Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kapalı Maraş için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başvurdu

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GRKY), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ve Türk makamlarının uluslararası toplumun itirazlarına rağmen Kıbrıs’ta iki devletli çözüm çağrısını yinelemesi ve Kapalı Maraş’ın yüzde 3,5’ine tekabül eden kısmının askeri bölge statüsünün kaldırılacağını açıklamasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) başvurdu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Kapalı Maraş’ta yeniden hayatın başlayacağını duyurması ve mülkiyet haklarına riayet edilerek, bölgenin yüzde 3,5’ine tekabül eden askeri bölge statüsünün kaldırılacağını açıklaması başta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) olmak üzere birçok Batılı ülke tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

GKRY bu açıklamaların ardından Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının ihlal edildiği iddiasıyla BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) başvurdu. Türkiye’nin Maraş ile ilgili açıklamasını “kabul edilemez ve yasadışı” olarak tanımlayan GKRY Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüştükten sonra Kapalı Maraş konusunun gündeme getirilmesi için BMGK’ye başvuruda bulunduklarını belirtti.

“BM’nin Kapalı Maraş konusundaki tutumu değişmedi”

GKRY Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, Türkiye’nin bu adımının BMGK kararlarını açıkça ihlal ettiğini ve müzakereleri yeniden başlatma çabalarını olumsuz etkileyeceğini söyledi.

BM Sözcüsü Farhan Haq da açıklamada bulunarak, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’nin kararından derin endişe duyduğunu dile getirdi.

“Genel Sekreter, tüm tarafları gerilimi kışkırtan ve Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüme yönelik taraflar arasında ortak bir zemin arama çabalarını tehlikeye atabilecek tek taraflı eylemlerden kaçınmaya defalarca çağırdı” diyen Haq, BM’nin Kapalı Maraş konusundaki tutumunun değişmediğini ve ilgili BMGK kararlarının geçerli olacağını belirtti.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.