Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (27 Ağustos 2021): Kabil’de intihar saldırıları

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Ülkenin iç kesimlerinde hava sıcaklıkları iki ile beş derece arasında arttı. Bugün İstanbul’da hava 34, Ankara’da 35, İzmir’de 35, Diyarbakır’da 41, Antalya’da 33 derece olacak.

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 40’larda görünüyor ancak yoğunluk her an artabilir. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 19 bin 616 yeni vaka tespit edildi, 257 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 91 milyon 747 bin 545’e çıktı. 

İzmir ve Rize’de vakaların ortalama yüzde 40’ında görülen ve tanımlanmayan koronavirüs alt grubunun yeni bir varyant olup olmadığı merak ediliyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı‘ya göre alt gruba varyant tanımı yapılabilmesi için henüz erken.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 39 kuruş, avro kuru 9 lira 86 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.448 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın dünkü kapanışında gram altının satış fiyatı 485 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 71,69 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi verilerini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı ekonomik güven endeksini, temmuz ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerini kamuoyuyla paylaşacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek ve Karadağ’a ziyarette bulunacak. Erdoğan, Aliya İzzetbegoviç‘in kabrini ziyaret edecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bodrum Koordine Merkezi ile Yukarı Mazı, Gökbel, Bozalan, Türkevleri, Osmaniye mahallelerini ziyaret edecek. Kılıçdaroğlu daha sonra Muğla’da büyükşehir belediye başkanları toplantısına iştirak edecek.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ordu’nun Altınordu, F​atsa ve Ünye ilçelerinde esnaf ziyaretinde bulunacak.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, atanmış rektörlüğe karşı okuldaki protestolarına bugün de devam edecek. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bin yeni taksi teklifi, dünkü Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında bakanlık ve esnaf odası temsilcilerinin oylarıyla sekizinci kez reddedildi. 

İstanbul’da 12 firma, 61 bin 422 e-scooter için izin başvurusunda bulundu. UKOME toplantısında e-scooterlar’ın park edilmeyeceği yerler de belirlendi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın yapım maliyetini 801 milyon dolar olarak açıkladığı Ankapark için savcılık harekete geçti. Belediye kaynaklarından edinilen bilgiye göre Ankapark’ın mal alımı ihaleleri hakkındaki soruşturma nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ABB’den eski Başkan Melih Gökçek döneminin yöneticileri hakkında bilgi ve belge talebinde bulundu.

Trans kadınların hayatını anlatan “Koza” dizisi, 30 Eylül’de YouTube’da yayınlanacak. Trans kadın oyuncu Göksu Başaran, iki trans kadının başrolde olduğu “Koza” dizisinin yapımcılığını üstlendi. Bergüzar Bercan Meran ile Göksu Başaran’ın başrollerini paylaştığı dizide, trans kadın karakterlerle birlikte lezbiyen, gay ve biseksüel karakterler de yer alacak. Muhabirimiz Edanur Tanış ile seti ziyaret etmiştik. Göksu Başaran, “Başrolde trans kadınlar olsun istedim çünkü Türkiye’de biz ötekinin ötekisiyiz” demişti.

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Temsilcilerimiz, dün (26 Ağustos) Avrupa kupalarında Play-Off rövanş karşılaşmalarına çıktı. Fenerbahçe, Finlandiya temsilcisi HJK Helsinki’yi 5-2; Galatasaray ise Danimarka temsilcisi Randers’ı 2-1 mağlup ederek UEFA Avrupa Ligi’nde grup aşamasına katılmaya hak kazandı. Temsilcilerimizin gruplardaki rakipleri, bugün saat 13.00’te yapılacak kura çekiminin ardından belli olacak. 

Öte yandan UEFA Şampiyonlar Ligi’ndeki temsilcimiz Beşiktaş’ın da grup aşamasındaki rakipleri, dün çekilen kuranın ardından belli oldu. Siyah-beyazlılar; Sporting Lizbon (Portekiz), Borussia Dortmund (Almanya) ve Ajax (Hollanda) ile C Grubu’nda mücadele edecek.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Gözümüz kulağımız Afganistan’da. Dün ilk olarak akşam saatlerinde Kabil Havalimanı yakınlarında en az altı patlama meydana geldi. BBC’nin haberine göre en az 60 kişi öldü, 140 kişi yaralandı. Pentagon, Kabil’deki patlamalarda 12 ABD askerinin öldüğünü ve 15 askerin yaralandığını duyurdu. 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, IŞİD’in Horasan Grubu’nun saldırıyı yaptığını düşündüklerini söyledi. Tahliyelerin devam edeceğini, hiç kimsenin kendilerini korkutamayacağını söyleyen Biden, bu saldırıyı asla unutmayacaklarını söyledi. Saldırıyı IŞİD üstlendi.

Milli Savunma Bakanlığı, birliğimizde herhangi bir zaiyatın olmadığını belirtirken, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, saldırıların hesabını ödeteceklerini söyledi. Aralarında İngiltere ve Fransa’nın da olduğu pek çok ülke, saldırıları kınadı. 

Rus muhalif lider Aleksey Navalni, cezaevinden ilk röportajını verdi. Röportajda, yaşadığı koşulları Çin’deki çalışma kamplarıyla karşılaştıran Navalni, günde sekiz saat devlet televizyonu izlemeye zorlandığını söyledi. Navalni, “Er ya da geç bu rejim bitecek ve bu hatadan dönülecek. Rusya demokratik bir yolu seçecek” dedi.

İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, iki doz uygulanan Pfizer & BioNTech aşılarının koruyuculuğu altı ayda üçüncü bir doz gerektirecek kadar düşüyor. Pfizer & BioNTech firması da aşının üçüncü dozunun, ikinci doza göre üç kattan fazla antikor ürettiğini açıkladı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.