Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Muğla’da İkizköylüler’in korumaya çalıştığı Akbelen Ormanı için keşif ve bilirkişi incelemesi kararı

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi sakinleri, köylerinin kuzeydoğusundaki Akbelen Ormanı’nın linyit ocağına dönüşmesini engellemeye çalışıyor. İkizköylüler, Orman Genel Müdürlüğü’nün “YK Enerji Şirketi”ne verdiği orman izninin iptali için yargıya başvurmuştu ancak mahkeme kararı beklenmeden 17 Temmuz sabahı ağaçlar kesilmeye başlandı. Kesim, İkizköylüler’in tepkileri üzerine durduruldu. Köylülerin orman nöbeti ile gündeme gelen Akbelen Ormanı için mahkemeden ilk adım atıldı. Muğla 1. İdare Mahkemesi, 30 Temmuz 2021’de Akbelen Ormanı’nda orman, maden ve çevre mühendislerinin katılacağı keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’nden avukat İsmail Hakkı Atal, kararla ilgili Medyascope’un sorularını yanıtladı.

Muğla’nın Milas ilçesindeki İkizköy sakinleri 22 Nisan’dan beri Akbelen Ormanı‘ndaki ağaç kesimlerini önlemeye çalışıyor. Akbelen Ormanı’nın 740 dönümlük bölümü, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından, bölgede maden ruhsatı bulunan YK Enerji firmasına tahsis edilmişti. Bu izin sayesinde YK Enerji, işlettiği Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlamak için Akbelen Ormanı’nı açık ocak linyit madenine dönüştürebilecekti.

OGM’nin şirkete verdiği orman iznine göre, bölgedeki ağaçlar OGM tarafından kesilip saha temizlenecek ve arazi YK Enerji’ye devredilecekti. 

İkizköylüler’in ve bölgedeki linyit madenleri ile termik santrallerden etkilenen diğer köylerde yaşayan vatandaşların katılımı ile kurulan Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, 7 Mayıs’ta, Akbelen Ormanı için OGM tarafından YK Enerji şirketine verilen açık işletme izninin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi‘ne başvurdu.

Ancak OGM’ye bağlı Milas Orman İşletme Şefliği, mahkeme kararını beklemeden 17 Temmuz sabahı ağaçları kesmeye başladı. Akbelen Ormanı’nda sabah 06.00 sularında başlayan kesim, İkizköy sakinlerinin tepkileri üzerine durduruldu. İkizköylüler ise 22 Nisan’da başlattıkları orman nöbetini bir adım öteye götürdü. Ağaç kesimlerini önlemek isteyen İkizköylüler, ormanın girişine çadır kurdu.

İkizköylüler’in Akbelen Ormanı’nı koruma çabası basında yer alırken Muğla 1. İdare Mahkemesi, İkizköylüler’in başvurusu hakkında ilk adımı attı.

Mahkeme 30 Temmuz tarihinde orman, maden ve çevre mühendislerinin katılacağı keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

Mahkeme bilirkişilerden şu konuların araştırılmasını talep etti:

-Maden işletme izni verilen sahanın yakın mesafesinde madencilik faaliyeti sebebiyle olumsuz etkilenecek olan orman alanının bulunup bulunmadığı,

-Ekonomik ve sosyal risklerinin,

-Çevresel etkilerinin neler olduğu,

-Ormanlık alana denk gelen kısmın yürütülen madencilik faaliyeti için zorunlu olup olmadığı,

-Ormanlık sahada talep konusu alanlara izin verilmesindeki kamu yararı ile ormanın muhafazasındaki kamu yararının karşılaştırılarak hangisinde kamu yararının daha fazla olduğu ve madencilik faaliyetinin izne konu sahanın orman alanına denk gelen kısmı dışında yapılmasının mümkün olup olmadığına ilişkin zaruret halinin bulunup bulunmadığı.”

“Mahkeme kararının ardından OGM’nin kesim için gelmesi kötü niyetlidir”

İkizköy ve çevre köylerde yaşayan, termik santral ve madenlerden etkilenen vatandaşların kurduğu Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği vekili avukat İsmail Hakkı Atal, kararla ilgili Medyascope’un sorularını yanıtladı.

Mahkemenin kararını olumlu karşılayan Atal, keşif ve bilirkişi incelemesi kapsamının genişletilmesi için mahkemeye başvuracaklarını söyledi: “Madencilik faaliyetlerinin bölgenin tarım ve hayvancılığına etkilerinin incelenmesi için bir ziraat mühendisi bilirkişi, halk sağlığı etkilerinin değerlendirilebilmesi için halk sağlığı uzmanı bir bilirkişi, toplumsal maliyet analizinin yapılması için bir iktisatçı bilirkişi eklenmesini istiyoruz. Özellikle, madencilik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi halinde kaç kişinin istihdam edileceğini, madencilik faaliyetlerinden bölgenin korunması halinde ise kaç nesil boyunca kaç kişinin geçim kaynaklarını koruyabileceğinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz.” 

Mahkemenin 16 Temmuz tarihli kararı İkizköylüler’e 18 Temmuz’da ulaştı. Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin keşif ve bilirkişi incelemesi istediği 16 Temmuz tarihli kararından bir gün sonra OGM’nin ağaç kesimi için Akbelen Ormanı’na girmesine avukat İsmail Hakkı Atal şöyle tepki gösterdi: “15 Temmuz’da ağaç kesimlerinin başlayacağı söylentileri üzerine 14 Temmuz’da mahkemeye başvurduk ve bir an önce keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını talep ettik. Mahkeme de 16 Temmuz’da bu yönde karar vermiş. Mahkemenin ara kararının hemen ardından, bir gün sonra OGM’nin Akbelen Ormanı’na kesime gelmesi kesinlikle kötü niyetlidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.