Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni adli yıl başlıyor: Yargıdaki sorunlar ve devam eden davalar

Yeni adli yıl başlarken yargıdaki sorunları ve devam eden davaları Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ile konuştuk.

2021-2022 Adli Yılı bugün (1 Eylül) itibarıyla başladı. Yeni adli yılda öğrencilere, siyasetçilere, hak savunucularına, kadınlara, LGBTİ+’lara ve gazetecilere yönelik yargılamalar devam edecek. Öte yandan failleri belirlenemeyen ya da erkek ve polis şiddetinin konu olduğu davalarda da adalet talebi sürüyor.

Medyascope’a konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Nahit Eren Türkiye’deki yargının en büyük sorununun “yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı” olduğunu söyledi ve yeni adli yıldan beklentilerini anlattı.

“Özgürlüklere zarar veren davalar beraatle sonuçlansın”

Av. Nahit Eren, son yıllarda ifade özgürlüğü kapsamında açılan birçok dava olduğunu hatırlattı. Cumartesi Anneleri’nden Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan kadınlara ve öğrencilere dek birçok kesim sanık olarak adliyelerde.

“Bu davaların belli siyasal saiklerle açıldığını hepimiz çok iyi biliyoruz” diyen Eren, “Ülkenin demokrasisine, özgürlük anlayışına yönelik tahribatlar yaratan bu davaların bir an önce beraatle sonuçlanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Öte yandan faillerin tespitinin beklendiği davalar da sürüyor. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine yönelik dava bunlardan biri. Elçi’nin öldürülmesinden altı yıl sonra açılan davada henüz büyük bir ilerleme olmadı. 

Eren, Tahir Elçi dosyasında faillerin tam anlamıyla tespit edilip cezalandırılmadığını hatırlatırken “Geçen altı yıla rağmen faillerin ve arkasındaki güçlerin tespit edilememiş olması Türkiye açısından bir utanç” dedi. Barış çağrısı yaparken öldürülen Elçi dosyasında kovuşturmanın etkin şekilde yürütülmesi için mücadelelerini yeni adli yılda da sürdüreceklerini söyledi.

Eren yeni adli yıldan beklentilerini ise şöyle sıraladı:

“Başta savunmaya yönelik kısıtlamalar son bulmalı. Savunmanın etkin rol oynayamadığı hukuk düzeninde tam anlamıyla bağımsız yargıdan bahsetmemiz söz konusu olamaz. Savunma makamı önündeki engellerin son bulmasını bekliyoruz, umut ediyoruz.

Türkiye’de yıllardır devam eden özgürlük alanındaki kısıtlamaların ya da ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşleri haklarına müdahalenin olmayacağı yeni bir adli yıl diliyorum.”

Yeni adli yılda davalar sürecek

Yeni adli yılda da adliyeler gazetecilerden öğrencilere, hak savunucularından kadınlara birçok kesim için buluşma mekanı olmaya devam edecek.

Yeni adli yılın en kalabalık davalarından biri dosyaları birleşen Gezi ve Çarşı davası olacak.  Gezi Parkı eylemleri ile ilgili aralarında Osman Kavala, Can Dündar, Mücella Yapıcı’nın da olduğu 16 kişinin yargılandığı dava ile Gezi Parkı eylemlerine katılan Çarşı taraftar grubundan 35 kişiye yönelik davanın birleştirilmesi sonucu oluşan dosyanın ilk duruşması, 8 Ekim’de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 700. hafta eyleminde gözaltına alınan kayıp yakını ve hak savunucusu 46 kişinin yargılandığı dava, önceki adli yıldan yeni adli yıla taşınan davalardan. 

8 Mart 2021’deki Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle kadınlara açılan dava da yeni adli yılda başlayacak.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör atamasına karşı yapılan eylemler gerekçesiyle tutuklanan öğrenciler tahliye olsa da haklarında açılan davalar sürüyor. Geçen adli yılda başlayan davalarda öğrenciler yargılanmaya devam edecek.

Suruç, 10 Ekim ve Çorlu tren faciası davaları da yeni adli yılda devam edecek davalar arasında.

Diyarbakır Baros Başkanı Tahir Elçi ve emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun öldürülmesine ilişkin davalar, Diyarbakır ve Trabzon’da sürecek.

Polislerin sanık olduğu davalar da gündemde. Ali El Hamdan davası yeni duruşmalar ile devam edecek, Birol Yıldırım’ın karakolda öldürülmesine dair ilk duruşma ise 20 Eylül’de yapılacak.

Erkek şiddeti davaları da sürüyor. Pınar Gültekin’in öldürülmesine ilişkin davanın bu yıl içinde karara bağlanması bekleniyor.

Gazetecileri ise yeni adli yılda sadece takip edecekleri değil, yargılanacakları davalar da bekliyor. Neredeyse her hafta bir gazeteci, haberleri nedeniyle mahkemede olacak. 

Siyasetçilerin sanık olduğu davalar sürüyor. Eski Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu birçok isim hakkında açılan davalar ve Kobani davası yeni adli yılda da devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.