Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa da alevler içinde: Yunanistan’da orman yangınları kontrolden çıktı

Avrupa’nın bazı ülkelerinde görülen orman yangınları endişeleri artırdı. Yunanistan, İtalya ve İspanya’da yayılan yangınlar şehirleri duman altında bıraktı. İtalya, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden yardım talep ederken, İspanya’daki orman yangınları kısmen kontrol altına alındı. Yunanistan’ın başkenti Atina’yı da duman altında bırakan orman yangını ise kontrolden çıkmış durumda. Türkiye’nin güney kentlerinde görülen orman yangınları da gittikçe yayılıyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, yangınlar nedeniyle Türkiye’ye taziyelerini iletti ve yardıma hazır olduklarını belirtti.

Yunanistan’da başkent Atina’nın kuzeyinde meydana gelen orman yangınları birçok bölgeyi derinden etkiledi. Atina yakınlarındaki bazı bölgelerde vatandaşlar risk altında oldukları için evlerinden tahliye edildi.

Dionysos Belediye Başkanı Yannis Kalafatelis, salı günü (27 Temmuz) başlayan orman yangınının kontrolden çıktığını açıkladı. Atina’nın yaklaşık 30 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Dionysos, komşuları Stamata ve Rodopoli ile birlikte orman yangınından etkilenen yerler arasında bulunuyor.

Atina’yı dumana boğan yangını kontrol altına almak için beş uçak ve beş helikopter kullanıldı. İtfaiyeciler, saatte 38 kilometre hızla esen şiddetli rüzgarın işlerini çok daha zor hale getirdiğini belirtti.

Bölgede yaşayanlar insanlara cep telefonundan uyarılar geldi. Bölge sakinlerinden, dumana maruz kalmamak ve evlerin içinde tehlikeli kıvılcımların patlamasını önlemek için kapı ve pencereleri kapalı tutmaları istendi. Orman yangınlarına maruz kalan bölgede birçok yol trafiğe kapatıldı.

Sıcak hava ve kuvvetli rüzgarlar nedeniyle Yunanistan’da yaz aylarında sık sık orman yangınları meydana geliyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis pazartesi günkü (26 Temmuz) kabine toplantısında, itfaiyecilerin ülke genelinde son 24 saat içinde yaklaşık 50 yangınla mücadele ettiğini, meteoroloji uzmanlarının sıcak hava dalgasının devam edeceği konusunda uyardığını ve ülkede daha fazla yangının meydana gelebileceğini vurguladı.

Miçotakis, “Ağustos ayının zor bir ay olmaya devam edeceğini vurgulamak istiyorum. Meteorologlar gelecek haftanın sonundan itibaren uzun süreli bir sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya kalabileceğimiz konusunda bizi uyarıyorlar. Bu yüzden yangın söndürme faaliyetleri resmen sona erene kadar hepimizin, tüm devlet hizmetlerinin mutlak teyakkuzda olması önemlidir” diye konuştu.

Ülkede Temmuz 2018’de Atina yakınlarındaki sahil kasabası Mati’de çıkan ve şimdiye kadarki en ölümcül yangın olan felakette 102 kişi hayatını kaybetmişti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias: “Türkiye’ye yardım etmeye hazırız”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nu arayarak taziyelerini iletti.  Dendias, 28 Temmuz’dan bu yana Türkiye’nin güney ve batı kıyılarını saran orman yangınlarıyla mücadelede Ankara’ya yardım etmeye hazır olduklarını iletti.

Dendias sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türk Dışişleri Bakanı’nın memleketi Antalya da dahil olmak üzere orman yangınlarının yol açtığı can kayıplarından dolayı samimi taziyelerimi ifade ettim. Aynı zamanda Türkiye’nin talep etmesi durumunda Yunanistan’ın yardıma hazır olduğunu ifade ettim” dedi.

Türkiye’deki orman yangınları Antalya, Adana ve Mersin’i de kapsayacak şekilde geniş bir alana yayıldı. Çarşamba günü (28 Temmuz) başlayan yangınlar yerleşim alanlarını da risk altında bıraktı. Çıkan orman yangınlarının en şiddetlisi ise Antalya’nın Manavgat ilçesinde yaşandı. Manavgat’ta çarşamba günü (28 Temmuz) şehrin ormanlarla çevrili dört farklı noktasında yangın çıkmıştı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD), perşembe günkü (29 Temmuz) açıklamasında, Manavgat’ta çıkan yangında üç kişinin hayatını kaybettiği, 138 kişinin etkilendiği ve bir kişinin ağır yaralandığı bildirildi. 58 kişinin tedavilerinin ise hastanelerde devam ettiği belirtildi.

Yangın nedeniyle çok sayıda ev, iş yeri, ahır, tarım arazisi, sera ve aracın zarar gördüğü belirtilirken, çok sayıda ekibin hasar tespiti yapmaya çalıştığı açıklandı.

