Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen, Türkiye’nin en kalabalık ilçesi Esenyurt’tan izlenimler

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddiaları ile gündeme gelen İstanbul’un Esenyurt ilçesi, 1 milyona yakın nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık ilçesi. Suriyeli göçmenlerin de yoğun yaşadığı Esenyurt’a giderek ilçe sakinleri ile hem ilçenin dününü ve bugününü hem de Peker’in iddialarını konuştuk.

Kamera-kurgu: Sedat Elbasan

Esenyurt, 2020 verilerine göre 957 bin 398 kişinin yaşadığı, Türkiye’nin nüfus açısından en büyük ilçesi. 27,7 kilometrekare üzerine kurulu Esenyurt, Büyükçekmece ilçesinin semtlerinden biri iken Kıraç Beldesi ile birleştirilerek 2008 yılında ilçe oldu. Eski ismi ise Eşkinoz.

Özellikle 1938’e kadar Balkanlar’dan gelen göçmenlerin yerleşmesiyle büyüyen Esenyurt, günümüzde de göçmenlerin yoğun olduğu bir yer. İlçede çok sayıda Suriyeli göçmen yaşıyor.

İlçenin kurucu belediye başkanı, Gürbüz Çapan. Belediye, 15 yıl aranın ardından 2019 yerel seçimlerinde yeniden sosyal demokrat bir partiye geçti. Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Kemal Deniz Bozkurt, ilçenin yeni belediye başkanı oldu. 2004’ten 2019’a kadar Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından yönetilen ilçede Necmi Kadıoğlu, 13 yıl (2004-2017) belediye başkanlığı görevini yürüttü.

Kadıoğlu’nun ismi son olarak suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme geldi. Peker, Kadıoğlu’nun tuzak kurularak görevden uzaklaştırıldığını, Esenyurt’taki tüm ihalelerin “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kasası olduklarını” öne sürdüğü Yüksel Özyurt ve Orhan Özyurt’a verildiğini iddia etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.