Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya alevler içinde: İtalya, İspanya, Yunanistan, Rusya ve Kanada da orman yangınlarıyla boğuşuyor

Dünya orman yangınlarıyla mücadele ediyor. İtalya, İspanya ve Yunanistan’da görülen orman yangınları Rusya ve Kanada’da da başladı. İtalya’da ulusal itfaiye teşkilatı, ülkede 31 Temmuz itibarıyla son 24 saatte 800’den fazla yangına müdahale edildiğini açıkladı. Cumartesi günü (31 Temmuz) Yunanistan’ın batısındaki Patras yakınlarında büyük bir yangın çıktı. İspanya’da Madrid’in yaklaşık 65 kilometre doğusundaki “San Juan Rezervuarı” yakınlarında çıkan orman yangınına müdahale edildi. Türkiye de son 10 yılın en kötü yangın mevsimini yaşıyor. Rusya’nın Yakutistan bölgesinde geniş çaplı orman yangınları devam ediyor, yangınlara müdahalede hükümetin yetersiz kalması eleştirilere neden oldu. Kuraklık ve sıcak hava dalgalarının artırdığı orman yangınları Kanada’da hava kirliliğine neden oldu.

İtalya‘nın Pescara kentinde bir plajın yakınındaki çam ormanlarında çıkan yangın nedeniyle en az beş kişi yaralandı ve tatilciler bölgeden tahliye edildi. Beş yaşındaki bir kız çocuğu da hastaneye kaldırıldı. Kız çocuğunun durumunun hayati tehlike arz etmediği öğrenildi.

53 hektarlık (131 dönümlük) Pineta Dannunziana doğa koruma alanında çıkan yangının farklı alanlarda devam etmesi nedeniyle yaklaşık 800 kişi evlerinden tahliye edildi. Tahliye edilen yerler arasında bir rahibe manastırı da bulunuyor.

Pescara Belediye Başkanı Carlo Masci, “Duman nedeniyle birkaç evi ve sahil beldesini tahliye etmek zorunda kaldık. En büyük sorun sıcak rüzgar. Hasarı sınırlamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” dedi.

İtalya’nın ulusal itfaiye teşkilatı Vigili del Fuoco bu hafta sonu, ülkenin güneyi başta olmak üzere 800’den fazla yangının meydana geldiğini açıkladı. Teşkilatın sosyal medya hesabından 31 Temmuz’da yapılan paylaşımda, “Son 24 saat içinde itfaiyeciler 800’den fazla müdahale gerçekleştirdi: Sicilya’da 250, Puglia ve Calabria’da 130, Lazio’da 90 ve Campania’da 70. Catania, Palermo ve Syracuse’da ekiplerin çalışmaları devam ediyor” denildi. https://twitter.com/emergenzavvf/status/1421359319665287170

Sicilya’daki Katanya çevresinde orman yangını riski nedeniyle 200’den fazla kişi deniz kenarından alınarak daha güvenli bir yere götürüldü.

Yunanistan’ın batısında büyük bir yangın çıktı

Cumartesi günü (31 Temmuz) Yunanistan‘ın batısında yer alan ve Atina ve Selanik’ten sonra ülkenin en büyük kenti olan Patras yakınlarında büyük bir yangın çıktı.

Alarm halindeki bölgede beş köy boşaltılırken, sekiz kişi yanık ve solunum sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Yangın bölgesine yakın bir yerde bulunan Aigialeias Köyü’nün Belediye Başkanı Dimitris Kalogeropoulos, ortaya çıkan yangını “büyük bir felaket” olarak nitelendirdi.

Bir başka bölge sakini ise “Geceyi dışarıda geçirdik, uyandığımızda evimiz olmayacak diye çok korktuk” diyerek felaketin boyutunu dile getirdi.

İspanya’da başkent Madrid’e 65 kilometre uzaklıkta orman yangını meydana geldi

İspanya‘da, yangın söndürme uçakları ve itfaiye görevlileri cumartesi günü (31 Temmuz) başkent Madrid‘in yaklaşık 65 kilometre doğusundaki “San Juan rezervuarı” yakınlarında çıkan orman yangınına müdahle etti.

Türkiye’de son 10 yılın en kötü yangın mevsimi

Türkiye’nin güneyinde sekiz kişinin ölümüne yol açan orman yangınları ise devam ediyor. 28 Temmuz’dan beri süren orman yangınlarında turistik noktalarda yer alan onlarca köy tahliye edildi.

Öte yandan, Türkiye son 10 yıldaki en kötü yangın mevsimini yaşıyor. 2021 yılında Türkiye’de şimdiye kadar yaklaşık 95 bin hektar yandı. Bu istatistik 2008 ile 2020 arasındaki yıllarda aynı dönemde ortalama 13 bin 516 hektar olarak kaydedilmişti.

Avrupa’da sıklaşan orman yangınlarının sebebi ne?

Son yılların en şiddetli sıcak hava dalgalarından biri ile karşı karşıya kalan Avrupa’daki birçok ülkede orman yangınları çıktı.

