Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Afrika’da eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın 15 ay hapis cezası almasının ardından başlayan protesto ve şiddet olayları durmuyor: En az 72 kişi hayatını kaybetti

Eski Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın mahkemeye hakaretten 15 ay hapis cezası almasının ardından Zuma’nın destekçileri sokağa indi. Bazı bölgelerde ise silahlanan vatandaşlar, yağmacılara karşı koymaya çalışıyor. Yağma ve protestolara karşı vatandaşların kendi adaletlerini uygulamamaları için yetkililer, Bu mafya adaletidir” uyarısında bulundu.

Eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın mahkemeye hakaret suçundan 15 ay hapis cezası alması üzerine Zuma’nın destekçileri sokağa indi. Ülkenin belirli yerlerinde şiddetli protestolar ve yağma eylemleri başladı. Buna karşılık bazı bölgelerde yağma olayları, silahlı vatandaşlar tarafından durdurulmaya çalışılıyor. Güney Afrika’daki üst düzey yetkililer ise yurttaşları kanun dışına çıkmamaları yolunda uyarıyor.

Bu mafya adaletidir

Polise yardımcı olmaları için binlerce asker sokaklarda konuşlandırıldı. Ancak bu bile kalabalıkların depolara, süpermarketlere, alışveriş merkezlerine, kliniklere ve fabrikalara yönelik saldırılarını engelleyemiyor. Güney Afrika Savunma Bakanı Nosiviwe Mapisa-Nqakula dün (14 Temmuz) parlamentoda yaptığı açıklamada, 25 bin askerin daha sokaklarda konuşlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Protestoların sürdüğü ülkenin en büyük şehri Johannesburg’ta konuşan Polis Bakanı Bheki Cele, “Vatandaşlarımız ordu ve polise yardımcı olmalı. Vatandaşlarımız güvenlik güçlerinin yerine geçip, sokakta insanları vurmamalı. Bu mafya adaletidir” dedi.

Sokak gösterilerinin ve yağmaların görüldüğü şehirlerde göstericiler ana yolları kesti ve gıda, yakıt, ilaç tedarikinde sorunlar ortaya çıktı. Genel sağlık sisteminde de çeşitli sorunlar baş gösterdi. En önemli sorun ise bugüne kadar yeterince aşılama yapılamayan ülkede, koronavirüs aşılama programının da sekteye uğraması.

Ülke çapında 241 hastaneyi temsil eden Ulusal Hastane Ağı‘ndan yapılan açıklamada, “Yağma ve eylemler hastaneler üzerinde korkunç sonuçlar doğurdu. Protestolardan etkilenen bölgelerdeki personel işe gidemiyor” denildi.

Ne olmuştu?

2009-2018 yıllarında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Jacob Zuma’nın, iktidarı döneminde işlenen bir yolsuzluğun araştırıldığı adli soruşturmada ifade vermeyi reddetmesi mahkeme tarafından “hakaret” olarak değerlendirilmişti. Bunun üzerine Zuma’ya mahkemeye hakaretten 15 ay hapis cezası verilmişti.

Ülkede şu ana kadar düzenlenen protestolarda en az 72 kişi hayatını kaybetti, bin 750 kişi de tutuklandı. 

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.