Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye altı gündür orman yangınlarıyla mücadele ediyor: Muğla’da yaklaşık 10 bin kişi tahliye edildi

Kapak fotoğrafı: Sedat Elbasan

Türkiye, son altı gündür orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Akdeniz ve Ege’yi kavuran yangınlar, bazı bölgelerde şehir merkezine kadar indi, bölgede yaşayanlar evlerini tahliye etmek zorunda kaldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 125 orman yangınının kontrol altına alındığını, yedi yerde yangının devam ettiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Muğla’da yaklaşık 10 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birlikte açıklamalarda bulundu. 125 orman yangınının kontrol altına alındığını bildiren Pakdemirli, “132 yangından 125’ini kontrol altına aldık, yedisi devam ediyor. Ayrıca 78 de kırsal yangına teşkilatımız müdahale etti” dedi.

“Her gelen yardımı kabul etmiyoruz”

Tunceli-Hozat’taki yangının kontrol altına alındığını belirten Pakdemirli, “Isparta’da Sütçüler mevkiinde 11.30 sularında bir yangın daha çıktı. Ona da hemen bir uçak, 15 arazöz, 200’ün üzerinde personel sevk ettik, çalışmalara başladık. Yangınlara 16 uçak, dokuz İHA, 51 helikopter, bir insansız helikopter, 850 arazöz, 150 iş makinesi ve 5 binin üzerinde personelle müdahalemiz devam ediyor” diye devam etti. Pakdemirli, Muğla-Milas’taki Yeniköy Termik Santrali’ne alevlerin yaklaştığı iddialarına ilişkin, “Şimdilik orada bir problem görünmüyor. Rüzgar da o yönde esmiyor, bir problem yok” açıklamasında bulundu. Pakdemirli, her gelen yardımı kabul etmediklerini de sözlerine ekledi.

Pakdemirli’nin ardından konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Muğla’da yaklaşık 10 bin vatandaşımızı bulunduğu konutlardan tahliye ettik. Çadır ve konteyner ihtiyaçları, bunların tamamı tarafımızca karşılanacaktır” dedi. Sosyal medyada yazılanların yüzde 90’ının yalan olduğunu söyleyen Soylu, yangınların çıkış nedenini araştırmak için bir ekip kurulduğunu belirterek, “300’e yakın ihbar geldi. Bu ihbarların hepsiyle tek tek ilgileniyoruz. Yangına neden teşkil eden meseleler var. Gözaltında olanlar var. Yargımız kararını verecek. Sabotaj, dikkatsizlik, terör. Bunların her biriyle ilgili yaptığımız çalışmalar, bildiklerimiz var” diye konuştu.

“Yangınla mücadele tweet’le olmuyor”

Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy ise “İlk etapta yangınla mücadelede yangının tehlike altındaki yerleşim merkezlerinden uzaklaştırılması sağlandı. Yangınla mücadele tweet’le olmuyor bizzat sahada yangının içinde oluyor. Yanan orman arazilerinin herhangi bir sebeple yapılaşmaya veya başka amaçla tahsisi mümkün değildir. Şu anda tamamen boşaltılmış bir tesisimiz yok. Kısmi tedbir amaçlı boşaltılıp birkaç saat içinde dolan tesislerimiz var” dedi.

Bakan Ersoy, yanan ormanların yapılaşmaya tahsis edilmeyeceğini belirtti:

“Yanan orman arazilerinin herhangi bir sebeple, anayasa, kanunlar gereğince yapılaşmaya veya başka amaçla tahsisi mümkün değildir. Yanan araziler öncelikli olarak tekrar orman arazileri ağaçlandırılır, orman haline gelmesi kanundur, mecburiyettir, zorunluluktur.” 

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu sabah saatlerinde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu‘nun “Nereye gitti bu uçaklar? Allah aşkına bir Allah’ın kulu çıkıp anlatsın. Yangını söndürmek için ihaleye çıkılır mı ya!” sözlerine yanıt verdi. Pakdemirli, “Bakanlığımız hiçbir zaman yangın söndürmek için ihaleye çıkmamıştır. Bakanlığımız her yıl mücadele çalışmalarında kullanılacak uçak ve helikopterleri kiralayarak hizmet almaktadır. Uçak ve helikopterlerin sevk ve idaresi tamamen kurum idarecileri tarafından yapılmaktadır” diye konuştu.

