Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Futbol “evine” değil Roma’ya döndü: EURO 2020’de şampiyon İtalya oldu

11 Haziran Cuma günü başlayan EURO 2020, dün (11 Temmuz) oynanan İngiltere-İtalya finali ile sona erdi. İngiltere, başkenti Londra’nın ev sahipliği yaptığı karşılaşmaya hızlı başladı ve maçın henüz ikinci dakikasında Luke Shaw’ın attığı gol ile öne geçti. Ancak Üç Aslanlar, bu üstünlüğünü maçın sonuna taşımayı başaramadı. İtalya, 67. dakikada Leonardo Bonucci’nin golü ile skora dengeyi getirdi ve karşılaşma, önce uzatma dakikalarına ardından penaltı atışlarına gitti. Penaltı atışlarında ise İngiltere’yi 3-2 mağlup eden Gök Mavililer, 53 yıllık aranın ardından Avrupa Futbol Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşmayı başardı. 

İtalya, 53 senelik hasretine son verdi

11 Haziran Cuma günü başlayan EURO 2020, bugün (11 Temmuz) oynanacak İngiltere-İtalya finali ile sona erdi. Hollanda Futbol Federasyonu’ndan Björn Kuipers‘in yönettiği mücadele, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Wembley Stadyumu’nda oynandı. Seyircisinin desteğini arkasına alan İngiltere, İtalya karşısında mücadeleye adeta gol ile başladı. Sağ kanattan Kieran Trippier’in harika ortasında top ile buluşan Luke Shaw, güzel bir tek vuruşa imza atarak skoru 1-0’a getiren golü kaydeden isim oldu. Mücadelenin henüz ikinci dakikasında öne geçen İngiltere, bu skor avantajını ilk yarının kalan bölümüne yaymayı başardı. Rakip kalede etkili olmakta zorlanan İtalya ise maçtaki ilk net gol pozisyonunu 35. dakikada bulabildi. Ancak rakiplerinden sıyrılarak ceza sahasına sokulan Federico Chiesa‘nın şutu, İngiltere kalecisi Jordan Pickford‘un bakışları arasında az fark ile dışarı çıktı. İtalya’ya karşı ilk 45 dakikalık bölümde üstün bir görüntü çizen İngiltere, soyunma odasına 1-0’lık üstünlük ile gitti.

İlk yarıyı 1-0 geride kapatan İtalya, ikinci 45 dakikalık bölüme hızlı başlayan ekip oldu. Dakikalar 51’i gösterirken çok tehlikeli bir noktadan duran top şansı kazanan Gök Mavililer’de topun başına Lorenzo Insigne geçti. Ancak Insıgne’nin sert şutu, az fark ile yandan dışarıya gitti. İtalya, dakikalar ilerledikçe oyun üstünlüğünü eline aldı ve rakip kalede pozisyonlar üretmeye devam etti. Bu sefer ise sahnede Federico Chiesa vardı. Üst üste çalımlar sonrası vuruş imkanı yakalayan Chiesa’nın şutunda Jordan Pickford, harika bir kurtarışa imza atarak gole izin vermedi. İtalya’nın aradığı gol, karşılaşmanın 67. dakikasında geldi. Sağ kanattan kullanılan köşe vuruşuna iyi yükselen Marco Veratti, arka direkte kafa vuruşunu gerçekleştirerek ağları sarsmak istedi fakat meşin yuvarlak, direkten oyun alanına döndü. Direkten seken topu tamamlayan Leonardo Bonucci ise skoru 1-1’e getirerek takımını yeniden maça ortak etti. Tecrübeli futbolcu, böylece milli forma altındaki sekizinci golünü kaydetmiş oldu. Gök Mavililer, 73. dakikada ise bir gol fırsatına daha girdi. Savunma arkasına atılan topa hareketlenen Domenico Berardi’nin şutunda top, üstten auta gitti. İikinci yarının kalan dakikalarında her iki ekip de aradığı gol poziyonlarını bulmayı başaramadı ve mücadele uzatma devrelerine gitti.

