Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’dan kaçan 124 gazeteci ve ailesi Meksika tarafından mülteci olarak kabul edildi

Taliban’ın Afganistan’da hakimiyeti ele geçirmesi üzerine bölgeden tahliye süreci günlerdir devam ediyor. İçlerinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli The New York Times için çalışan gazetecilerin de olduğu 124 medya çalışanı ve aileleri, Meksika hükümeti tarafından mülteci olarak kabul edildi. 

Meksika hükümeti, Afganistan’dan gelen grubun çarşamba sabahı (25 Ağustos) Mexico City Uluslararası Havaalanı’na vardığını ve Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard tarafından karşılandığını açıkladı.

New York Times (NYT) gazetesi, Ebrard’ın gazetecilerin Kabil’den ayrılmalarına da yardımcı olduğunu yazdı. Eskiden NYT’de çalışan ve Meksika ve Kabil Büro Şefi görevini üstlenen Azam Ahmed, Ebrard ile iletişim kurarak Afganistan’dan gelecek gazetecilerin ve ailelerinin Meksika tarafından kabul edilmesini talep etti. Ebrard, bu talebi kabul etti ve tahliye sürecine destek oldu.

Dışişleri Bakanı Ebrard, Meksika hükümetinin, mülteci ve sığınmacı olarak gelmek isteyen tüm Afganlar’ı desteklemeye karar verdiğini de sözlerine ekledi.

NYT, ilerleyen günlerde Wall Street Journal için çalışan gazetecilerin de Meksika’ya gelebileceğini duyurdu.

Salı günü de (24 Ağustos) tamamı genç kadınlardan oluşan Afgan robotik takımı da Meksika’ya getirilmişti.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.