1 – MUĞLA

Muğla’nın Marmaris, Milas ve Bodrum ilçelerinde cuma günü (29 Temmuz) ormanlık alanda yangın çıktı. Alevler kısa sürede şehir merkezine kadar indi. Vatandaşlar evlerinden çıkmak ya da kaldıkları otellerden tahliye edilmek zorunda kaldı. Bodrum, Marmaris ve Milas’ta yangınları söndürme çalışmaları devam ediyor. Seydikemer’deki yeniden başlayan orman yangınına müdahaleler sürüyor.

  • Bodrum

Bodrum’un Mazı Köyü’nde çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor. Mazı’da yaşayanlar Ören’e tahliye edildi. Yalıçiftlik’teki alevler, evlerin olduğu bölgeye kadar indi. Yangını kontrol altına alma çalışmaları hâlâ devam ediyor. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras Twitter hesabından, “Bizim için yapabileceğiniz en büyük yardım, günlerdir canı pahasına mücadele eden ekiplerin işini kolaylaştırmak olacaktır. Lütfen trafik yoğunluğu oluşturmayalım, acil durumlar dışında trafiğe çıkmayalım” paylaşımında bulundu. “Lütfen bizim sesimizi duyun, çok acil yardıma ihtiyacımız var” diyen Aras, “Bodrum’da kalan son ormanları savunmak için, yaşamı korumak için havadan müdahale istiyoruz” diye yazdı.

  • Milas

Milas’ta ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerlerine kadar sıçrayan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Alevler, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı. Mahallelerde yaşayanlar evlerinden tahliye edilmek zorunda kaldı. Çökertme Köyü’nde köylüler ve gönüllüler, evlere ulaşan yangını kendi çabalarıyla söndürmeye çalışıyor. Milas Belediyesi, Twitter hesabından, “İlçemizde yangın şiddetini arttırarak maalesef devam ediyor. Bu süreçte tüm ekiplerimizle hem yangınla mücadele ediyoruz hem de yangından etkilenen, evlerinden ve yurtlarından tahliye edilen yurttaşlarımızın yanında olmayı sürdürüyoruz” diye yazdı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bugün (2 Ağustos) Milas’ta açıklamalarda bulunmuştu. Milas Belediye Başkanı Av. Muhammet Tokat, kendisinin açıklamaya çağrılmamasına tepki gösterdi. Twitter hesabından yazan Tokat, “Üç bakanımız Milas’ta açıklama yapıyor, belediye başkanı olarak ekranlardan izliyorum. Belediye olarak, diğer belediyelerle olan yakınlık ve işbirliğimizi bakanlıklarımızla da kurabilmeyi, sürece daha fazla dahil edilmeyi isterdik” ifadelerini kullandı.

  • Marmaris

Artan alevler nedeniyle Marmaris – Datça yolu iki yönlü olarak ulaşıma kapatıldı. Hisarönü ve Delikyol’da yangın yeniden başladı. Hisarönü Mahallesi’nde yangın yeniden alevlendi. Yangın, evlere kadar ulaştı. Vatandaşlar yangını söndürmek için mücadele ediyor. Delikyol’da ise vatandaşlar, artan alevleri elleriyle söndürmeye çalıştı.

2 – ANTALYA

Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde çarşamba (28 Temmuz) günü ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın kısa sürede şehir merkezine kadar ulaştı, evler boşaltıldı. Çoğu ev kül oldu, hayvanlar kurtarılamadı, tarım ve sera alanları zarar gördü. Bölgeden gelen görüntülerde, gökyüzünün kırmızıya büründüğü görüldü. Yangın, kentin bazı kesimlerinde devam ediyor. Yangın söndürülmeye çalışılıyor ancak kötü hava koşulları ekiplerin çalışmasını engelliyor. Gündoğmuş’ta yangın şehre kadar indi, evler tahliye edildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Twitter hesabından video paylaşarak isyan etti. Böcek, “Gündoğmuş’ta yangın şehre indi. Ne olur buraya uçak gönderin, helikopter gönderin. Yanıyor insanlar” dedi.

  • Manavgat

Manavgat’ta çarşamba günü aynı anda dört farklı noktada yangın çıkmıştı. Altı gündür devam eden yangın, bazı bölgelerde kontrol altına alınsa da bölge bölge devam ediyor. Anadolu Ajansı’nın aktardıklarına göre yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Taşağıl Mahallesi yakınındaki ormanlık alana kadar ulaşan alevler, Beydiğin Mahallesi’nin etrafında etkili oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.