Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mars görevi için önemli adım: NASA, bir yıl boyunca Mars simülasyonunda yaşayacak gönüllüler arıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), önümüzdeki yıllarda astronotları Mars’a götürmeye hazırlanıyor. NASA, Teksas eyaletine bağlı Houston’da bulunan Johnson Uzay Merkezi’nde eğitim görüp, bir yıl boyunca Mars benzeri bir ortamda yaşayacak dört gönüllü arıyor. 

Bu adım, NASA’nın 2037’de hayata geçirmeyi planladığı Mars projesinin ilk ciddi adımlarından biri. NASA, hazırlanan Mars simülasyonunda bir yıl boyunca yaşamak isteyen kadın ve erkekleri beklediklerini, başvuruların açıldığını duyurdu. Program, ilki 2022’de başlayacak üç simülasyondan oluşuyor. Dörder kişilik üç ayrı grubun ilki 2022’nin sonbaharında merkeze gidecek.

Dört gönüllünün bir yıl süreyle içinde yaşayacağı bin 700 metrekarelik modül, Mars Dune Alpha ICON tarafından 3D olarak basıldı. NASA, bu modülde yaşamak için gönüllülerin “yüksek motivasyonlu” olması gerektiğinin altını çiziyor. Programa katılanlar modüldeyken tamamen Mars ortamında yaşıyor gibi hissedecek. Seçilen gönüllülere maddi ödeme yapılacak ancak aile ve arkadaşlarla sınırlı temasları olacak. Ayrıca gönüllüler, Mars benzeri simülasyon ortamında yaşamayı seçerse, alıştıkları yiyecek, içecek ve dünyadaki konforu bulamayacak.

30-55 yaş arası kişiler aranıyor

NASA’nın internet sitesinde resmi olarak açılan başvuruların 12 Eylül’e kadar sürmesi planlanıyor. Adaylardan 30-55 yaşları arasında olmaları, Science, Technology, Engineering, Math (STEM) yani fen, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarında yüksek lisans derecesine sahip olmaları ve en az iki yıllık ilgili mesleki deneyime sahip olmaları isteniyor. NASA ayrıca, adayların uzun süreli uçuş astronotu simülasyonunu geçmeleri ve koronavirüs aşılarını tamamlamaları gerektiğinin altını çiziyor.

NASA, bir yıllık sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili, “Yaşam alanı, kaynak sınırlamaları, ekipman arızası, iletişim gecikmeleri ve diğer çevresel stres faktörleri de dahil olmak üzere Mars’taki bir görevin zorlukları simüle edilecek” açıklamasında bulundu. Görev sonuçlarının önemli bilimsel veriler sağlaması bekleniyor.

Derleyen: Zeynep Timurlenk Pozut

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.