İtalya, uzatma devrelerinin ilk pozisyonuna giren ekip oldu. Dakikalar 103’ü gösterdiğinde rakip kalede tehlike yaratan Gök Mavililer, Federico Bernardeschi‘nin sağ kanattan gelen ortaya dokunamaması ile ayağına gelen fırsatı tepti. Avrupa’nın iki futbol devi, ikinci uzatma devresinde ise aradığı gol pozisyonlarını üretmekte zorlandı. 1-1’lik eşitlik ile sona eren uzatma devrelerinin ardından penaltı atışlarına geçildi. İtalya adına penaltı atışlarını kullanan Domenico Berardi, Leonardo Bonucci, Federico Bernardeschi, meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. Gök Mavililer’de Andrea Belotti ve Jorginho ise penaltı atışlarından sonuç alamadı. İngiltere için ise penaltı atışları tam bir felaketti. Karşılaşmanın 120. dakikasında penaltı atışlarını kullanmak için oyuna dahil olan Marcus Rashford ve Jadon Sancho, meşin yuvarlağı ağlara göndermeyi başaramadı. İtalya’nın genç kalecisi Gianluigi Donnarumma, Bukayo Saka‘nın penaltısında ise gole izin vermeyerek İtalya’yı 53 yıllık aranın ardından Avrupa Futbol Şampiyonası’nda zirveye taşıyan isim oldu. 

İtalya’nın İngiltere’yi yenerek EURO 2020’de mutlu sona ulaştığı karşılaşmanın özet görüntüleri:

Dev finalin birinci dakikasının 57. saniyesinde fileleri havalandıran Luke Shaw, Avrupa Şampiyonası finallerinin en erken golünü kaydederek tarihe geçti:

Leonardo Bonucci’nin İtalya’ya beraberliği getiren golü:

Bukayo Saka’nın penaltı vuruşunda gole izin vermeyen Gianluigi Donnarumma, İtalya’yı EURO 2020’de şampiyonluğa taşıdı.

https://twitter.com/trtspor/status/1414343118229577732?s=20

İtalya’nın İngiltere’yi 3-2 yendiği penaltı vuruşlarının tamamı:

İtalya, tarihindeki ikinci Avrupa Futbol Şampiyonası kupasını kaptanı Giorgio Chiellini’nin ellerinde havaya kaldırdı:

Leonardo Bonucci, karşılaşmanın ardından İngilizler’in “Football’s Coming Home” (Futbol evine dönüyor) isimli efsane tezahüratına gönderme yaptı ve “It’s coming Rome” (O, Roma’ya geliyor) dedi.

İtalya’nın başkenti Roma’da taraftarlar, ülkelerinin EURO 2020’de şampiyon olmasını böyle kutladı:

İtalya’nın Juventus takımında forma giyen Leonardo Bonucci, İngiltere-İtalya finalinde maçın oyuncusu seçildi:

Roberto Mancini’nin İtalya’sı, 34 maçtır yenilgi yüzü görmüyor (29 galibiyet, beş beraberlik).

İtalya Milli Takımı Teknik Direktörü Roberto Mancini, karşılaşmanın ardından yardımcısı Gianluca Vialli ile sevinç gözyaşlarına boğuldu:

İtalya’nın 22 yaşındaki kalecisi Gianluigi Donnarumma, EURO 2020’nin en iyi futbolcusu seçildi.

İspanya’nın 18 yaşındaki orta sahası Pedri, EURO 2020’nin en iyi genç futbolcusu seçildi:

Portekiz’in yıldız futbolcusu Cristiano Ronaldo, EURO 2020’de beş gole imza atarak turnuvanın gol kralı oldu:

Medyascope çalışanları olarak biz de final maçı öncesinde şampiyon olacak ülke hakkında tahminlerde bulunmuştuk.

Herkese sorduktan sonra ortaya çıkan İngiltere-İtalya finali hakkındaki tahminimiz:

İngiltere-İtalya / İtalya: ✓

İngiltere-İtalya eşleşmesi hakkında Medyascope çalışanlarından kim ne demiş? Öğrenmek için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.