Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan: ABD, IŞİD-Horasan’a karşı Taliban ile işbirliği yapabilir, Taliban Pençşir’deki direnişçileri barış görüşmelerine çağırdı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Taliban’ı “acımasız bir grup” olarak nitelendirdi ve değişip değişmeyeceklerinin muamma olduğunu söyledi. General Milley, ABD’nin gelecekte Afganistan’daki terörle mücadele operasyonlarında Taliban ile işbirliği yapmasının mümkün olduğunu da belirtti. Taliban, Afganistan’da kendilerine karşı direnişin sürdüğü Pençşir Vadisi’ni kuşattığını açıkladı ve Pençşir liderlerini barış görüşmelerine çağırdı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 31 Ağustos gece yarısı Afganistan’dan çekildi. ABD’nin en uzun savaşı olarak bilinen Afganistan’daki varlığı, 20 yıl sonra sona erdi. ABD’nin ve diğer Batılı güçlerin Afganistan’dan çekilmesiyle Taliban bölgeyi ele geçirdi, Taliban’ın 24 ile 36 saat içinde yeni bir hükümet kurması bekleniyor.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, son ABD birliklerinin Afganistan’dan ayrılmasından bu yana ilk kez kameralar karşısına geçti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milley ve Austin, Afganistan’da görev yapan ABD askerlerini kutladı ve tahliye operasyonlarının başarısından bahsetti.

Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley

Tahliye operasyonları sırasında Taliban ile çalıştıklarından söz eden Austin, “Taliban ile mümkün olduğu kadar çok insanı tahliye edebilmek için çalışıyorduk” dedi. Milley ise “Savaşta yapmak istediğinizi değil, riski en aza indirmek için ne gerekiyorsa yaparsınız” diye konuştu.

Geçen hafta Kabil Havalimanı’nın dışında 13’ü ABD askeri olmak üzere 170 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırılarını üstlenen IŞİD’in Horasan kolu (IŞİD-H) hakkında da açıklamalarda bulunan Milley, ABD’nin Afganistan’daki terör operasyonlarında Taliban ile işbirliği yapacağının sinyallerini verdi. Austin ise gelecekteki işbirliği konusunda herhangi bir yorum yapmazken, IŞİD-H’ye karşı ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

ABD, tahliye operasyonları sırasında Taliban’dan kaçmak isteyen 123 bin kişiyi ülke dışına çıkardı. Fakat Afganistan’da halen 100 ila 200 kadar ABD’li olduğu tahmin ediliyor.

Taliban’dan Pençşir’deki direnişçilere çağrı: “Müzakere edelim”

Taliban, Afganistan’da kendisine karşı direnişin sürdüğü Pençşir Vadisi’ni kuşattığını söyledi ve direnişçileri barış görüşmeleri yapmaya çağırdı. Üst düzey Taliban liderlerinden Amir Khan Muttaki, Pençşir’deki direnişçileri silahlarını bırakmaya çağırdı ve “Afganistan İslam Emirliği, tüm Afganlar’ın evidir” dedi. Muttaki, Taliban’ın Pençşir’deki liderler ile müzakere etmek için çok çaba sarf ettiğini fakat hiçbir sonuç alamadığını da sözlerine ekledi.

Taliban güçlerinin Pençşir Vadisi’nin dört bir yanını kuşattığını fakat savaşmak için bir neden olmadığını söyleyen Muttaki, “Pençşir’deki sorunun sakin ve barışçıl bir şekilde çözülmesini istiyoruz” diye konuştu. Muttaki’nin barış çağrısı, Pençşir’deki çatışmalar sonucunda en az yedi Taliban savaşçısının öldürülmesinin ardından geldi.

Ahmet Mesud

Başkent Kabil’in 15 Ağustos’ta ele geçirilmesinden bu yana Pençşir Vadisi, Taliban’a karşı direnen tek eyalet olmuştu. Bölgede Afganistan’da 2001 yılında Taliban tarafından öldürülen Tacik lider Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmet Mesud’un liderliğinde, binlerce yerel milis üyesi Taliban’a karşı direniyor.

Taliban’ın hükümeti kurması an meselesi

ABD ve Batılı güçlerin Afganistan’dan nihai olarak çekilmesini kutlayan Taliban, yeni bir hükümet kurmak için çalışmalarını yürütüyor. Taliban yetkilisi Ahmedullah Muttaki, sosyal medyadan paylaştığı mesajında Kabil’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda özel bir tören hazırlandığını belirtti. Taliban’ın dini lideri Heybetullah Ahundzade’nin de kurulacak yeni hükümet konseyi üzerinde nihai bir güce sahip olması bekleniyor.

Taliban’ın Katar’daki sorumlularından Sher Abbas Stanekza, BBC Peştunca’ya verdiği demeçte, hükümetin iki gün içinde açıklanabileceğini söyledi.

Stanekza, kadınların hükümette düşük seviyelerde yer alacağını ancak bakanlık gibi üst pozisyonlarda olmayacağını belirtti. Stanekza ayrıca, son yirmi yılda hükümette görev yapanların da yeni yönetime dahil edilmeyeceğini sözlerine ekledi.  

Taliban sözcüleri verdikleri demeçlerde kuracakları yeni yönetimin, daha önceki iktidarlarından farklı olacaklarını vurguluyor fakat ABD, Avrupa Birliği (AB) ve diğer Batılı ülkeler, Taliban’ı resmi olarak tanımayacaklarını her fırsatta dile getiriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland, “(Taliban’ın) Sözlerine değil, yaptıklarına bakacağız. Geçmişteki yönetimlerine baktığımız zaman dünyaya kanıtlamaları gereken çok şey var” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun Asya ve Pasifik’ten Sorumlu Direktörü Gunnar Wiegand, AB’nin Afganistan’da kapsayıcı bir hükümet kurulmadığı ve insan haklarına saygı gösterilmediği sürece Taliban’ı resmen tanımayacağını belirtti.

Facebook, 175 kişinin Afganistan’ı terk etmesine yardımcı oldu

BBC, Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesinin ardından Facebook’un 175 kişinin ülkeyi terk etmesine yardımcı olduğunu yazdı. Şirket sözcüsü, BBC’ye verdiği demeçte, “Afganistan’ı terk etme sürecinde Facebook çalışanlarına ve yakınlarına, ciddi tehlike altında olan bir grup gazeteciye ve ailelerine yardım ettik” dedi. Afganistan’da devam eden güvenlik durumu nedeniyle detaylı bilgi vermeyi reddeden şirket, 175 kişinin Meksika’ya gönderilme sürecine yardımcı olduğunu belirtti.

İki hafta önce Facebook, Afganistan’daki güvenliklerinden endişe eden kullanıcılar için yeni güvenlik önlemleri getirmişti. Ek önlemler Facebook’un Güvenlik Politikaları Başkanı Nathaniel Gleicher tarafından açıklanmış ve Gleicher, “Afganistan’da bulunanların hesaplarını hızlı bir şekilde kilitlemeleri için tek tıklamalarının yeteceği bir araç başlattık. Bu kişiler profillerini kilitlediğinde, arkadaşı olmayan kişiler profil fotoğraflarını göremeyecek ve zaman tünelindeki paylaşımlarına erişemeyecek” demişti.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.