Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD kargo uçağı 600’den fazla yolcusuyla Afganistan’ı terk etti: “Buradan çıkıp gitmenin bir yolu var mı?”

ABD ve NATO’nun çekilmesinin ardından Taliban, yalnızca 10 günde Afganistan’ın tamamında kontrolü ele geçirdi. Taliban’ın baskıcı yönetiminden kaçmak isteyen binlerce Afgan, son bir umutla Kabil Havalimanı’nda ABD’nin gönderdiği C-17 kargo uçağına hücum etti. Uçağa 600’den fazla kişi binerken, binlerce kişi de uçağın etrafında koştu. Bu görüntüler 20 yıllık savaşın insani sonucunu gözler önüne serdi.


Taliban’ın tüm Afganistan’ı günler içinde ele geçirmesinin yarattığı endişe Afganistan’da yeni bir trajedi yarattı. ABD Hava Kuvvetleri’ne ait C-17 kargo uçağının tahliye için Kabil Havalimanı’na inmesiyle yüzlerce Afgan, kargo uçağının içine girdi. ABD Savunma Bakanlığı’nın sitesinde yer alan bilgilere göre 100 kadar Afgan’ın tahliyesi için gönderilen uçak ile aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu 600’den fazla Afgan, Kabil’den Katar’ın başkenti Doha’ya götürüldü.

Uçağa binmek isteyen binlerce Afgan, son bir kurtuluş umuduyla pistte uçağın etrafında koşarken, uçağın kanatlarına ve tekerleklerine tutunan üç kişi ise uçak havalandıktan sonra yüzlerce metre yükseklikten düşerek öldü.

“Buradan çıkıp gitmenin hiçbir yolu yok mu?”

Reuters’ın haberine göre yurtdışında yaşayan Afganlar da ülkedeki gelişmelerden endişeli. ABD’de yaşayan Besmellah Kuram, yaptıkları görüşmede kardeşinin kendisine “Buradan çıkıp gitmenin hiçbir yolu yok mu?” diye sorduğunu aktardı. ABD’nin Afganlar’a sahip çıkmasını isteyen Kuram, “Nasıl Afganlar bölgede ABD’ye yardım ettiyse şimdi de ABD’nin Afganlar’a yardım etmesi gerekiyor” dedi.

Taliban’ın baskıcı uygulamaları

Taliban, Afganistan’ı yönettiği 1996-2001 yılları arasında baskıcı uygulamalara imza attı. Recm, kırbaç ve idam cezaları oldukça yaygındı. Kadınların eğitim ve çalışma hakları ellerinden alınırken, yanlarında akrabaları olan bir erkek olmadan sokağa çıkmaları da yasaklanmıştı. Taliban erkeklere sakal bırakma ve takke takma, kadınlara da burka giyme zorunluluğu getirmişti.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.