlerinin bu şekilde adeta cezalandırılması üzüntü vericidir. Reddediyoruz! Aile hekimliği uygulamasının başladığı andan bu yana satın alma gücünde yaklaşık yüzde azalma yaşayan, iş yükü büyük ölçüde artan aile hekimlerinin yıllardır iyileştirmelerin olacağını düşünerek bekledikleri yönetmelik yayınlanan bu haliyle büyük hayal kırıklığı yaratmıştır. Sistemindeki birçok yanlışa, yetersiz mekân, yetersiz personel ve yetersiz ekipmana rağmen mesleğinin gereklerini en iyi şekilde yapan aile hekimleri, anlamsız cezaları ve ölçüsüz iş yükü artışlarını içeren bu ceza yönetmeliğini hak etmiyor. Reddediyoruz!”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.