Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, başkanlık dönemindeki bir Avrupa ziyaretinde Adolf Hitler’i överek “Birçok iyi iş yaptı” dediği öne sürüldü

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın, başkanlık döneminde yaptığı bir Avrupa ziyaretinde Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’i överek “Birçok iyi iş yaptı” dediği iddia edildi.

The Guardian’ın haberine göre, Wall Street Journal (WSF) yazarlarından Michael Bender’in yeni çıkacak kitabında, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’i övdüğü iddia edildi. Kitapta yer alan iddiaya göre Trump, Birinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 100. yıldönümünü kutlamak için Avrupa’ya gittiğinde Hitler’i “Birçok iyi iş yaptı” diyerek övdü.

Bender’in yeni çıkacak “Frankly, We Did Win This Election: The Inside Story of How Trump Lost” adlı kitabında yer alan bilgilere göre Trump, bu sözleri o dönemki özel kalem müdürü John Kelly ile olan diyaloğu esnasında sarf etti. Kelly, 2018’deki gezide Trump’ın söylediklerinin kendisini şaşkına çevirdiğini söyledi.

Bender’in aktardığına göre Trump, söz konusu açıklamaları, Kelly’nin kendisine savaş sırasında hangi ülkelerin hangi tarafta yer aldıklarını, Birinci Dünya Savaşı’ndan İkinci Dünya Savaşı’na kadar geçen süreci ve Hitler döneminin vahşetlerini anlattığı bir bilgilendirme toplantısı sırasında yaptı.

Trump’a sözlerinin yanlış olduğunu söylediğini ancak başkanın bu fikrinden vazgeçmediğini belirten Kelly, Trump’ın aynı zamanda 1930’larda Hitler yönetimindeki Almanya’nın “ekonomik yükselişinin” altını çizdiğini vurguladı.

Trump ve eski özel kalem müdürü John Kelly

Trump’ın sözcüsü Liz Harrington ise Kelly’yi hedef aldı ve “Bu tamamen yanlış. Başkan Trump bunu asla söylemedi. Muhtemelen, beceriksiz ve kovulmuş bir general tarafından uydurulmuş bir yalan haber” dedi.

Bender’in kitabında yer alan başka bir iddiaya göre Kelly, Trump’a Alman halkının Nazi soykırımına maruz kalmaktansa fakir olmasının daha iyi olacağını söyledi. Bender’e göre Kelly ayrıca, Trump’a Hitler’i destekleyen hiçbir şey söyleyemeyeceğini de vurguladı.

Rudy Giuliani, New York’un ardından Vaşington’da da avukatlık yapmaktan men edildi

Öte yandan, ABD’de 3 Kasım 2020’de düzenlenen seçimlere hile karıştırıldığına yönelik iddialarıyla gündeme gelen Trump’ın kişisel avukatı Rudy Giuliani, Vaşington’da avukatlık yapmaktan men edildi.

ABD Temyiz Mahkemesi, 2020’deki başkanlık seçimleriyle ilgili asılsız iddiaları üzerine daha önce New York’ta avukatlık lisansı askıya alınan Giuliani’yi Vaşington’da da avukatlık yapmaktan men etti. Giuliani’nin New York’taki davası sonuçlanana kadar Vaşington’da avukatlık yapmasına izin verilmeyecek.

Eski ABD Başkanı Trump’ın en yakınındaki isimlerden olan Giuliani, başkanlık seçimleri sırasında kanıt göstermeden seçimlerde sahtekârlık yapıldığı iddiasında bulunmuştu. 

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.