Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolu’da mülteci olmak: “Ailem burada, işim burada, hiçbir yere gitmiyorum”

CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, mültecilerin su ve katı atık vergisine 10 kat zam yapacağını açıkladı. Irkçı olmadığını, sosyal demokrat olduğunu söyleyen Özcan, “Söylediklerim partimi bağlamaz. Türkiye’nin bu konuyu tartışmasını istedim” dedi. Birçok sivil toplum kuruluşu ve hukukçunun tepki gösterdiği bu kararla ilgili kentte yaşayanlara ne düşündüklerini sorduk.

“Yabancı uyruklu kim varsa su ve katık atık ücretlerine 10 kat zam yapacağız”

CHP’li Özcan 26 Temmuz’daki açıklamasında, “Arkadaş, yardımı kesiyorsun gitmiyorlar. ‘İşyeri ruhsatı vermiyorum’ diyorsun gitmiyorlar. Biz yeni önlemler almaya karar verdik” dedi. Göreve geldikten sonra ilk icraatlarından biri mültecilere ayni ve nakdi yardımı kesmek olan Özcan, “Önümüzdeki hafta belediye meclisi var. Yabancı uyruklu kim varsa abonemiz olan, su fiyatlarına, katık atık ücretlerine başta olmak üzere bazı ücretlerde 10 kat zam yapacağız. Türk vatandaşıyla yabancı uyruklu vatandaş aynı fiyattan suyu kullanmayacak. 10 kat suya, 10 kat katı atık vergisi ücretine zam yapacağız” diye konuştu.

CHP’li Torun: “Parti politikamızla taban tabana zıttır”

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Özcan’ın mültecilere yönelik açıklamaları üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Torun,“Bolu Belediye Başkanımız Sayın Tanju Özcan’ın yabancılar ile ilgili görüşleri kendisini bağlamaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin tutumu, Genel Merkezimiz ile temas kurduğunda kendisine iletilmiştir. Su gibi temel bir yaşam hakkının bırakınız engellenmesi, bu konunun tartışmaya açılması dahi, parti politikalarımız ile taban tabana zıttır” dedi.

Habertürk yayınına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Özcan’ın, “Benim partimin de mülteci politikası yok” eleştirisine şöyle yanıt verdi: “Hiçbir zaman ırkçılığı kabul etmeyiz. Eğer ülkemize savaştan kaçıp gelmişse sığınmacıdır. Ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Ancak ‘CHP’nin politikası yoktur’ demek yanlış. Böyle birşey yok. Tanju Özcan bulunduğu bölgenin siyasi iklimine göre böyle birşey söylemiş olabilir.”

Özcan’ın açıklamaları Bolu’da destek buldu

Tanju Özcan’ın, su ve katı atık vergisine 10 kat zam yapacağını açıklaması kentteki birçok vatandaş tarafından destek gördü. Kentte bulunan mülteci sayısının her geçen gün arttığını söyleyen bir vatandaş, “Bu kent bu kadar mülteciyi taşıyamaz. Devlet bu duruma önlem almıyor. Tanju Özcan’ın yapacağı zamlar belki sayılarının azalmasını sağlar” dedi. Devletin hiçbir önlem almadığını söyleyen diğer bir vatandaş, “Tanju Özcan’ın aldığı önlemler de yetersiz. Daha fazla zam yapmalı. Gerekiyorsa otobüslere bindirip göndersin” diye konuştu.

Esnaf ikiye bölünmüş durumda

Bolu’daki esnafın bir kısmı varlıklı mültecilerden dolayı kazançlarının arttığı söylüyor. Özellikle berberler, baharatçılar, kafe işletmecileri kentteki mülteci nüfusundan memnun. Sohbet ettiğimiz bir esnaf, “Bizim vatandaşlarımızın maddi durumu çok kötü. Mülteciler olmasa dükkanı kapatmak zorunda kalırdım” derken, berber Ahmet Bey, “Türkler ayda bir tıraşa gelirken mülteciler her hafta geliyor” dedi. Ayrıca kentte ekonomik olarak zor durumda olan esnaf sayısı da bir hayli fazla. Borçlarını ödeyememekten şikayet eden bir esnaf, Özcan’a şöyle destek verdi: “Biz bu kadar maddi zorluk çekerken mültecilerin bu kadar rahat yaşamasından rahatsız oluyorum. Tanju Özcan’ın aldığı kararı sonuna kadar destekliyorum.”

Kentteki mültecilerin önemli bir kısmı maddi zorluk çekiyor

Vatandaşların önemli bir kısmı varlıklı mültecilerden şikayetçi. Oysa kentteki mültecilerin önemli bir kısmı maddi zorluklar içinde yaşıyor. Iraklı, Suriyeli ve Afganlar’ın ağırlıklı olduğu kentte birçok mültecinin çalışma ruhsatı da iptal edilmiş durumda. Ayrıca belediyenin yaptığı yardımların kesilmesi hayatlarını daha da zorlaştırıyor.

“Zenginleri etkilemez ama biz gitmek zorunda kalabiliriz”

Kente tek başına gelmiş mültecilerin yanında aileleri ile birlikte gelenler de var. Bunlardan biri de sekiz kişilik bir aileye mensup Iraklı lise öğrencisi Hasan. Hasan bu zamların yapılması halinde ailesinin çok etkileneceğini söyledi. Varlıklı ailelerin bu durumdan etkilenmeyeceğini söyleyen Hasan, “Zamlar yapılırsa buradan gitmek zorunda kalabiliriz” dedi.  

Özcan’ın ilk icraatlarından biri mültecilere yapılan yardımları kesmek olmuştu 

Tanju Özcan’ın 2019 yerel seçimlerine hazırlanırken vaatleri arasında mültecilere yapılan yardımları kesmek de vardı. Nitekim göreve başlar başlamaz ilk icraatlerinden biri bu vaadini hayata geçirmek oldu. 

Belediye başkanı seçildikten sonra mültecilerle ilgili Medyascope‘tan Fırat Fıstık ve Büşra Cebeci’ye açıklamalarda bulunan Özcan, “Ben Suriyeliler’in değil, önce kendi vatandaşımın menfaatini koruyacağım. Birden çok yardım kuruluşundan yardım alan yabancılar var ama yoksul bir Türkiye vatandaşına iki ayrı kurumdan yardım edilmiyor” demişti.

Soruşturma başlatıldı

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Özcan’ın mültecilerle ilgili yaptığı açıklamalar ve “Su fiyatlarına, katı atık ücretlerine başta olmak üzere bazı kalemlerde 10 kat zam yapacağız” açıklaması üzerine soruşturma başlattı. Soruşturmaya konu olan suç başlıkları ise “görevi kötüye kullanma” ve “nefret ve ayrımcılık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.