Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: İngiltere’de yasaklar kalkacağı için vatandaşlar tedirgin, Fransa’da aşı zorunluluğuna karşı çıkanlar sokakta

İspanya Yüksek Mahkemesi, geçen yıl uygulanan koronavirüs yasaklarının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Haiti, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) bağışladığı 500 bin doz koronavirüs aşısını teslim aldı. Fransa’da halk, kapalı alanlara girişte aşı zorunluluğu ya da negatif PCR testi isteyen kuralları protesto etti. İngiltere’de vatandaşlar, yasaklar kalkacağı için tedirgin. Delta varyantı, aşılı ve aşısızlar arasındaki farkı derinleştiriyor. Rusya’nın başkenti Moskova’da HES kodu benzeri geçici dövmeler kullanılmaya başlanacak. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

İspanya Yüksek Mahkemesi, geçen yıl alınan önlemlerin anayasaya aykırı olduğuna karar verdi

İspanya Yüksek Mahkemesi, geçen yıl uygulanan koronavirüs yasaklarının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Karar, kuralları çiğnediği için para cezasına çarptırılan kişilerin ödedikleri parayı geri almalarına kapı açıyor. Ancak mahkeme, sokağa çıkma yasağı nedeniyle para cezası kesilenler için hükümete dava açmak isteyen kişi veya işletmelerin davalarını kabul etmeyeceğini belirtti.

Haiti, ABD’nin COVAX’a bağışladığı 500 bin doz aşıyı teslim aldı

Haiti’de bölgesel sağlık yetkilileri, ABD tarafından COVAX aşı dağıtım planı aracılığıyla bağışlanan koronavirüs aşılarını çarşamba günü (14 Temmuz) teslim aldıklarını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bölge ofisi PAHO’dan yapılan açıklamaya göre bağışlanan parti, ABD’nin Karayipler ve Latin Amerika’daki ülkelere bağışlanması planlanan yaklaşık 12 milyon doz aşı taahhüdünün bir parçasıydı. Devlet Başkanı Jovenel Moise’in öldürülmesinin ardından yaşanan kargaşanın hâkim olduğu Haiti’de henüz ulusal bir aşı kampanyası başlatılmamıştı.

Polis, Fransa’da aşı zorunluluğuna karşı çıkan protestocularla karşı karşıya geldi

Fransa’nın başkenti Paris’te polis, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un önümüzdeki aydan itibaren barlara, restoranlara ve sinemalara girebilmek için koronavirüs aşı sertifikası veya negatif PCR testi isteneceğini duyurması üzerine sokağa çıkan protestocularla çatıştı.

Macron geçen günlerde, Delta varyantının yeni bir vaka dalgasını körüklediğini belirterek yeni koronavirüs kurallarını duyurmuştu.

İngiltere’de yasaklar kalkıyor: “Özgürlük günü mü, anksiyete mi?”

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkeyi yasal kısıtlamaların sona erdiği 17 Temmuz Pazartesi gününe taşırken halk, kısıtlamaların kalkmasından ve vaka sayılarının artmasından endişeli. Bugün (15 Temmuz) yayınlanan bir kamuoyu yoklamasına göre İngiltere’de yaşayanların üçte ikisi, Johnson’ın kaldırmayı planladığı koronavirüs kısıtlamalarının, en azından bazılarının yürürlükte kalması gerektiğini düşünüyor. Johnson, kısıtlamalar sona erdiğinde daha fazla ölümün kaçınılmaz olacağını kabul etse de ekonomiyi kapalı tutmanın kötü olduğunu ve aşılamanın vakaları ciddi oranda azaltacağını söylüyor.

Delta varyantı aşılı ve aşısızlar arasındaki farkı derinleştiriyor

Delta varyantı, aşılı ve aşısızlar arasındaki farkı derinleştiriyor. Denizaşırı ülkelerden ve İngiltere’den gelen veriler, virüsün yayılmasının aşılı ve aşısız toplulukları çok farklı yollara sokacağını gösteriyor. 

Birçok ABD vatandaşı vakaların azalışını kutlasa da Delta varyantına ilişkin endişeler giderek artıyor. Federal sağlık yetkililerine göre koronavirüsün şimdiye kadarki en bulaşıcı versiyonu olan Delta varyantı, ABD’deki vakaların yarısından fazlasını oluşturuyor. Arkansas, Missouri, Teksas ve Nevada gibi aşılama oranlarının düşük olduğu bazı eyaletlerde enfeksiyonlar, hastaneye yatışlar ve ölümler hızla artarken, aşılamanın yüksek olduğu eyaletlerde ise daha küçük artışlar görülüyor.

Moskova’da HES kodu benzeri geçici dövmeler kullanılacak

Rus yemek dağıtım uygulaması Delivery Club ve Everink Tattoo mağazasının yeni projesi, Moskovalılar’a koronavirüs aşılarını veya bağışıklıklarını geçici bir dövmeyle gösteren QR kodlarını kullanma şansı veriyor. Geçici dövmeler sayesinde, mağazaya gitmeyi tercih edenler QR kodu taramak için akıllı telefon kullanmak yerine kolunu uzatarak QR kodu taratabilecek. Yakın zamanda negatif PCR testi sonucu da alınabilecek kodların, kapalı mekanlara girişlerde kullanılması bekleniyor.

Derleyen: Emine Bıçakçı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.