40 derecenin üzerine çıkan hava sıcaklığı, çıkan orman yangınlarının yayılma hızını şiddetlendirirken, Avrupa genelinde yüzlerce insanın yaşadığı bölgeden tahliye edilmesine yol açtı. Avrupa Birliği (AB) verilerine göre, bu yıl yaşanan yangın mevsimi ortalamadan çok daha yıkıcı oldu. 

Rusya, orman yangınlarıyla mücadelede zorlanıyor

26 Temmuz itibariyle Rusya‘da yaklaşık 1,88 milyon hektar (4,6 milyon dönüm) ormanlık alan yandı.

Orman yangınlarına müdahale etmek için 5 binden fazla itfaiye görevlisinin çalışmalara katıldığı belirtilirken, çıkan orman yangınlarının çok büyük bir alana yayılmış olması nedeniyle yangınların ancak yüzde 45’ine müdahale edilebildiği öğrenildi.

Rusya’da görülen orman yangınlarından en çok etkilenen bölge ise başkent Moskova‘dan yaklaşık 5 bin kilometre uzaklıkta bulunan ve Rusya’nın en büyük bölgesi olan Yakutistan.

Rusya’da an itibariyle görülen tüm yangınların yaklaşık yüzde 85’i bu bölgede çıktı. Orman yangınlarının neden olduğu yoğun duman, yaklaşık 280 bin kişinin yaşadığı başkent Yakutsk’taki havaalanının geçici olarak kapatılmasına neden oldu.

“Ülkedeki yangınlarla ilgili durum son derece zor ve kötü kontrol ediliyor”

Rusya’da çıkan orman yangınlarında hükümetin müdahalesinin yetersiz kalması eleştirildi.

Greenpeace Rusya’dan Mihail Kreindlin, “Ülkedeki yangınlarla ilgili durum son derece zor ve kötü kontrol ediliyor” dedi. İnsanların gönüllü olarak yangınları söndürmeye çalıştığını ve hükümetin süreci kötü yönettiğini söyleyerek hükümeti eleştirmeye devam eden Kreindlin, “Hükümetimizin de bunu yapması gerektiğine inanıyorum. Bütçeler kesildiği için yeterli para mı yok ya da başka bir neden mi var anlamıyorum, ama elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.

“2007’deki değişiklikten önce orman yangınlarıyla daha etkin mücadelede edilirdi”

Rusya’da 2007 yılına ait bir kanun değişikliği, orman yangınlarına hükümetin müdahalesinin yetersiz kalmasının sebebi olarak görülüyor. Bu değişiklik ile orman korucu sayısını azaltılmış, kereste arazileri üzerindeki kontrol bölgesel yetkililere ve işletmelere verilmiş, merkezi denetim zayıflatılmış ve buna bağlı olarak çeşitli yolsuzluklar gündeme gelmişti. 

Ayrıca söz konusu değişikliğin orman yangınlarının ortaya çıkmasına neden olan yasadışı ağaç kesme uygulamalarına katkıda bulunduğu da dile getiriliyor.

Rus parlamentosunun Yakutistan’daki mensuplarından Fedot Tumusov, “Her ilçede 15-20 paraşütçüden oluşan bir Avialesookhrana şubesi olduğunu şahsen hatırlıyorum. Sürekli gözlem uçuşları yaparlar ve başlar başlamaz yangınları söndürürlerdi” diyerek 2007’deki değişiklikten önce orman yangınlarıyla daha etkin bir biçimde mücadelede edildiğini hatırlattı.

Kanada’da orman yangınları tehlikeli duman salınımına neden oluyor

Yetkililer, Kanada sınırında meydana gelen orman yangınlarından çıkan dumanın eşi benzerinin görülmemiş olduğunu söyledi. Yetkililer ayrıca Minnesota‘daki tehlikeli hava kirliliği seviyesinin bir süre daha devam edeceği konusunda uyarıda bulundu.

Minnesota Kirlilik ve Kontrol Ajansı‘nın hava kalitesi ekibinin süpervizörü Daniel Dix, dumandan kaynaklanan pusun yüzlerce kirletici madde içerdiğini söyledi. Dix, bu kirletici maddelerin yaşlılar, yetişkinler, gençler ve çocuklar arasında ve özellikle astım gibi rahatsızlıkları olanlar üzerinde ciddi negatif etkilere neden olabileceğini belirtti.

Öte yandan, Minnesota Sağlık Bakanlığı‘ndan epidemiyolog Jessie Schmool ise “Bu partikül seviyeleri solunum sistemi için çok rahatsız edici olabilir ve kalp hastalığı olan insanlar için de etkileri olabilir” açıklamasında bulundu.

Yetkililer, kuraklık ve sıcak hava dalgalarının Kuzey Amerika‘da orman yangınlarını körüklediği ve bunun tehlikeli duman salınımını daha yaygın hale getirdiği görüşünde. 

NASA‘da hava kirliliği konusunda uzmanlaşmış bir araştırmacı Ryan Stauffer, “Önümüzdeki birkaç hafta içinde tam olarak ne beklenmesi gerektiğini tahmin etmek zor ancak ne yazık ki Batı ABD ve Kanada yangın mevsiminin henüz çok başında” diyerek ilerleyen dönemde orman yangınlarının ve bu yangınların neden olduğu tehlikeli dumanların artabileceği uyarısında bulundu.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.