Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (3 Ağustos 2021): AB’nin yangın söndürme uçakları Türkiye’ye geliyor

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul’da hava 36, Ankara’da 36, İzmir’de 40, Adana’da 38, Diyarbakır’da ise 40 derece. Orman yangınlarının devam ettiği Antalya’da sıcaklık 43, Muğla’da ise 41 derece olacak.

Sıcaklıkların Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı ile Batı Karadeniz’de mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. 

Meteoroloji bugün rüzgar ve fırtınaya karşı uyarıda bulunuyor. Rüzgarın Güney Ege kıyıları ile Akdeniz’in iç ve yüksek kesimlerinde yer yer kuvvetlice esmesi bekleniyor.

Trafik yoğunluğu İstanbul’da şu anda yüzde 50’lerde görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 22 bin 898 yeni vaka tespit edildi, 91 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 73 milyon 840 bin 98’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 35 kuruş, avro kuru 9 lira 92 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.399 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 486 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 72,78 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım:

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayı enflasyon verilerini açıklayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, mayıs ayına ilişkin finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülüklerini duyuracak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

Türkiye, geçen hafta çarşamba (28 Temmuz) gününden beri Akdeniz ve Ege’de ormanlık alanda çıkan yangını konuşuyor. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in açıklamalarına göre Türkiye’de toplam 144 orman yangını çıktı. Bunlardan 134’ü kontrol altına alındı, beş ilde devam eden 10 yangın ise kontrol altına alınmaya çalışılıyor. 

Muğla’nın Bodrum ilçesinde Gökpınar, Yukarı ve Aşağı Mazı mahalleleri ile Armutçuk mevkiinde devam eden orman yangınları kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Antalya’nın Alanya ilçesinde, gündüz saatlerinde kontrol altına alınan Güzelbağ Mahallesi’ndeki orman yangını tekrar başladı. Manavgat ve Gündoğmuş dışındaki yerler ise kontrol altına alındı. Gündoğmuş sakinleri evlerinden tahliye edildi.

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü Mahallesi’nde çıkan orman yangını maalesef kontrol altına alınamadı. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Hisarönü mahallemiz alevlere teslim oldu. Günlerdir söndürme uçağı gerek diyen çığlıklarımız duyulmayınca bir mahallemiz daha kül oldu. Çok üzgünüz” diye yazdı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da “Bu halde yangınları durdurmamız çok zor” diyerek isyan etti. Milas Belediye Başkanı Av. Muhammet Tokat ise, “Burada kritik bir noktadayız. Yangın kırsaldan çıkıp sitelere doğru ilerliyor. Yarın özellikle hava desteği tam anlamda sağlanarak bu feci yangının beli kırılmalı. Çünkü bu hız alınamazsa üzülerek söylüyorum ki istikamet termik santral!” dedi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri, yangını söndürmek için 400 askerin Muğla’nın Marmaris ilçesinde çalıştığını duyurdu. 

Avrupa Komisyonu, devam eden yangınlarla mücadeleye destek olmak amacıyla Hırvatistan’dan bir, İspanya’dan ise iki Canadair uçağının Türkiye’ye gönderilmesi kararı almıştı. Hırvatistan’dan gönderilen uçak Alanya-Gazipaşa’da. İspanya’dan ise iki yangın söndürme uçağı, bir ulaştırma uçağı ve 27 pilot geldi.

Medyascope muhabirlerimiz yangının çıktığı noktalarda. Fırat Fıstık Muğla’dan, Selçuk Ada ise Antalya’dan bildirecek.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Çankırı-Şabanözü ve Eldivan ile merkez ilçe esnafını ziyaret edecek.

Kısaca düne bakalım. 

