Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Valisi Andrew Cuomo, hakkındaki cinsel taciz suçlamalarının ardından istifa etti

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York eyaletinin valisi Andrew Cuomo, 11 kadına cinsel tacizde bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından istifa ettiğini duyurdu. Cuomo istifasının 14 gün içinde yürürlüğe gireceğini söyledi.

11 kadına cinsel tacizde bulunduğu iddiası ile hakkında yürütülen soruşturmada suçlu bulunan New York Valisi Andrew Cuomo bugün (10 Ağustos) istifa ettiğini açıkladı. Cuomo, “Şimdi hükümete yardım edebilmemin en iyi yolu, bir kenara çekilip hükümetin yönetime dönmeme izin vermesi olacak. Bu yüzden istifa ediyorum” dedi.

Geçen salı günü (3 Ağustos) New York Eyalet Başsavcısı Letitia James tarafından hakkında hazırlanan raporu eleştirerek sözlerine başlayan Cuomo, New Yorklular’ı “adalet sistemindeki eksiklikler” konusunda uyardı. Hakkında hazırlanan raporda birtakım hatalar olduğunu öne süren Cuomo, kimseye uygunsuz bir davranışta bulunmadığını söyledi ve 11 kadından özür diledi.

Cuomo’nun istifasının ardından yerine yardımcısı Kathy Hochul geçecek ve Hochul, eyaletin ilk kadın valisi olacak. Hochul sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Cuomo’nun aldığı istifa kararına katılıyorum. Yapılacak en doğru şey buydu. Hükümetin her kademesinde görev yapmış biri olarak, New York eyaletinin 57. valisi olarak liderlik etmeye hazırım” diye yazdı.

New York Eyalet Başsavcısı Letitia James 3 Ağustos’ta, Vali Andrew Cuomo’nun eyalet ve federal yasaları ihlal ederek 11 farklı kadına cinsel tacizde bulunduğunu açıklamıştı.

Hakkında hazırlanan 165 sayfalık soruşturma raporunun kamuoyu ile paylaşılmasının ardından Cuomo, yayınladığı 14 dakikalık bir video mesaj ile hakkındaki cinsel taciz iddialarını reddetmiş ve “Gerçekler gösterilenden çok farklı” demişti. Soruşturmadaki bulguları “yanlış” olarak nitelendiren Cuomo, kimseye uygunsuz bir şekilde dokunmadığını söylemişti.

Başsavcı James’in açıklamalarının ardından başta ABD Başkanı Joe Biden olmak üzere, senatörler Chuck Schumer ve Kirsten Gillibrand, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Kongre Üyesi Hakeem Jeffries ve Mondaire Jones, Cuomo’nun istifasını istemişti.

Son olarak Cuomo’nun en yakın danışmanı Melissa DeRosa da istifa etmişti. DeRosa istifasını duyurduğu açıklamasında, “10 yıldır New Yorklular’a hizmet etmek hayatımın en büyük onuruydu. Fakat son iki yıldır duygusal ve zihinsel olarak zorluk yaşıyorum” demişti.

Andrew Cuomo ve Melissa DeRosa

Cuomo hakkındaki taciz iddiaları

Vali Cuomo’nun eski danışmanı Lindsey Boylan, 24 Şubat 2021 tarihinde, Medium adlı internet sitesinde yayımladığı blog yazısında, Cuomo’nun 2018 yılında ofisinde kendine uygunsuz davranışlarda bulunduğunu söylemişti. 

27 Şubat 2021 tarihinde New York Times gazetesine açıklamalarda bulunan eski danışmanlarından Charlotte Bennett (23) de Cuomo’yu cinsel taciz ile suçlamıştı. 

Eski danışmanlarının yanı sıra, fotoğrafçı Anna Ruch (33) Cuomo’nun 2019 yılının Eylül ayında yapılan bir düğünde kendisini taciz ettiğini anlatmış ve böylece Cuomo’yu cinsel tacizle suçlayan kadınların sayısı üçe çıkmıştı.

New York Valisi Andrew Cuomo, hakkındaki taciz iddiaları hakkında geçen günlerde bir açıklamada bulunmuş ve davranışlarından dolayı utanç duyduğunu ancak taciz suçlamalarından dolayı istifa etmeyeceğini söylemişti.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.