Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de müjdesini açıkladı: Külliye, parlamento binası ve millet bahçesi inşa edilecek

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 47. yıldönümü vesilesiyle düzenlenecek etkinliklere katılmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gitti. KKTC Cumhuriyet Meclisi Özel Oturumu’nda milletvekillerine hitap eden Erdoğan, “KKTC’de külliye, parlamento binası ve millet bahçesi inşaatı yakında başlayacak” dedi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki Türk heyeti, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 47. yıldönümü vesilesiyle düzenlenecek etkinliklere katılmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gitti. KKTC Cumhuriyet Meclisi olağanüstü oturumunda milletvekillerine seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdesini açıkladı ve “KKTC Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile ilgili adımın proje çalışmaları sona erdi, inşasına da inşallah yakında başlıyoruz” dedi. 

KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın doğru düzgün bir cumhurbaşkanlığı binası, külliyesi ve parlamento binası olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu KKTC’ye yakıştırmıyoruz” dedi. KKTC Cumhurbaşkanlığı binasının İngilizler’e ait bir gecekondu olduğunu da belirten Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı külliyesi ile ilgili adımın proje çalışmaları bitti ve inşasına da yakında başlıyoruz. Bu projeyi hayata geçirerek nasıl bir Kuzey Kıbrıs devleti varmış birilerinin görmesi lazım” diye konuştu. Metehan bölgesinde 500 dönümlük bir araziyi bu iş için tahsis ettiklerini belirten Erdoğan, bu arazi içinde parlamento binasının da olduğu külliyenin yanı sıra bir millet bahçesinin de olacağını söyledi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngilizler’den kalma bir gecekondu olduğunu söylediği KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın milletvekillerine hitap ettiği KKTC Parlamento Binası

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, KKTC’nin varlığının ve birliğinin her türlü siyasi mülahazanın üzerinde olduğunu vurguladı ve “Birlik ve beraberliğimizi hedef alan çevrelerin kardeşlik gölümüze fitne mayası çalmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi. EOKA terör örgütü eliyle Kıbrıslı Türkler’in canına ve malına kastetmekten çekinmeyen Kıbrıslı Rumlar’ın, Kıbrıslı Türkler’i hiçbir zaman eşit ortakları olarak görmediğini belirten Erdoğan, “Biz bu yolda kararlıkla yürüyeceğiz” dedi. Erdoğan konuşmasında Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir çözümün ancak iki devletli bir çözüm ile mümkün olacağını da sözlerine ekledi. 

Muhalefet partilerinden boykot

KKTC Parlamentosu’nda 12 milletvekiline sahip Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve üç milletvekiline sahip Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhuriyet Meclisi’nde yaptığı konuşmayı boykot etti. Meclisteki oturuma katılmama kararı alan muhalefet partileri, boykot kararlarına gerekçe olarak “Türkiye ile KKTC arasında karşılıklı saygıya dayalı eşitler düzeyinde bir ilişki yerine, buyuran ve biat eden bir anlayışın hâkim hale gelmesini” gösterdi. 

Seçimlere müdahale ve KKTC’li muhaliflere Türkiye’ye giriş yasağı 

KKTC’de geçen yıl ekim ayında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerine Ankara hükümeti tarafından müdahale edildiği öne sürülen bir rapor hazırlanması ve raporda mevcut KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a karşı seçimi kaybeden önceki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın seçimlerden önce kendilerini Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlisi olarak tanıtan kişiler tarafından tehdit edildiğinin belirtilmesi adada tepkilere neden olmuştu. 

Eski KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İletişim Koordinatörü Ali Bizden ve Kıbrıslı gazeteci ve yazar Ahmet Cavit An’ın güvenlik gerekçesiyle Türkiye’ye girişlerine izin verilmemesi de tepkilere yol açmıştı.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC programı 

KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programı şöyle ilerleyecek: Erdoğan ilk önce KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenecek olan basına kapalı bir toplantıya katılacak, sonrasında Lefkoşa’daki Büyükhan’da gençlerle buluşacak, daha sonra ise Anadolu Ateşi’nin düzenleyeceği gösteriyi izleyecek. Akşam saatlerinde ise Şöhretler Karması futbol maçının başlama vuruşunu KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile birlikte yapacak olan Erdoğan, günün sonunda Şafak Nöbeti’ne eşlik edecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın (20 Temmuz) sabah saatlerinde Hala Sultan Camii’nde bayram namazı kılması ve akabinde Lefkoşa Atatürk Anıtı ve Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki resmi törene katılması bekleniyor. Erdoğan’ın öğleden sonraki programında ise yeni KKTC Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın temel atma töreni ve kapalı Maraş’taki Vakıflar Camii ve millet bahçesi açılışları görünüyor.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a KKTC ziyaretinde eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal ve Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk de eşlik ediyor.

Oğuzhan Asiltürk, 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milli Selamet Partisi (MSP) ortaklığında kurulan koalisyon hükümetinin içişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

“Adadaki kardeşlerimizle birlikte çifte bayram yaşayacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’ye hareket etmeden önceki açıklamasında“Adadaki kardeşlerimizle birlikte çifte bayram yaşayacağız” dedi. İki günlük ziyareti sırasında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya geleceklerini ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler hakkında istişarelerde bulunacaklarını belirten Erdoğan, “Sayın Tatar ile birlikte yürüttüğümüz farklı alanlardaki projelerin açılışlarını yapacak, yeni projelerin adımlarını atacağız” diye konuştu.  

Kıbrıslı Türkler’in adada yarım asırdan fazla bir süredir adalet mücadelesi verdiğini belirten ve eşit uluslararası statüye sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Kıbrıs’ta çözüme ancak adadaki gerçekler temelinde ulaşılabilir. Bundan sonra yeni bir müzakere süreci olacaksa, bu ancak iki eşit ve egemen devlet arasında yapılabilir” dedi. KKTC’nin her zorluğa rağmen kendi ayakları üzerinde duran bir devlet olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Türkiye ve Türk halkının her bir ferdi dün olduğu gibi bugün de yarın da Kıbrıs Türkü’nün yanında olacaktır” açıklamasını yaptı.  

“Yeni bir müzakere süreci olacaksa, iki eşit ve egemen devlet arasında yapılabilir”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Cenevre’deki Kıbrıs konulu 5+BM görüşmelerinde sunduğu iki devletli çözümün arkasında olduğunu belirten Erdoğan, “Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir gelecek arzu eden tüm taraflara bu tarihi fırsatı değerlendirmeleri çağrımı yineliyorum. Bundan sonra yeni bir müzakere süreci olacaksa, bu ancak iki eşit ve egemen devlet arasında yapılabilir” diye ekledi.  

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise geçen hafta içindeki açıklamalarında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüştüklerini belirtmiş ve kendisine “AB’nin Kıbrıs için iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceğini söylediğini” aktarmıştı. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.