İtalya zor durumda

Şiddetli orman yangınları Güney Avrupa’nın bazı bölgelerine yayıldı. İspanya ve Yunanistan’da meydana gelen orman yangınlarının yanı sıra İtalya’nın Sardunya adasında yaklaşık bin kişi evlerini tahliye etmek zorunda kaldı.

Sardunya’daki yerel yönetim, “daha önce görülmemiş bir felaket” olarak nitelendirdiği orman yangını nedeniyle pazar günü (25 Temmuz) olağanüstü hal ilan etti. 

Sardunya bölgesi başkanı Christian Solinas pazartesi günkü (26 Temmuz) açıklamasında, “Oristano bölgesinde halen devam eden yangınların yol açtığı zararları tahmin etmek mümkün değil” dedi ve “Bitki örtüsü yok edildi, işletmeler ve evler yandı, hayvanlar öldü” diye ekledi. 

Öte yandan Solinas, İtalya Başbakanı Mario Draghi‘yi, etkilenen bölgelere ekonomik yardım ulaştırmaya çağırdı. Draghi ise hükümetinin durumu yakından izlediğini söyledi ve kurtarma müdahalelerinde durmadan çalışanlarla tam dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Salı günü yapılan bir güncellemede, bölge sözcüsü Ignazio Artissu, yanmış alan tahmininin yaklaşık 20 bin hektar olduğunu söyledi. Artissu, yetkililerin hala hasarı tespit etmeye çalıştığını açıklarken, yangınların çoğunun söndürüldüğünü ve şimdi tekrar başlamaması için gerekli adımları atmaya odaklandıklarını söyledi.

Son günlerde bölgede, yangınlarla mücadele için 7 bin 500 kişi ve 20’den fazla uçak görevlendirildi. İtalya komşu ülkelerden de destek alırken, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerden Fransa ve Yunanistan alevleri söndürmek için yardım sağlamak üzere dört uçağı İtalya’ya yolladı.

İspanya’da alevler kontrol altında

İber yarımadası, Katalonya’yı saran yangınlardan etkilendi. Conca de Barberà ve Anoia bölgelerinde 1,700 hektardan fazla alan yandı. 280 asker ve altı uçak ile 95 mürettebattan oluşan sahadaki güçlerin durumu kontrol altına almasıyla yangınlar pazartesi günü (26 Temmuz) yüzde 90 oranında kontrol altına alındı.

Salı günü (27 Temmuz) Katalonyalı itfaiyecilerin yangınları söndürmek ve çevreyi incelemek için gece boyunca çalışmaya devam ettikleri belirtildi.

Öte yandan yerel yetkililer, Castilla-La Mancha bölgesindeki Lietor’da hafta sonu 2 bin 500 hektardan fazla alanın yandığını ve bu yangının pazartesi günü 500’den fazla kişiden oluşan bir ekip tarafından kontrol altına alındığını açıkladı.

Komşu Portekiz felaketten etkilenmedi

İspanya’nın komşusu Portekiz, son dönemde çıkan orman yangınlarıdan etkilenmedi. Ancak bu ayın başlarında yayınlanan bir rapora göre Portekiz, Avrupa’daki orman yangınlarından en çok etkilenen ülke.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) ulusal temsilcisi olarak görev yapan çevre örgütü Associação Natureza Portugal (ANP), 2010’dan bu yana Portekiz’de yılda 18 binden fazla yangın çıktığını açıkladı.

ANP, “Portekiz açıkça orman yangınlarının en çok etkilediği Avrupa ülkesi. Yılda ortalama 136 bin hektar yanıyor. İspanya’ya göre yüzde 80 daha az orman alanına sahip olmasına rağmen Portekiz’de İspanya’dan yüzde 31 daha fazla yangın çıkıyor. Bu rakam, Portekiz’in her yıl ormanlık alanının yüzde 3’ünden fazlasının yandığı anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

Yetkililer ne diyor?

Güney Avrupa’da kuraklıkların daha sık ve daha şiddetli hale geldiğini ifade eden çevre yetkilileri, iklim değişikliğinin kıta üzerindeki etkilerinden dolayı Avrupa’nın büyük risk altında olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, dengesiz havanın “yeni normal” olacağını söyledi. Timmermans, “Acilen bir şey yapmazsak o zaman iklim krizi tamamen kontrolden çıkacak, vatandaşlarımız hemen harekete geçmemiz gerektiğini anlıyor” dedi.

Kuzey Avrupa’nın bazı bölgelerinin son zamanlarda şiddetli sellerden etkilenmesinin ardından, Güney Avrupa’da orman yangınlarındaki artış bir başka çevresel endişeye yol açtı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Guterres, “Bilim, sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamamız gerektiği konusunda uzun zamandır bizi uyarıyor. Sıcaklık artışını sınırlamak hala mümkün ve çok önemli ama sadece cesur ve somut #ClimateAction ile” dedi.

Kaynak: CNNReutersEuronews

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.