Antalya’da beş gündür kendisinden haber alınamayan Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu’nun (21) cansız bedeni ormanlık alanda gömülmüş olarak bulundu. Olaya ilişkin gözaltına alınan erkek Mustafa Murat Ayhan (48), sorgusunda Haytaoğlu’nu öldürdüğünü itiraf etti. Mahkemeye çıkarılan Ayhan, “canavarca hisle adam öldürmek” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Gezi Parkı eylemleri ile ilgili aralarında Osman Kavala, Can Dündar, Mücella Yapıcı’nın da olduğu 16 kişinin İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava ile Gezi Parkı eylemlerine katılan Çarşı taraftar grubundan 35 kişiye yönelik İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren dava birleştirildi. Birleşen davaların ilk duruşması 8 Ekim’de yapılacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılına ait “Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri” raporunu açıkladı. Buna göre 2019’a oranla çocuklarda suça karışma yüzde 11,8 azaldı. Suça karışan 450 bin 803 çocuktan 170 bin 961’i (yüzde 37,9) güvenlik birimlerine “mağdur” olarak başvurdu. TÜİK, güvenlik birimlerine mağdur olarak başvuranlardan yüzde 88,1’nin suç mağduru, yüzde 11,7’sinin ise takibi gereken olay mağduru çocuklardan oluştuğunu açıkladı.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Rusya Olimpiyat Komitesi’ni 3-2’lik setlerle yenen A Milli Kadın Voleybol Takımı grubunu üçüncü sırada tamamlayarak çeyrek finale yükseldi. Millilerin çeyrek finaldeki rakibi ise Güney Kore oldu.

Tokyo 2020 Olimpiyatları’nda milli güreşçimiz Yasemin Adar, 76 kilonun bronz madalya maçında Kırgız Aiperi Medet Kyzy’i tuşla yendi ve kadın güreşindeki ilk olimpiyat madalyamızın sahibi oldu. 

Öte yandan Avrupa kupalarındaki temsilcilerimizin rakipleri de belli oldu. Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi Play-Off turunda Neftçi-Helsinki eşleşmesinin galibi ile karşılaşacak. Galatasaray ise St. Johnstone’u  elemesi halinde UEFA Avrupa Ligi Play-Off turunda Randers ile kozlarını paylaşacak. İlk kez 2021-22 sezonunda oynanacak olan UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde Türkiye’yi temsil edecek Sivasspor ve Trabzonspor’un rakipleri de belirlendi. Sivasspor, Dinamo Batum’u elemesi durumunda UEFA Avrupa Konferans Ligi Play-Off turunda Lokomotiv Plovdiv – Kopenhag eşleşmesi galibi ile karşılaşacak. Trabzonspor ise Molde’yi elemesi durumunda UEFA Avrupa Konferans Ligi Play-Off turunda Roma ile kozlarını paylaşacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Dünya orman yangınlarıyla mücadele ediyor. İtalya, İspanya ve Yunanistan’da görülen orman yangınları Rusya ve Kanada’da da başladı. İtalya’da ulusal itfaiye teşkilatı, ülkede 31 Temmuz itibarıyla son 24 saatte 800’den fazla yangına müdahale edildiğini açıkladı. Yunanistan‘ın batısında yer alan ve Atina ve Selanik’ten sonra ülkenin en büyük kenti olan Patras yakınlarında büyük bir yangın çıktı. Alarm halindeki bölgede beş köy boşaltılırken, sekiz kişi yanık ve solunum sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldı. 26 Temmuz itibarıyla Rusya‘da yaklaşık 1,88 milyon hektar (4,6 milyon dönüm) ormanlık alan yandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile telefonda görüştü. Erdoğan, görüşmede Tunus’un istikrarını, iç barışını ve huzurunu korumasının bölgenin selameti açısından da son derece mühim olduğuna işaret ederek, son günlerde Tunus’ta yaşanan gelişmeleri bu bakımdan dikkatle takip ettiklerini belirtti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, aralarında Yunanistan, İrlanda, Libya ve İran’ın da bulunduğu 16 ülke ve adayı, salgın nedeniyle “tüm seyahatlerden kaçının” tavsiyesinin verildiği “yüksek riskli ülkeler” listesine dahil etti.

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı, üçüncü çeyreğe ilişkin borçlanma tahminini 821 milyar dolardan 673 milyar dolara düşürdü. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.