Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hayvanseverler, yeni hayvan hakları yasasının veto edilmesi talebiyle Ankara’da buluştu: “Yeni yasa mevcut yasadan bile geride, hayvanlara değil hayvan katillerine ceza istiyoruz”

Haber: Özgür Özdemir- Emine Bıçakcı

Hayvanları Koruma Kanunu, muhalefet partileri ve hayvan hakları derneklerinin tüm itirazlarına rağmen 9 Temmuz Cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilmişti. Yasayı protesto eden hayvanseverler bugün (11 Temmuz) Ankara Ulus’taki Atatürk heykelinin önünde toplanarak, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yasayı veto etmesini ve yeni bir kanun çıkarılmasını istedi. Hayvanseverler, “Yeni yasa mevcut yasadan bile daha geride, hayvanlara değil hayvan katillerine ceza istiyoruz” diyerek yeni kanuna tepki gösterdi.

Kurgu: Deniz Eker

Hayvanları Koruma Kanunu’nun Meclis’ten geçerek yasalaşmasının ardından hayvan hakları dernekleri Ankara’da toplanarak yasayı protesto etti. Mitinge baro avukatları, Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER) , Hayvanseverler Derneği (HAYSEVDER), Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği (SOHAYKO), Kafessiz Türkiye ve üniversite kulüplerinin yanı sıra Ankara, İzmir, İstanbul ve Türkiye’nin çeşitli illerinden hayvanseverler ve sivil toplum kuruluşları katıldı. 

“Yeni yasa mevcut yasamızdan bile geride”

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Üyesi Avukat Neşe Özkanoğlu da kanuna tepki gösterdi. Özkanoğlu, önceki kanundan bile geride olduğunu söylediği yeni kanunu Medyascope’a şöyle değerlendirdi: 

“Meclis’te oybirliğiyle 50 maddelik bir rapor yayınlandı. Bu rapor, Türkiye’de hemen hemen birçok hayvanseveri tatmin etti.  Biz de bu raporu onaylamıştık ve bu doğrultuda bir yasa çıkmasını bekliyorduk. Fakat 18 maddelik bir teklif yasalaştı. Bu maddeler hayvanlara bir fayda sağlamayacağı gibi, yalnızca ‘eksik ve yetersiz’ değil aynı zamanda mevcut yasamızdan bile geride bir yasa. Hayvanların aleyhine olan hususlar var. Bu sebeple kabul etmiyoruz. Örneğin, kanundaki ‘tehlikeli ırklar’ maddesi tamamen bir facia. Sokakta tehlikeli ırk diye nitelenen bir hayvan görseniz onu besleyemezsiniz bile. Bir başka kötü madde de hayvan satışı maddesi. Hep diyorlar ya: ‘Hayvanlar mal değil can oldu.’ Hayır, siz bir canı internet üzerinden satar mısınız? Trendyol’dan elbise satar gibi satar mısınız? Bu düzenlemeyle petshoplarda yalnızca kedi ve köpeği göremeyeceğiz ancak satışlar internetten devam edecek.”

“Bir hayvanın başını okşamamış bir insanı nasıl Hayvan Hakları Komisyonu’nun başına getirirsiniz?”

Mitinge İstanbul’dan katılan bir hayvansever de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrı yaparak yasayı veto etmesini istedi. Hayvansever, şunları söyledi: “Bu yasa tamamen sokak canlılarının yok edilmesi demek. Ben yaklaşık 60 köpeğe bakıyorum. Çocuklarımın geleceği bu yasanın elinde. Buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Cumhurbaşkanım siz, ‘Yaratılanı seviyorum yaratandan’ ötürü diye her mitinginizde, konuşmanızda söylüyorsunuz. Allah rızası için lütfen bu yasayı veto edin, yalvarıyorum. Bir hayvanın başını okşamamış, bir kap yemek, bir kap su vermemiş bir insanı nasıl Hayvan Hakları Komisyonu’nun başına getirirsiniz Sayın Cumhurbaşkanım? Hiçbir sivil toplum kuruluşunun görüşü o yasanın içine konulmadı. Neden biz yok sayılıyoruz?”

“Çiftlik hayvanlarının durumunun da iyileştirilmesini istiyoruz”

Medyascope’a konuşan Kafessiz Türkiye Kampanya Direktörü Emre Kaplan ise yasada çiftlik hayvanlarına yönelik düzenlemeler olmamasına tepki göstererek, “Kesilen hayvanların yüzde 90’ından fazlası tavuk ve bunların hepsi kafesler içinde, topallayarak, acı içinde, çok perişan hayatlar sürüyorlar. Yasanın içinde bu hayvanları koruyan tek bir madde yok. Yasada, çiftlik hayvanlarının da durumunun iyileştirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

Yıllardır sürüncemede olan Havanları Koruma Kanun Teklifi, 1 Temmuz Cuma günü komisyona sunulmuştu. Kanun teklifini eleştiren muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları yasanın hayvanları korumakta yetersiz olduğunu ve Hayvan Hakları Komisyonu’ndan çıkan rapordaki maddelerin tamamını içermediğini belirterek teklifin değiştirilmesini istemişti. Ancak kanun teklifi komisyondan değiştirilmeden geçmişti. Komisyondan geçen kanun teklifi 9 Temmuz Cuma günü TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Yasanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip tarafından veto edilmesini isteyen birçok hayvan hakları derneği ve hayvansever, Ankara’da “Dur ve Duy’” sloganıyla “Katliam Yasasına Hayır” mitingi düzenlemeye karar vermişti.

Yasada neler var?

Hayvanseverler ne talep ediyor?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.